F-16D "Jastrząb" Hasegawa 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-16D "Jastrząb" Hasegawa 1:48

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 11:38

Arkady72 napisał(a):Ale te wnęki podwozia są czyste... Washować czy nie oto jest pytanie...

Erkamo napisał(a):Wlasnie to samo pomyslalem. Nic dla amatorow brudu i washowania :lol:

Ależ Panowie, wash zrobiony umiejętnie nie imituje brudu (skąd ten pogląd?) tylko podkreśla skomplikowany kształt bryły, detali i sprawia, że całość nie wygląda płasko. To taki trick optyczny. Można to lubić lub nie. Kwestia wyboru.
Ja osobiście bym washował. Delikatny, rozcieńczony mocno wash pędzelkiem w szczeliny, krawędzie bez żadnego wycierania. Ma sam się rozpłynąć i wyschnąć. Na błyszczącej białej farbie wyjdzie ekstra.

Btw, niezłe te żywice. Ciekaw jestem też dlaczego wybrałeś model Hasegawy a nie nowy Tamiya?
Kuba P.

Reklama

Postprzez iras67 » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 13:08

Arkady niezły efekt uzyskasz natryskując samą wodę z kropelką płynu do naczyń aerografem ,na tak zmoczoną powierzchnię w szczeliny i kąty przykładam cienki pędzelek zamoczony w akwarelce (w twoim przypadku ciemniejszy szary) .Farbka spenetruje wszystkie ostre kąty sama dając ciekawy efekt przestrzenny .Potem można suchym pędzlem białym olejnym Humbrolem lub MM poprawić wypukłości.
iras67

Postprzez Maxek » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 15:12

Kuba Plewka napisał(a):Ciekaw jestem też dlaczego wybrałeś model Hasegawy a nie nowy Tamiya?

Bo Tamiya robi tylko wersję jednomiejscową.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 15:16

Ciekaw jestem też dlaczego wybrałeś model Hasegawy a nie nowy Tamiya?

Widze, ze Maxek mnie juz uprzedzil...
Washowanie bedzie, delikatne, potestuje podane tu metody. Tak sobie mysle, czy nie zrobic modelu troche w konwencji "what if" ?
Czyli w stopniu zuzycia za powiedzmy ok 10 lat ? Chec preshadingu, zuzycia powlok kamuflazu itp prawdopodobnie i tak bedzie silniejsza ode mnie ;o) .
Tylko czy wtedy relacja nie zostanie przeniesiona do dzialu "science fiction" ? ;o)
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Arkady72 » środa, 27 sierpnia 2008, 09:43

Najpiekniejszy element tego samolotu - garb jest juz na swoim miejscu. Laczenie w okolicy kabiny bedzie jeszcze obrabiane.
Po zaszpachlowaniu calej krawedzi laczenia garba z kadlubem szapchla Tamiy i wyschnieciu, przecieralem te linie wacikami moczonymi z rozcienczalniku Gunze - praktycznie nie trzeba wowczas uzywac papieru sciernego a linie podzialu blach pozostaja czyste i nie zryte papierem...
( Podobne dzialanie ma czeski semtex czyli Debonder, jednak jego uzycie w takim celu jest malo ekonomiczne :) )

Obrazek

Obrazek

Czy nasze efiatka obok zaawansowanego stand-offu moga take przenosic uzbrojenie konwencjonale ? Jakies Snakeye czy inne mniej zaawansowane na belkach wielozamkowych ?
Arkady72

WM2

Postprzez Kuba P. » środa, 27 sierpnia 2008, 10:03

Arkady72 napisał(a):Po zaszpachlowaniu calej krawedzi laczenia garba z kadlubem szapchla Tamiy i wyschnieciu, przecieralem te linie wacikami moczonymi z rozcienczalniku Gunze - praktycznie nie trzeba wowczas uzywac papieru sciernego a linie podzialu blach pozostaja czyste i nie zryte papierem...
( Podobne dzialanie ma czeski semtex czyli Debonder, jednak jego uzycie w takim celu jest malo ekonomiczne :) )

Podobnie działa też zmywacz wamodu albo bezacetonowy zmywacz do paznokci ;)
Kuba P.

Postprzez j.dynek » środa, 27 sierpnia 2008, 10:06

Witam
takie małe spostrzeżenie, czy w kamuflażu nie powinien pojawić się trzeci kolor? - podstawowy, plamy oraz obwódki plam.

Pisownia !!!
Xenomorph

:oops: wielkie sorry
Ostatnio edytowano środa, 27 sierpnia 2008, 11:50 przez j.dynek, łącznie edytowano 1 raz
j.dynek

Postprzez Lucas HS » środa, 27 sierpnia 2008, 10:29

Obwódki plam nie są malowane innym kolorem, to takie złudzenie, kiedy nachodzą na siebie dwa kolory. Przynajmniej takie są moje wiadomości.
Obrazek
Lucas HS

Postprzez j.dynek » środa, 27 sierpnia 2008, 12:09

Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, ale na zdjęciach obwódki są wyraźne. Czy w modelu należałoby je odzwierciedlić?
j.dynek

Postprzez young » środa, 27 sierpnia 2008, 19:33

Kod: Zaznacz cały
Czy nasze efiatka obok zaawansowanego stand-offu moga take przenosic uzbrojenie konwencjonale ? Jakies Snakeye czy inne mniej zaawansowane na belkach wielozamkowych ?

Teoretycznie mogą, tylko uzależnione jest to od tego co zamówiliśmy. Z belek wielozamkowych mamy TER, nie kupiliśmy MER bo to już mało kto używa. Do tego dochodzi jeszcze BRU-55/57 dla JSOW. A z bomb kupiliśmy trochę Mk.82 i Mk.84 na które montuje się zestawy GBU, ale same jako takie też można użyć ;o) o Snakeye nie słyszałem w opcji zakupu, ale mogę się mylić.
young

Postprzez mirage3 » środa, 27 sierpnia 2008, 19:41

"Snakeye" to Mk.82 z mechanicznym hamulcem, który się otwiera po zrzucie, tego też chyba nikt nie używa...
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Arkady72 » czwartek, 28 sierpnia 2008, 09:31

young
Teoretycznie mogą, tylko uzależnione jest to od tego co zamówiliśmy.

Faktycznie zle sformulowalem pytanie... Z tego co zamowilismy to planuje chyba podwiesic na TER-ach po dwie GBU-10 z jednej strony i dwa Mavericki z drugiej.
I AIM-120 na koncach skrzydel. AIM-9X to chyba jeszcze nikt nie robi w 48-semce ?

p.s. dzisiaj moj przelozony z RPA wygadal sie, ze sluzyl w tych oddzialach http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Outcomes
obiecal zabrac fotki nastepnym razem :-)
Arkady72

WM2

Postprzez mirage3 » czwartek, 28 sierpnia 2008, 14:23

Jak masz zamiar na belce TER zawiesić dwie GBU-10 ?? :lol: chyba GBU-12...

EDIT:

Jak masz zamiar wieszać jakieć bombki LGB to musisz mieć zasobnik PANTERA co do AIM-9X to moża je kupić Dr. Pepper Resin je robi albo z Falcona Tamiya lub też z Super Robala Hasegawy je skubnąć :)
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez young » czwartek, 28 sierpnia 2008, 16:24

Prawda Mirage3, nie podwiesza się GBU-10 na TER ponieważ są za duże. Można na nich zawiesić do trzech GBU-12, ale zazwyczaj wiszą po dwie. Sniper/Pantera robi w 48ce shull24, sam tam zamówiłem ten zasobnik i już do mnie leci :D .
young

Postprzez Arkady72 » czwartek, 28 sierpnia 2008, 22:19

Jasne, ze GBU-12 :) . Skrzydla czekaja na oczyszczenie ze szpachli. Wzmocnilem mocowanie zywicznego statecznika pionowego metalowymi bolcami. Garb w dolnej czesci ogonowej wymagal wypelnienia dodatkowa szpachla - byl za krotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Arkady72

WM2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat