Witam po przerwie.
Perturbacje związane z zmianą pracy spowodowały znowu odłożenie projektu na jakiś czas. Jednak w wolnych chwilach działam.
Obecnie Libek dostał pokrycie z sido i polerkę. Niestety Górne powierzchnie malowane farbami MM maja fakturę lekkiej kaszki i nawet Sido tego nie wyrównał. Mam nadzieję, że końcowy werniks zniweluje ten problem.
Nałożyłem kalki - produkcji Airmo.
Niestety kalki nie należą do ideałów - może to wina wieku (mają już z 5 czy 6 lat) ale są już strasznie kruche i sztywne. Trzeba uważać przy zsuwaniu z mokrego papierka. Poza tym posiadają błędy merytoryczne:
- litery kodowe GR R są wg mnie za małe, powinny być ok 2 mm wyższe i trochę szersze. Ze zdjęć widać, że litery zaczynają się tuż za oknem strzelców bocznych i ostatnia litera R powinna kończyć się już pod statecznikiem poziomym. Po nałożeniu kalek litery kodowe kończą się na modelu tuż przed statecznikiem. Znowu brakuje około 3-4 mm. Nie będę już tego poprawiał.
- szachownica z napisem Poland - w Airmo jest za duża (o ok 0,5 -0,7 mm) i ma układ pól odwrotny niż na zdjęciach. Tu nie było problemu - znalazłem odpowiednią w zestawie Techmodu i podmieniłem
- godło Neciuk - tu jest bomba zielona, w Minireplice namalowali szarą. Ponieważ brak jest kolorowego zdjęcia tego godła- przyjmuję że zielony jest OK (bomby były w oryginale koloru zielonego-khaki, więc to może tak było)
Kalki musiałem kilkukrotnie SOL-ić i nadal nie chciały się ułożyć (sztywność!!) dopiero rozcieńczony zmywacz Wamod-u dał radę.
Na zdjęciach kalki tuż po pokryciu SOL-em - trochę pomarszczone.

Dziś jak dam radę to zamaskuje krawędzie skrzydeł i stateczników. Trzeba trysnąć na czarno odladzacze.
CDN