Gotowy do lotu, gotowy do boju – model samolotu lub pojazdu, bez otwartych luków, przedziałów, mogą być otwarte włazy załogi w pojazdach, kabiny pilotów w samolotach.
Otwarta – modele z otwartymi lukami, przedziałami, przekroje itd., czyli wszelkie waloryzacje.

Mecenas napisał(a):No właśnie moje pytanie jest z pogranicza złośliwych i podchwytliwych, bo wg interpretacji z regulaminu to jednak gotowy do lotu.

alex_stela napisał(a):Mecenas napisał(a):No właśnie moje pytanie jest z pogranicza złośliwych i podchwytliwych, bo wg interpretacji z regulaminu to jednak gotowy do lotu.
Też mam wrażenie, że regulamin jest trochę mało sprecyzowany. Kategoria "gotowy do lotu" przewiduje możliwość "otwartej kabiny", ale czy np. "bajery" w stylu wysunięte klapy, sloty, hamulce aerodynamiczne, niezbędna drabinka przy kabinie (a często model "z pudła" można tak wykonać) dyskwalifikują model w kategorii "gotowy do lotu", czy ma się on "zmierzyć" z modelami, w których widać silnik, radar etc.? Szczerze mówiąc mam wątpliwości, jak sędziowie zareagują w takim przypadku, więc byłoby miło, gdyby ktoś z organizatorów wypowiedział się na ten temat.
Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości