Panther Ausf A Tamiya - pomoc dla nowego

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panther Ausf A Tamiya - pomoc dla nowego

Postprzez Born » czwartek, 21 lutego 2013, 15:35

Witam serdecznie użytkowników forum :)

Zanim zacznę nowy wątek przedstawię się ;) mam na imię Bartek, 29 lat, na co dzień śmigam autobusami w Anglii a po pracy miłośnik turystyki, historii i modelarstwa tyle na początek wam wystarczy :)
To mój pierwszy wątek oraz post jednocześnie. Zarejestrowałem się kilka dni temu a ogólnie śledzę to forum od dłuższego czasu a dokładnie czasu w którym postanowiłem wrócić do modelarstwa pasji z której nigdy nie wyrosnę :).

Model od którego pragnę zacząć to Panter Ausf. A firmy Tamiya

Z góry pragnę zaznaczyć, że poziom mojego modelowania i składania to LEVEL 1

Założyłem wątek mimo tego, że najpierw chciałem złożyć a potem pokazać i oddać go ocenie krytyki lecz pomyślałem, że jak
już mam coś złożyć "w miarę sensownie" zasięgnę u was kilku porad i wskazówek.
W czym rzecz .... model częściowo jest złożony zaraz wyjaśnię wszystko na zdjęciach i opisze.
Czego oczekuję od was drodzy koledzy to kilku podpowiedzi sugestii i rad na przyszłość.
Więc tak mój level modelowania to 1 więc podczas składania modelu nie będę używać dodatków w postaci zimmeritu, szpachli czy ręcznie robionych filtrów lub innych przeróbek. Pragnę go złożyć i bardzo ładnie pomalować na tyle ile potrafię z waszą małą pomocą. Np. z czego mogę zrobić antenę lub na jaki kolor pomalować takie elementy jak łyżka łopaty .. czarna ? a może metalizerem ? Poniżej przedstawię zdjęcie palety farb które mam. Możecie od razu napisać w jakie jeszcze podstawowe kolory powinienem się zaopatrzyć. Może macie swoje schematy klejenia i malowania pojazdów pancernych i coś doradzicie.
Mam jeszcze sporo pytań, ale to z biegiem czasu teraz pokaże wam jak to wygląda na zdjęciach i co można z tego wyskrobać.

Oto model mojej Panterki
Obrazek

Zestaw farb, które posiadam z tyłu widać podkład w spreju firmy Revell oraz humbrol "sand" farba akrylowa w również w spreju
Obrazek

Do rozcieńczania farb zakupiłem thinner x-20a firmy tamyia
Obrazek

tutaj widać wszystkie 3 elementy nie sklejone od razu napisze, że zdarzyłem złożyć wannę, wieże i korpus góry. Wszystkie 3 części są pomalowane podkładem revell'a (nie mam wiedzy w podkładach, ale jak dla mnie [level 1] wygląda to zacnie) oraz wanna jak i wieża została już pomalowana akrylową farbą w spreju humbrola "sand 63". Co ciekawe po wyschnięciu i obejrzeniu elementów z bliska byłem pod wrażeniem jak ładnie ta farba pokryła i utworzyła imitację rzeczywistej farby pokaże wam to dokładnie na kolejnych zdjęciach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj możecie dokładnie zobaczyć i ocenić to o czym pisałem wyżej "imitacja rzeczywistej farby" powiem tak mnie się bardzo podoba :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korpus górny jest póki co pomalowany tylko podkładem tutaj może napiszecie kilka sugestii typu "zanim zrobisz to pamiętaj aby ....."
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W wyborze kamuflażu pomogą mi oto te dwie książki, które posiadam :)
Obrazek

No to tyle na teraz i co o tym sądzicie drodzy koledzy modelarze ??

Pozdrawiam Bartek
Ostatnio edytowano czwartek, 21 lutego 2013, 15:45 przez Born, łącznie edytowano 1 raz
Born

Reklama

Re: Panther Ausf A Tamiya - pomoc dla nowego

Postprzez bigtank » czwartek, 21 lutego 2013, 15:43

No fajno że jesteś zameldowany :mrgreen: - ja osobiście sądzę że fotki wcięło w sinej wirtualnej dali gdzieś.... No chyba że z moim kompem cuś nie tak....
Imgur
Photobucket Przynajmniej reklamami nie rzucają ..
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez Born » czwartek, 21 lutego 2013, 15:45

Już naprawiłem ^^
Born

Postprzez klajus » czwartek, 21 lutego 2013, 15:50

Witamy kolejnego nawróconego...
Wygląda na czysto sklejoną Panterę póki co.
Powiedz tylko dlaczego masz taką ziarnistą fakturę na powierzchni?
Co do malowania to w pierwszym przybliżeniu słuchaj instrukcji...
Antena z rozciągniętej nad płomieniem ramki.
Łopata jakimś kolorem stalowym... z Tamiyi użyłbym XF-56...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Born » czwartek, 21 lutego 2013, 15:56

Ziarnista struktura powstała "sama z siebie" wyszła taka po pomalowaniu tym sprejem z humbrola. Dlaczego sprejem ?? po pierwsze nie miałem aerografu teraz już mam. Po drugie nie mogłem dostać farby "dark yellow" więc musiałem zaopatrzyć się na ebay'u. Teraz pytanie czy przemalować całość aerografem na dark yellow czy zostawić tak jak jest ??

Czy ta ziarnista struktura może się podobać ? Jak to oceniacie?.
Born

Postprzez Patterson » czwartek, 21 lutego 2013, 20:36

Born napisał(a):Ziarnista struktura powstała "sama z siebie" wyszła taka po pomalowaniu tym sprejem z humbrola. Dlaczego sprejem ?? po pierwsze nie miałem aerografu teraz już mam. Po drugie nie mogłem dostać farby "dark yellow" więc musiałem zaopatrzyć się na ebay'u. Teraz pytanie czy przemalować całość aerografem na dark yellow czy zostawić tak jak jest ??

Czy ta ziarnista struktura może się podobać ? Jak to oceniacie?.

Witaj, fajnie, że kleisz i jeszcze fajniej, że Pantherę, szkoda, że akurat takiego kaszalota który to jest tylko trochę młodszy niż kula ziemska. ;o) Ale do sedna, ta chropowatość nie jest pożądana bo ni to naturalne ni prawdziwe, a przy bardziej zaawansowanych metodach brudzenia i postarzania modelu będzie sprawiać problemy. Nie ma jednak co na początku szaleć, dlatego nie przejmowałbym się tym już teraz, popsikaj do końca kadłub tym sprayem i w przyszłości lepiej bawić się aerografem niż puchą bo właśnie takie kwiatki mogą się pojawić.

Co do farbek to fajnie, że wybrałeś Tamiyę - bardzo dobre farbki i trudno nimi coś zepsuć. Przy pracy aerografem uważaj, żeby Ci nie zasychały na dyszy, bo to dość typowe dla farb akrylowych. Dedykowany rozcieńczalnik jest ok, ale jeszcze lepszy jest Leveling Thinner.

Obrazek

Zawiera opóźniacz, przez co lepiej się maluje aerografem, farba tak intensywnie nie schnie na dyszy. Ale to rozwiązanie na przyszłość.

Polecam Ci za to zaopatrzyć się w farbkę Clear X-22 i zawsze dodawać kilka kropelek specyfiku do mieszanki którą będziesz malował. Farba stanie się lekko satynowa co jest bliższe prawdzie historycznej, a i łatwiej na takiej powierzchni później się pracuje z kalkami czy innymi technikami modelarskimi, nie wspominając o tym, że farba lepiej się kładzie i uzyskuje się gładszą powłokę. Tylko bez przesady, metodą prób i błędów musisz wyrobić sobie miarkę w oku, ja zawsze dodaję na oko kilka kropli.

Obrazek

Tak w ogóle to powodzenia w dalszych pracach.
Patterson

rpm2

Postprzez Grymson » piątek, 22 lutego 2013, 09:40

Widać że czysto skleiłeś. Wydaje mi się albo na łączeniu tylnego pancerza jest dość duża szpara którą mógłbyś przed malowaniem załatać.
"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka." J. Stalin
www.grymson89.blogspot.com
T-34/76 "За Советскую Эстонию" AFV Club 1:35 - 60%
AH-1W no. 246 HML/A-369 Italeri 1:48
Grymson

Postprzez Thor » piątek, 22 lutego 2013, 10:46

Obserwuję, jak, że też dłubie teraz pierwszy model i też jest to Panterka ;)

Faktura tej farby zdecydowanie bardziej przypomina fakturę odlewu żeliwnego niektórych elementów tanków, niż pomalowanej walcowanej stali. Na takiej Shermanowej wieżyczce w 1:72 mogłoby wyjść ciekawie :)
Thor

Postprzez Born » piątek, 22 lutego 2013, 14:03

Thor napisał(a): Faktura tej farby zdecydowanie bardziej przypomina fakturę odlewu żeliwnego niektórych elementów tanków, niż pomalowanej walcowanej stali. Na takiej Shermanowej wieżyczce w 1:72 mogłoby wyjść ciekawie :)

Dokładnie to miałem na myśli :). "odlew żeliwny"

Właśnie takich odpowiedzi oczekuje podczas mojej pracy bardzo Ci dziękuje Patterson jak i całej reszcie kolegów :)
Zdążyłem się już zaopatrzyć w te dwa specyfiki + 8 innych kolorów.

Obrazek

Obrazek

Wybrałem również kamuflaż jednak w tej sprawie poproszę was później o radę przedstawiając wam mój pomysł a Wy ocenicie czy będzie to miało ręce i nogi. Do pracy nad modelem zabiorę się jutro gdyż mam cały weekend wolny więc mam w planie sklejenie kół jezdnych, doklejenie reszty elementów do kadłuba + przemalowanie pod kolor sand tak jak cała reszta.
Nurtuje mnie co z gąsienicami ponieważ pisałem wam, że jako będzie to mój pierwszy model po długoletniej reaktywacji nie używam żadnych żywic, szpachlówek czy innego rodzaju środków dających różne efekty więc "pomalowanie" ich nie jest dla mnie prostą sprawą. Myślałem aby nadać im kolor "red brown"xf-64 tylko nie wiem czy najpierw pod ten kolor mam położyć czarny np. lub hmmm tylko częściowo delikatnie je pomalować i czy przede wszystkim będzie to właściwy kolor do kamuflażu, ale co i jak pokażę wam później muszę uciekać do pracy wszystkie zdjęcia są gotowe po pracy wrzucę i opiszę wszystko :).

Grymson napisał(a):Widać że czysto skleiłeś. Wydaje mi się albo na łączeniu tylnego pancerza jest dość duża szpara którą mógłbyś przed malowaniem załatać.

Tak jest tam "szpara" dokładnie pokaże to po pracy. Jednak na stanie nie mam materiałów aby ją "załatać" jak wyżej pisałem nie posiadam jeszcze żadnych szpachlówek chyba, że :) "jakimś wymyślnym specyfikiem własnej roboty mogę to zrobić" i wtórnie przemalować ?? :).
Born

Postprzez Grymson » piątek, 22 lutego 2013, 18:06

Born napisał(a):nie posiadam jeszcze żadnych szpachlówek chyba, że :) "jakimś wymyślnym specyfikiem własnej roboty mogę to zrobić" i wtórnie przemalować ?? :).

Szpachlówka Tamki kosztuje niewiele ponad 10 zł. Więc swoim skromnym zdaniem uważam że ciężko będzie coś taniej załatwić.
"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka." J. Stalin
www.grymson89.blogspot.com
T-34/76 "За Советскую Эстонию" AFV Club 1:35 - 60%
AH-1W no. 246 HML/A-369 Italeri 1:48
Grymson

Postprzez Mannet » piątek, 22 lutego 2013, 20:00

Hej, może jednak zdecydujesz się zrobić zimmerit? jak Ci nie wyjdzie to zawsze możesz usunąć a znacznie poprawi realizm modelu :) Powodzenia w modelowaniu!
Mannet

Postprzez Born » poniedziałek, 25 lutego 2013, 01:17

Ok wróciłem. Miałem spontan urodzinowy wypad więc musiałem przełożyć prace, ale nie zasnę dziś póki nie zmontuje kół tak jak sobie obiecałem w weekend.

Mannet napisał(a):Hej, może jednak zdecydujesz się zrobić zimmerit? jak Ci nie wyjdzie to zawsze możesz usunąć a znacznie poprawi realizm modelu :) Powodzenia w modelowaniu!

Nie chcę bawić się zimmeritem teraz jak na początku pisałem chce najpierw czysto złożyć model i czysto go pomalować ponieważ pierwszy raz będę mieć kontakt z aerografem do modeli więc całą masę dodatków upiększających zostawię na później

Jeżeli chodzi o kamuflaż wybrałem coś takiego

Obrazek

Wybrałem go bo jest teoretycznie bardzo prostym kamuflażem nie wymagającym specjalnych umiejętności i jak na pierwszy raz może być ok.

p.s co do tej szpary z tyłu wieży no jest : /... przy następnym modelu będzie już szpachlówka itp. tak więc będzie bardziej dopracowany

Obrazek

Obrazek
Born

Postprzez bigtank » poniedziałek, 25 lutego 2013, 02:45

Eeee, takie podejście do budowy nie wróży nic dobrego.... Coś mi się widzi że niezbyt dokładnie składasz tego dziadka, farba wszystkiego nie zakryje... Ale nic - zobaczymy...
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez Mannet » poniedziałek, 25 lutego 2013, 08:38

malowanie też nie takie dla tej wersji Panthery...
Mannet

Postprzez Born » poniedziałek, 25 lutego 2013, 11:51

bigtank napisał(a):Eeee, takie podejście do budowy nie wróży nic dobrego.... Coś mi się widzi że niezbyt dokładnie składasz tego dziadka, farba wszystkiego nie zakryje... Ale nic - zobaczymy...

Bigtank gdybym chciał to rozebrałbym to z powrotem na części pierwsze. w pierwszym poście napisałem wszystko co i jak i dlaczego tak a nie inaczej.
Born

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat