Gunze H

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Gunze H

Postprzez luck1985 » niedziela, 24 lutego 2013, 17:03

Mam problem z farbami Gunze seria H. Problem nie występuje zawsze. Nie ma znaczenia czy używam Thinera, Level Thinera czy prosto z pojemnika leje. Chodzi o to, że czasem uzyskuje połysk zamiast matowej powłoki. Napełniam raz aero i jest ok, drugie napełnienie i jest połysk. Gdzie tkwi problem? Mieszam wykałaczka, całym pojemniczkiem- to też nie ma znaczenia.
Jeżeli mam już taką powłokę, to ile muszę odczekać żeby to chwycić, maskować itd? Na chwile obecną zostają mi linie i klej z taśmy.
luck1985

Reklama

Re: Gunze H

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 25 lutego 2013, 21:52

Nikt nie zna przyczyny? :roll:
luck1985

Postprzez raptorf22 » wtorek, 26 lutego 2013, 08:41

Może zbyt gruba warstwa farby?
W zeszłym tygodniu zakupiłem kilka kolorów z Gunze H, to był pierwszy kontakt z tą farbą. Powierzchnia jest matowa, nakładam bardzo cienkie warstwy, rozcieńczam............ Żołądkową DeLuxe.
Podobna sytuacja jaką opisujesz jest z werniksami satynowymi,trzeba delikatnie nakładać aby uzyskać lekki mat, zbyt dużo farby powoduje połysk.
raptorf22

Postprzez luck1985 » wtorek, 26 lutego 2013, 17:52

Chyba odkryłem powód....
Wczoraj musiałem wykonać próby, bo bym chyba nie zasnął. A więc...
Już kiedyś miałem podobny problem z serią H, malowałem Shermana i cały świecił, nie szło dotknąć. Zapytałem w sklepie o co chodzi- w sklepie w który kupiłem 1 raz farby Gunze po namowie sprzedawcy. Stwierdził zdziwiony problemem, ze może zle farbe wymieszałem i nakładałem ten rozczienczalnik który jest w słoiczku. Ale merdałem wykałaczką, w ręce cały słoik trząsłem i teraz problem się ponowił. Ponowił, bo 2 raz w życiu kupiłem ZMYWACZ WAMODU. Do czyszczenia pędzli i aero używałem gunzowskiego Cleanera który nie kosztuję 10zł, więc dałem szansę rodzinnemu zmywaczowi- na forach używają i każdy zadowolony. Pomijam fakt, ze średnio to czyści aero, trzeb trochę posiedzieć przy czyszczeniu, bo po Clenaerze wystarczyło raz napełnić aero i już było czysto- pędzel to samo, przy zmywaczki czyszczenia trwało dłużej. I do tego dochodzi fakt, ze całość jest strasznie tłusta...
Ale do sedna teraz. Stwierdziłem, że w aero musi być gdzie ten wamod- nie miało czasu wyschnąć, gdzieś została kropla i to mi dało efekt połysku, długi czas schnięcia itd. Aero wyczyściłem clenaerem gunze, przemyłem kranówką i od razu czarny był matowy, a po 10 minutach mogłem chwycić do ręki.

Happy end, ale jedno ALE. Przemyłem aero woda i podalem kilka kropel nowego koloru- szybka zmiana koloru i biały już wyszedł świecący.
Ogólnie dziwne to wszystko, bo gunze h używam od 3-4 lat i teraz mam 2 raz z nimi problem. A dzisiaj kupiłem z ciekawości gunze C- czarny mat, zobaczymy co wyjdzie i jak się tym w ogóle maluję. Zapach nie najgorszy, po tym co czytałem w necie liczyłem na coś gorszego.
luck1985

Postprzez Jiloo » wtorek, 26 lutego 2013, 18:06

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z H, bo szybko się przesiadłem na C. Generalnie nie zwaracam za bardzo uwagi na to czy błyszcząca czy matowa, bo potem i tak całość lakieruję.
Jednak w obecnym projekcie używam farb H, rozcieńczam X-20A Tamiya (celowo – chcę by farba się dobrze drapała). Farby są satynowe i takie wychodzą – żadnych problemów. Tutaj Ci nie pomogę.

Ale. Wiem, że Cleaner Gunze jest super, ale ta cena! Mam go, ale używam tyko raz na pół roku, jak rozbieram aerografu i robię im generalny przegląd z czyszczeniem. Na co dzień używam acetonu technicznego (7 pln w Leroy Merlin, tu mam najbliżej).
Aceton pięknie mi czyści sprzęt i pędzle po farbach Tamiya, Gunze, Gaia, Plamo, emaliach Tamiya. Bardzo szybko odparowuje, kiedyś nie dokręciłem buteleczki (mam taką małą z pipetą do której przelewam) i przez noc mi cały wyparował. Tanio i skutecznie – polecam.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez luck1985 » środa, 27 lutego 2013, 17:21

Sprawdzę C, ale tych H trochę mam. Kiedyś na forum ktoś napisał, ze cena zaporowa Cleanera, ale jest coś- jakiś mix vodki z czymś tam i daję to samo co Cleaner.
Produkt świetny, ale właśnie ta cena....
luck1985

Postprzez dzidas » czwartek, 28 lutego 2013, 18:03

Po pierwsze sprawdz oznaczenie farby. Nie wszystkie Gunze H są matowe, sam się na to nabrałem.
Co najważniejsze - nawet te , które mają być matowe nie dają głębokiego matu , np takiego jak Tamiya !
dzidas

Postprzez luck1985 » czwartek, 28 lutego 2013, 18:48

Czarny mat H12 i wychodził połysk.
Obwiniam produkt Wamodu, ale nie używałem i tez wyszedł połysk, dlatego biorę pod uwagę to co napisał raptor- gruba warstwa, co tłumaczy długi czas schnięcia.
Obniżyłem ciśnienie w kompresorze i miałem zablokowany "spust"/ruch igły i malowałem z bliska.
Dotrwałem do końca 2 modeli, będę robić teraz Hellcata i zobaczymy co wyjdzie.
Sprawdziłem gunze C, bardzo fajne- zawsze jest taka gęsta? Liczyłem na jakiś mega smród w domu, było ok, nawet nie wiem czy nie lepiej niż przy H- ale to są kwestie indywidualne.
luck1985

Postprzez Jiloo » czwartek, 28 lutego 2013, 19:06

dzidas napisał(a):Po pierwsze sprawdz oznaczenie farby. Nie wszystkie Gunze H są matowe, sam się na to nabrałem.
Co najważniejsze - nawet te , które mają być matowe nie dają głębokiego matu , np takiego jak Tamiya !

Ostatnio robiłem różne testy i końcowa powierzchnia zależy także od rozcieńczalnika. Rozcieńczałem Tamiyę izopropanolem i otrzymałem trupi mat, tamiyowskim X-20A – mat, a już Gunze Levelling Thinner dawał powierzchnię satynową.

luck1985 napisał(a):(...)
Sprawdziłem gunze C, bardzo fajne- zawsze jest taka gęsta? Liczyłem na jakiś mega smród w domu, było ok, nawet nie wiem czy nie lepiej niż przy H- ale to są kwestie indywidualne.

Jak już pisałem, osobiście preferuję C. Faktycznie są gęstrze. Tym się nie przejmuj tylko rozcieńczaj do konsystencji jaką otrzymywałeś z H. Jak trzeba dolej więcej rozcieńczalnika. Ja zazwyczaj mieszam 1:2 (farba:thinner).
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez luck1985 » czwartek, 28 lutego 2013, 19:14

Spoko, ale mam około 30-40 kolorów H, nie wymienię od razu na C ;)
luck1985

Postprzez luck1985 » czwartek, 18 kwietnia 2013, 21:26

Powrócę z tematem, ale teraz seria C ;)
Kupiłem Black seria C i było ok.
Kupiłem C 27 Interior Green i mam problem ;) Zostają mi pajęczyny przy malowaniu. Wyczytałem, że problem leży po stronie rozczieńczenia. Dolałem rozczieńczalnika i problem ustał.
Ale mam wrażenie, że coś z ta farbką jest nie teges. Farba może być stara? Na zakrętce była biała plama- jakby kropla białej. Może to pleśń albo coś w tym stylu?
luck1985

Postprzez Frosty » piątek, 19 kwietnia 2013, 05:56

Jedyne co mi przychodzi do głowy to słabe wymieszanie... Niektóre "c" jak poleżą, to rzeczywiście pojawiają się takowe plamy (tyle że chyba dnie - może ta twoja leżeła przez dłuższy czas nakrętką do dołu?) ale po dokładnym wymieszaniu jest ok.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez luck1985 » piątek, 19 kwietnia 2013, 20:33

Dzięki. Będę próbować jeszcze z tą farbą. Nie wiem czy z tym kolorem.
Z czarną problemów nie było, a Levelinga dodałem krople czy dwie, a zalecają 1:1, 2:1. Zero problemów.
luck1985

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje