B24J Liberator Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: B24J Liberator Hasegawa 1/72

Postprzez kowaltom99 » czwartek, 20 grudnia 2012, 13:11

hadzi napisał(a):Tomku, Piotr ma racje to da dobry efekt. Ja na niektorych modelach np. P.38 malowalem faded olive drab "mokre w mokre" z olive drab. Efekt mnie zadowalal.

OK - za chwile będę malował - spróbuję pocieniować tym faded.
W razie czego - jak efekt będzie niezadowalający psiknę po całości.

PS - już po malowaniu. Zrobiłem cieniowanie jak radzili koledzy. Chyba mi wyszło :-)
Zdjęcia wkleję później, bo chwilowo nie mam aparatu

Zdjęcie dodane - robione z lampą - trochę nie widać cieniowania. Na żywo wygląda znacznie lepiej

Obrazek
kowaltom99

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez kowaltom99 » niedziela, 23 grudnia 2012, 17:25

Były chęci skończyć model w tym roku - ale się nie udało.
Pokryłem go tylko warstwą Sido i model powędrował do pudełka.
Ostatni tydzień roku spędzę poza domem, z nartami na nogach zamiast CA w ręku :-)
kowaltom99

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 23 grudnia 2012, 17:38

To pozazdrościć ;o) Świeże powietrze lepsze niż z domieszką chemii modelarskiej. Dbaj o kończyny bo Liberatora trzeba ukończyć :)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez kowaltom99 » niedziela, 10 marca 2013, 10:16

Witam po przerwie.

Perturbacje związane z zmianą pracy spowodowały znowu odłożenie projektu na jakiś czas. Jednak w wolnych chwilach działam.
Obecnie Libek dostał pokrycie z sido i polerkę. Niestety Górne powierzchnie malowane farbami MM maja fakturę lekkiej kaszki i nawet Sido tego nie wyrównał. Mam nadzieję, że końcowy werniks zniweluje ten problem.
Nałożyłem kalki - produkcji Airmo.
Niestety kalki nie należą do ideałów - może to wina wieku (mają już z 5 czy 6 lat) ale są już strasznie kruche i sztywne. Trzeba uważać przy zsuwaniu z mokrego papierka. Poza tym posiadają błędy merytoryczne:
- litery kodowe GR R są wg mnie za małe, powinny być ok 2 mm wyższe i trochę szersze. Ze zdjęć widać, że litery zaczynają się tuż za oknem strzelców bocznych i ostatnia litera R powinna kończyć się już pod statecznikiem poziomym. Po nałożeniu kalek litery kodowe kończą się na modelu tuż przed statecznikiem. Znowu brakuje około 3-4 mm. Nie będę już tego poprawiał.
- szachownica z napisem Poland - w Airmo jest za duża (o ok 0,5 -0,7 mm) i ma układ pól odwrotny niż na zdjęciach. Tu nie było problemu - znalazłem odpowiednią w zestawie Techmodu i podmieniłem
- godło Neciuk - tu jest bomba zielona, w Minireplice namalowali szarą. Ponieważ brak jest kolorowego zdjęcia tego godła- przyjmuję że zielony jest OK (bomby były w oryginale koloru zielonego-khaki, więc to może tak było)

Kalki musiałem kilkukrotnie SOL-ić i nadal nie chciały się ułożyć (sztywność!!) dopiero rozcieńczony zmywacz Wamod-u dał radę.
Na zdjęciach kalki tuż po pokryciu SOL-em - trochę pomarszczone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś jak dam radę to zamaskuje krawędzie skrzydeł i stateczników. Trzeba trysnąć na czarno odladzacze.
CDN
kowaltom99

Postprzez Jaho63 » niedziela, 10 marca 2013, 10:38

Mimo wymienionych przez Ciebie kiksów, zapowiada się ciekawy model. OD mógł być troszkę mniej jednolity, ale to rzecz indywidualnego podejścia. Mam gdzieś kalki na Goszczyńskiego... Gdybyś coś potrzebował. Z zestawu Techmodu (też stare).
Ostatnio edytowano niedziela, 10 marca 2013, 13:55 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez kowaltom99 » niedziela, 10 marca 2013, 13:41

Jaho63 napisał(a):Mimo wymienionych przez Ciebie kiksów, zapowiada się ciekawy model. OD mógł być troszkę mniej jednolity, ale to rzecz indywidualnego podejścia. Mam gdzieś kalki techmodu na Goszczyńskiego... Gdybyś coś potrzebował. Z zestawu Techmodu (też stare).

OD jest cieniowany - cały model był malowany zwykłym OD MM, a potem środki paneli natrysnąłem mgiełkę OD fadded też MM.
Na zdjęciach tego nie widać, ale przyjdzie jeszcze wash i brudzing - nie będzie tak jednolicie.

Niestety przed chwilą znowu zrobiłem modelowi krzywdę :-(
Maskowałem na skrzydłach krawędzie natarcia aby pomalować je na czarno (odladzacze). Podczas przyklejania taśmy Tamiya musiałem coś poprawić w okolicy kokard na skrzydłach - i ... część kokardy odeszła z taśmą ( pomimo, że kalka była pokryta Sido). Drugie skrzydło już było zamaskowane, ale chciałem sprawdzić czy tam też będzie ten sam problem - no i kicha - kokarda odeszła również :-(.
Efekt - obie kokardy ze skrzydeł zerwane, lekka polerka miejsc po kalkach. Musiałem też natrysnąć OD fadded aby wyrównać cieniowanie. Przynajmniej jedna godzina roboty w plecy.
Ale teraz zrobię w tej kolejności.
Najpierw maskowanie i malowanie odladzaczy, dopiero potem nałożę kokardy (w sumie teraz się zastanawiam, dlaczego nie zrobiłem tak od razu). Tylko muszę poszukać kokardy o średnicy 25mm - jak na razie nie mam takiej w moich zbiorach - od czego może pasować?
kowaltom99

Postprzez spiton » niedziela, 10 marca 2013, 15:14

Liberator w tym malowaniu, to jedno z moich modelarskich marzeń sprzed ćwierć wieku ,-)). Z przyjemnością popatrzę.
spiton

Postprzez kowaltom99 » sobota, 16 marca 2013, 08:12

Witam
Wczoraj zamaskowałem mojego Libka aby pomalować odladzacze na czarno.
- maskowanie: 1,5 h (jak ja nie cierpię tej roboty)
Obrazek

- malowanie: 5 minut (wliczając w to przygotowanie farby dla aero)
- zrywanie masek: 3 minuty
Obrazek

Obrazek

Zamówiłem kalki do Liberatorów Kanadyjskich - będę tam miał kokardy na skrzydła (które zepsułem) oraz napisy eksploatacyjne.
CDN.
kowaltom99

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 16 marca 2013, 10:08

Teraz juz za pozno, ale na przyszlosc pomalowalbym najpierw odladzacze razem zpreshadingiem, zamaskowal odladzacze (prostsze maskowanie) i dopiero malowal kolor ostateczny.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » sobota, 16 marca 2013, 13:13

Lepiej pokarz odladzacze na statecznikach pionowych, bo sposób maskowania wydaje mi się podejrzany...
spiton

Postprzez kowaltom99 » sobota, 16 marca 2013, 13:55

piotr dmitruk napisał(a):Teraz juz za pozno, ale na przyszlosc pomalowalbym najpierw odladzacze razem zpreshadingiem, zamaskowal odladzacze (prostsze maskowanie) i dopiero malowal kolor ostateczny.

Teoretycznie byłoby łatwiej, ale nie wiadomo jaki byłby efekt kolorystyczny - czy preshading w tych miejscach by nie wyszedł za mocny.
Mi zawsze wpajali zasadę - malujemy kolorami jaśniejszymi najpierw, a ciemnymi na końcu.
kowaltom99

Postprzez kowaltom99 » sobota, 16 marca 2013, 13:59

spiton napisał(a):Lepiej pokarz odladzacze na statecznikach pionowych, bo sposób maskowania wydaje mi się podejrzany...

Proszę bardzo.
Obrazek

Od razu sposób podejrzany :P - po prostu wzdłuż linii najpierw przykleiłem taśmę maskującą SCOTCH (3mm szeroka, bardzo elastyczna). Reszta to taśma Tamiya + gazeta

PS - ten kurz na stateczniku to pozostałości po ręczniku papierowym, którym wycierałem aerograf. Oczywiście przed finalnym malowaniem będzie zdmuchnięty.
kowaltom99

Postprzez spiton » sobota, 16 marca 2013, 14:46

Jest żyleta !!!! Szacuneczek.
spiton

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 16 marca 2013, 19:30

kowaltom99 napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Teraz juz za pozno, ale na przyszlosc pomalowalbym najpierw odladzacze razem zpreshadingiem, zamaskowal odladzacze (prostsze maskowanie) i dopiero malowal kolor ostateczny.

Teoretycznie byłoby łatwiej, ale nie wiadomo jaki byłby efekt kolorystyczny - czy preshading w tych miejscach by nie wyszedł za mocny.
Mi zawsze wpajali zasadę - malujemy kolorami jaśniejszymi najpierw, a ciemnymi na końcu.

No i wlasnie preshading przeczy tej teorii.
Proponowalem malowanie odladzaczy razem z preshadingiem na CALYM samolocie. Przeciez to ten sam czarny kolor. Zrobie tak na swoim Trackerze, jak dobrne do tego etapu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Catalina » wtorek, 25 czerwca 2013, 09:44

Osobiście odladzacze maluje ręcznie
Wcześniej igłą żłobie linie jak w kołach na styku łączenia opony i felgi
A Guma jak to guma miała naprawdę różne odcienie na całej długości inne

Jest to pracochłonne jednak daje fajne efekty
Pozdrawiam
Catalina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat