X Międzynarodowy Festiwal Plastikowych Modeli Redukcyjnych

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: X Międzynarodowy Festiwal Plastikowych Modeli Redukcyjnych

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 24 lutego 2013, 16:28

Super, bo drukara mi padła.
Czy J2F-5 Duck może być w czarnych diamentach? Bo tam jest napisane: samoloty bojowe, a to był samolot obserwacyjny, ratunkowy itp.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Reklama

Postprzez Chrupek » niedziela, 24 lutego 2013, 17:13

Maćku Duck jest w malowaniu US Navy, czyli bojowa. Bojowe należy rozumieć nie cywilne.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Panzer » niedziela, 24 lutego 2013, 20:25

Za ten numer z rejestracją on-line to już macie u mnie oooogromnego plusa!
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Chrupek » niedziela, 24 lutego 2013, 20:55

Trzy plusy i lanie ??
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 25 lutego 2013, 12:52

Mam nadzieję, że się nie powtarzam z informacją za organizatorami, ale pragnę zwrócić uwagę przyjezdnym, że w sobotę 2 marca odbywa się pod halą "Na skarpie" także bytomska giełda staroci. Handlarze przyjeżdżają już w piątek i koczują do soboty do godz. ok. 13.00. Zajmują zazwyczaj wszystkie "dolne" parkingi dookoła stadionu i boisk. Weźcie to proszę pod uwagę planując przyjazd i polując na miejsca parkingowe. Olek Zielony potwierdził mi jednak, że dla festiwalowiczów przewidziany jest parking tuż pod samą halą - oznaczcie swój samochód odpowiednią kartką a będzie ładniej Was wyłapać spośród innych przyjezdnych i odpowiednio pokierować.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez bartek » poniedziałek, 25 lutego 2013, 23:27

Uwaga - ważna informacja!
Osoby które wykorzystały w swoim modelu kalkomanie dołączane do publikacji naszego głównego sponsora, czyli Oficyny Wydawniczej Kagero, proszone są o poinformowanie o tym podczas zgłaszania modelu w sobotę (odbiorze kart startowych). Każdy zgłaszający otrzymam naklejkę do umieszczenia dodatkowo na karcie startowej, która ułatwi oceniającym wybrać nagrodzone modele.

W przypadku pozostałych nagród specjalnych wybrańców wskażą fundatorzy tychże nagród lub organizatorzy.

W każdym przypadku nie zaszkodzi wpisanie odpowiedniego komentarza w uwagach przy rejestracji modelu, choć nie jest to warunek konieczny.
bartek

Postprzez Mecenas » wtorek, 26 lutego 2013, 16:14

Pytanie do organizatorów może od czapy, ale czy taki samolocik jak na zdjęciu powinien być wystawiony w kategorii "open" czy paradoksalnie "gotowy do lotu"?

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Chrupek » wtorek, 26 lutego 2013, 16:58

Michał dziwię się, że to Ty zadajesz takie pytanie. Czy wsiadłbyś do tego samolotu i zapalił silnik i odleciał nim w siną dal? Chodź po głębszej analizie jest co najmniej podchwytliwe pytanie. Proponował bym dioramy lotnicze i po krzyku.
Chrupek

Postprzez imek46 » wtorek, 26 lutego 2013, 19:15

Ja bym stawiał na "gotowy do lotu" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Polak potrafi :D :D :D :D Wyprostować śmigła i dało by radę.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Ostach » wtorek, 26 lutego 2013, 20:16

Jak nówka, nie bity, nie kręcony, po niepalącej Niemce, latał tylko do sklepu.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Mecenas » wtorek, 26 lutego 2013, 21:08

No właśnie moje pytanie jest z pogranicza złośliwych i podchwytliwych, bo wg interpretacji z regulaminu to jednak gotowy do lotu.

Cytat:
Gotowy do lotu, gotowy do boju – model samolotu lub pojazdu, bez otwartych luków, przedziałów, mogą być otwarte włazy załogi w pojazdach, kabiny pilotów w samolotach.

Otwarta – modele z otwartymi lukami, przedziałami, przekroje itd., czyli wszelkie waloryzacje.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez alex_stela » wtorek, 26 lutego 2013, 22:35

Mecenas napisał(a):No właśnie moje pytanie jest z pogranicza złośliwych i podchwytliwych, bo wg interpretacji z regulaminu to jednak gotowy do lotu.

Też mam wrażenie, że regulamin jest trochę mało sprecyzowany. Kategoria "gotowy do lotu" przewiduje możliwość "otwartej kabiny", ale czy np. "bajery" w stylu wysunięte klapy, sloty, hamulce aerodynamiczne, niezbędna drabinka przy kabinie (a często model "z pudła" można tak wykonać) dyskwalifikują model w kategorii "gotowy do lotu", czy ma się on "zmierzyć" z modelami, w których widać silnik, radar etc.? Szczerze mówiąc mam wątpliwości, jak sędziowie zareagują w takim przypadku, więc byłoby miło, gdyby ktoś z organizatorów wypowiedział się na ten temat. :?
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez S.G » środa, 27 lutego 2013, 00:00

alex_stela napisał(a):
Mecenas napisał(a):No właśnie moje pytanie jest z pogranicza złośliwych i podchwytliwych, bo wg interpretacji z regulaminu to jednak gotowy do lotu.

Też mam wrażenie, że regulamin jest trochę mało sprecyzowany. Kategoria "gotowy do lotu" przewiduje możliwość "otwartej kabiny", ale czy np. "bajery" w stylu wysunięte klapy, sloty, hamulce aerodynamiczne, niezbędna drabinka przy kabinie (a często model "z pudła" można tak wykonać) dyskwalifikują model w kategorii "gotowy do lotu", czy ma się on "zmierzyć" z modelami, w których widać silnik, radar etc.? Szczerze mówiąc mam wątpliwości, jak sędziowie zareagują w takim przypadku, więc byłoby miło, gdyby ktoś z organizatorów wypowiedział się na ten temat. :?

Te „bajery”, które wymieniłeś, czyli- klapy, sloty, hamulce używane są w różnych konfiguracjach w czasie lotu-przecież, więc gotowy do lotu może mieć te „bajery” w różnych pozycjach. Jeżeli natomiast otworzysz sobie, chociaż jeden wlew paliwa to łapiesz się do „otwartej”, bo przecież nie lata się z otwartymi zbiornikami.
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez raptorf22 » środa, 27 lutego 2013, 15:53

Panowie tylko nie bijcie, ale zapytam, mam taką sytuację że w niedzielę będzie mi ciężko wracać dopiero ok 14. Z pewnych względów będę musiał być już ok. 15 w Poznaniu, i teraz będzie wielką gafą zabranie swoich prac przed czasem?
W zeszłym roku jakaś dyskusja była po festiwalu w tym temacie. W tym trzymamy się sztywno godzin? bo będę musiał coś wymyślić.
raptorf22

Postprzez Chrupek » środa, 27 lutego 2013, 16:22

Powiem tak: Owszem wielką gafą będzie odbieranie modeli przed czasem, bo o ile wyróżnione modele w konkursach będą zaznaczone stęplami treści "Wróżniony" o tyle nikt nie będzie wiedział czy jego model nie dostał nagrody fundowanej przez sponsora. Po drugie około godziny 13tej przyjedzie gość honorowy pan prof. Jerzy Buzek i przykro będzie pokazywać jemu i innym zaproszonym gością puste stoły modelarskie. Dlatego będziemy się sztywno trzymać zasad opisanych i przyjętych do wiadomości w Regulaminie Zawodów
Marcin Chrupek Chruścielewski
Chrupek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea