F-86F-40 Sabre 1/72 Hobby Boss - warsztat testowy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-86F-40 Sabre 1/72 Hobby Boss - warsztat testowy

Postprzez karambolis8 » czwartek, 21 lutego 2013, 07:32

Dobrze zrobiłeś. Zamaskujesz okolice wnęk taśmą i pryśniesz zielonym. Ładnie przykryje jasny szary. Czasem jak wnęka jest głębsza, to można pomalować ją wcześniej i potem zabezpieczyć gąbką. Popatrz na inne warsztaty, to znajdziesz wiele pomysłów. Nie wiem czy już je przegladałeś?
karambolis8

Reklama

Postprzez Solo » czwartek, 21 lutego 2013, 08:34

Praktycznie siedzę w tych warsztatach.
Miałem się spytać o tę gąbkę, ale już boję się zadawać kolejne pytania. :)
Co to za gabką i jak ją przycinacie tak ładnie?
Solo

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 21 lutego 2013, 09:16

Tu masz wnękę kanciatą, więc rzeczywiście nie będzie wielkiego kłopotu zamaskowac, ale przy okrągłych, lub o bardziej wyszukanych kształtach lepiej jest najpierw wnękę, przylepiejąc do krawędzi taśmę maskującą, prostopadle do pow. skrzydła, a do środka nie musisz wtykac gąbki, wystarczy np. kawałek miękkiego papieru i umocowac np. maskolem. Tak samo można maskowac otwory kabin.

Solo napisał(a):Miałem się spytać o tę gąbkę, ale już boję się zadawać kolejne pytania. :)

Uznaj, że osoby, których się boisz, mają prawo nie odpowiadania na Twoje pytania i powinny z niego korzystac do woli. ;o)
Ostatnio edytowano czwartek, 21 lutego 2013, 09:42 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz2107

Postprzez Solo » czwartek, 21 lutego 2013, 09:30

A nie prościej jest położyć plastelinę na krawędzi otworu, docisnąć palcem tak, aby krawędź plasteliny była równa krawędzi otworu? Błyskawicznie w ten sposób i bardzo dokładnie można tak zamaskować krawędzie takiego otworu i walić farbę do środka. :)
Solo

Postprzez Mecenas » czwartek, 21 lutego 2013, 09:31

Można i tak, ale decyzję, który sposób jest dla Ciebie lepszy i wygodniejszy musisz podjąć sam.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez merlin_PL » czwartek, 21 lutego 2013, 09:49

Solo napisał(a):A nie prościej jest położyć plastelinę na krawędzi otworu, docisnąć palcem tak, aby krawędź plasteliny była równa krawędzi otworu? Błyskawicznie w ten sposób i bardzo dokładnie można tak zamaskować krawędzie takiego otworu i walić farbę do środka. :)

Solo napisał(a):Praktycznie siedzę w tych warsztatach.
Miałem się spytać o tę gąbkę, ale już boję się zadawać kolejne pytania. :)
Co to za gabką i jak ją przycinacie tak ładnie?

Powiem Ci jak byłoby najprościej. Zwyczajnie spróbować , a nie błąkać się po forum i zadawać kolejne setki pytań . Masz wątpliwości , czy ta metoda będzie lepsza , którą ktoś Ci podaje , czy ta , która urodziła się w twojej głowie . To zrób jedną stronę samolotu tak , a drugą tak. Potnij gąbkę I się wtedy dowiesz, czy zrobiłeś dobrze. Przecież robisz model testowy.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez dewertus » czwartek, 21 lutego 2013, 13:28

Kombinujecie jak koń pod górkę - to jest skala 1/72, komory płytkie i nie powalające swoim gabarytem. Nie łatwiej jest wziąć staroświecki pędzel do ręki i po prostu pomalować? Cała zabawa będzie trwała jakieś 3 minuty (z mieszaniem farby i myciem pędzla włącznie)...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Solo » czwartek, 21 lutego 2013, 13:49

E tam.
Teraz czeka mnie malowanie różnych drobnych elementów (golenie podwozia, koła, klapy hamulców i podwozia, siłowniki do hamulców itp.), co planuję zrobić za jednym posiedzeniem, więc będzie to malowanie różnymi kolorami różnych małych elementów, więc i wnęki machnę aerografem.
Zresztą malowanie aerografem autentycznie sprawia mi przyjemność samo w sobie. :)
Solo

Postprzez merlin_PL » czwartek, 21 lutego 2013, 15:07

Grzegorz2107 napisał(a):Tu masz wnękę kanciatą, więc rzeczywiście nie będzie wielkiego kłopotu zamaskowac, ale przy okrągłych, lub o bardziej wyszukanych kształtach lepiej jest najpierw wnękę, przylepiejąc do krawędzi taśmę maskującą, prostopadle do pow. skrzydła, a do środka nie musisz wtykac gąbki, wystarczy np. kawałek miękkiego papieru i umocowac np. maskolem. Tak samo można maskowac otwory kabin.

Solo napisał(a):Miałem się spytać o tę gąbkę, ale już boję się zadawać kolejne pytania. :)

Uznaj, że osoby, których się boisz, mają prawo nie odpowiadania na Twoje pytania i powinny z niego korzystac do woli. ;o)

Chciałbyś by tak było co Grzesiu :D i wtedy całą wolną przestrzeń forum by wypełniło to co najłatwiejsze w modelarstwie , czyli teoretyzowanie,

Solo napisał(a):E tam.
Teraz czeka mnie malowanie różnych drobnych elementów (golenie podwozia, koła, klapy hamulców i podwozia, siłowniki do hamulców itp.), co planuję zrobić za jednym posiedzeniem, więc będzie to malowanie różnymi kolorami różnych małych elementów, więc i wnęki machnę aerografem.
Zresztą malowanie aerografem autentycznie sprawia mi przyjemność samo w sobie.

Skoro wiesz już co robić nie pytaj , nie teoretyzuj , maluj i pokaz efekty . Zobaczymy , ocenimy.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Solo » czwartek, 21 lutego 2013, 15:13

Grzegorz ma rację, po to jest forum żeby pytać, a jeśli ktoś nie chce odpowiadać, to nie odpowiada.
Dla mnie to proste.

Plan na weekend: malowanie drugiego koloru i kamuflaż.
Po ukończeniu pokażę, na razie chyba wiem wszystko co mam robić. :)
Solo

Postprzez merlin_PL » czwartek, 21 lutego 2013, 15:25

Solo napisał(a):Grzegorz ma rację, po to jest forum żeby pytać, a jeśli ktoś nie chce odpowiadać, to nie odpowiada.
Dla mnie to proste.

Plan na weekend: malowanie drugiego koloru i kamuflaż.
Po ukończeniu pokażę, na razie chyba wiem wszystko co mam robić. :)

Grzesiu się myli, bo uwielbia teoretyzowanie zwłaszcza jak ten co pyta nie jest w stanie odróżnić , czy ten kto mu doradza w praktyce te rady stosował, czy też nie. Zwyczajnie nieraz trzeba ustawić pytającego do pionu i mu przypominać coby na łeb nie wszedł i zmusić go by wykazał się chociaz odrobiną samodzielności w dzialaniu, bo inaczej wyrośnie kolejny guru - teoretyk modelarstwa forumowego.

Tedy czekam na to co pokażesz i czy okażesz się twardym gościem który do weekendu nie zada kolejnego pytania :D
Ostatnio edytowano czwartek, 21 lutego 2013, 15:47 przez merlin_PL, łącznie edytowano 1 raz
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Solo » piątek, 22 lutego 2013, 22:57

Samolot pomalowany "górnym" kolorem.

Najpierw zabezpieczyłem krawędzie na których stykają się oba kolory:
Obrazek
Obrazek

Malowanie wyszło... tak sobie. Położyłem z rozpędu 3 warstwy farby i okazało się, że to po prostu za dużo.
Na zdjęciach różnice w kolorach są niewielkie, bo kolory z instrukcji są zbyt mało kontrastowe (na opakowaniu szary na górze kadłuba jest znacznie ciemniejszy niż kolor podany w instrukcji, którego użyłem).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciach być może zauważycie, że po odklejeniu plasteliny, pojawiły się drobne farfocle z farby. Szczególnie na krawędziach skrzydeł. To właśnie jak sądzę efekt zbyt grubej warstwy farby.
Jak to wszystko dobrze zaschnie, to przed finalnym położeniem lakieru bezbarwnego postaram się wyszlifować. No bo co innego mogę zrobić?

Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się, czy nie mam tendencji do malowania zbyt grubo.
Co powiecie o tym malowaniu?
Jutro biorę się za łaty kamuflażu.
Solo

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 22 lutego 2013, 23:25

Na zdjęciach różnice w kolorach są niewielkie, bo kolory z instrukcji są zbyt mało kontrastowe (na opakowaniu szary na górze kadłuba jest znacznie ciemniejszy niż kolor podany w instrukcji, którego użyłem).

No nie wygląda to dobrze, odcień zupełnie nie trafiony.
Tak jak sam zauważyłeś, za dużo farby, szczególnie widać problem na granicy kolorów, gdzie masz zaschnięte zacieki.

Poza tym kolejność powinna wyglądać tak: Najpierw jasny kolor spodu, potem maskowanie i lepiej było użyć taśmy, bo granica kolorów spodu i góry na zdjęciach maszyn z epoki jest ostra i równa, potem kolor góry, można po całości, potem bez zdejmowania taśmy oddzielającej górę i dół, maskowanie plam i tu możesz użyć wałeczków, bo to prościej, chociaż nie daje kontroli nad kształtem plam, której ja wymagam. Solo, zasady można zmieniać, można je sobie modyfikować, ja podaję najprostszą. Dzięki temu będziesz miał np. równą granicę dwóch kolorów góry ze spodem. Tak jak w oryginale.
Grzegorz2107

Postprzez Solo » piątek, 22 lutego 2013, 23:41

To co, sugerujesz żeby poprawić malowanie góry i to ciemniejszym kolorem?
Mógłbym użyć Gunze C-305, to dość ciemny kolor i na oko pasujący.
Jutro zeszlifuję te farfocle i położę delikatnie jedną warstwę tego ciemnego lakieru.
Solo

Postprzez grzegorz75 » sobota, 23 lutego 2013, 00:13

No jesteś Solo bambusie , już się martwiłem, ze coś Ci się stało , tyle żeś milczał . Herbatka z prundem za Twoje zdrówko ! Daj jakieś pytanie , to Ci odpowiem !

Na przyszłość proszę bez epitetów. Nazywanie kogoś bambusem proponuję zostawić na spotkanie przy piwku;)
Łukasz
Obrazek
grzegorz75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat