Fw 190 A3 Tamiya 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fw 190 A3 Tamiya 1/72

Postprzez Piterrr » niedziela, 27 stycznia 2013, 18:18

Witam po ponad rocznej przerwie. Tym razem aby przypomnieć sobie podstawy postanowiłem zacząć budowę tej "Foki". Będzie to model prosto z pudła ale czasem dodam coś od siebie.

Dzisiejsze popołudnie spędziłem na kokpicie. Nic za wiele i tak nie będzie widać od zewnątrz dlatego zrobiłem z tego co w zestawie. Pasy to niestety porażka, ale spędziłem dużo czasu nad nimi "przypominając sobie jak to jest" :mrgreen: . Na fotel, tablice przyrządów i burty położyłem srebrny by potem imitował otarcia. Użyłem washa i trochę suchego pędzla.

Oto efekt:
Obrazek

Obrazek

Na razie tyle, postaram się na bieżąco umieszczać relacje z budowy.
Piterrr

Reklama

Re: Fw 190 A3 Tamiya 1/72

Postprzez Voltan » wtorek, 29 stycznia 2013, 14:21

W porównaniu z Academy z którym walczę to jest przepaść, oczywiście na korzyść Tamiya. Będę kibicował, bo mam zamiar ten zestaw zakupić i wykonać w niedługim czasie.
Voltan

Postprzez Piterrr » sobota, 2 lutego 2013, 17:02

Dzięki za wsparcie :). Kadłub sklejony, wnętrze wklejone. Myślę, że nawet obejdzie się na razie bez szpachlowania. Zająłem się silnikiem. Dodałem od siebie kilka imitacji śrub, jakieś małe detale etc. Na to czarny mat, trochę suchego pędzla z bardzo gęstej srebrnej farby, na to wash czarny i minimalnie brązowy.

Fotencje:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silnik na razie nie wklejony, dlatego taka szpara ;).
Piterrr

Postprzez Piterrr » sobota, 16 lutego 2013, 21:19

Witam po przerwie.
Model posklejałem do kupy. Zamaskowałem oszklenie. Pomalowałem komory podwozia (dodałem w nich trochę detali), nawierciłem kadłubowe km-y. Całość prysnąłem podkładem mr surfacer 1200. Przy tym malowaniu robiąc zbyt zamaszyste ruchy aerografem doprowadziłem do wylania się podkładu na dolną część modelu. Na szczęście tylko groźnie to wyglądało. Przeszlifowałem delikatnie całość.

Kilka zdjęć tym razem z telefonu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka miejsc wymaga jeszcze delikatnego szpachlowania. Nie chciałem burzyć linii Fockewulfa dlatego zamknąłem kabinę.

PS. To mój drugi model malowany aerografem ;)
Piterrr

Postprzez Piterrr » niedziela, 24 lutego 2013, 19:23

Prace nad modelem w toku :). Dzisiaj poświęciłem mu dużo czasu. Co tu dużo pisać, niestety dużo mi brakuje przede wszystkim jeśli chodzi malowanie. To co się dzieje podczas malowania to istne piekło :mrgreen: . Podczas malowania aerograf potrafi się kilka razy zatkać mimo dość rozrzedzonej farby. Dodatkowo gdzieniegdzie na modelu są miejsca tak jakby "zakurzone" farbą. Do malowania małych detali (plamki, wężyki) dużo mi brakuje. Zmniejszam ciśnienie, rozrzedzam farbę, jest fajnie bo maluje dość cienką linię by za chwilę z niewiadomych przyczyn walnąć grubego placka :). Nie obwiniam tutaj aerografu, bo to pewnie się tak dzieje przez moje niedoświadczenie, być może też przez to, że farby rozcieńczam kranówką (czym rozcieńczać?). Suma sumarum naklnąłem się przy nim niesamowicie. Krycie żółtej farby :evil: . O tym ile razy poprawiałem kamuflaż nie wspomnę. Na prawym boku "psikło" mi się mocniej, na szczęście w tym miejscu będzie krzyż.
Czy mój aerograf MAR EW-181 w ogóle się nadaje do małych plamek i wężyków? Czy te niepowodzenia to raczej wina farb i ich "obsługi"?

Model czeka na położenie bezbarwnego błyszczącego i washa. Kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piterrr

Postprzez Piterrr » czwartek, 7 marca 2013, 22:59

Model się robi powoli. Niestety popełniłem bardzo dużo błędów i nie jestem zadowolony z efektu. Źle położoną farbę bym jeszcze zniósł ale kalki to masakra. Na model położyłem błyszczący Pactry (niezbyt idealnie). Płyny do kalek pozostawiały dziwne ślady. Są to vallejo Decal Fix i Decal Medium.

Oto te plamy:
Obrazek
Obrazek

Teraz chce położyć washa, ale te płyny zrobiły mi ślady i matową powierzchnię na modelu. Jaki lakier bezbarwny teraz położyć, żeby zniwelować te plamy? Błyszczący czy matowy? Wiadomo, że pod washa muszę dać błyszczący jeszcze raz, ale chcę trochę te plamy zamaskować.
Piterrr

Postprzez Voltan » piątek, 8 marca 2013, 09:01

Malowanie kamuflażu wyszło Ci bardzo fajnie. Żółty faktycznie troche słabo pokrył. Prawa strona statecznika pionowego wyglada na niedomalowaną. Podoba mi sie przejście kolorów wkoło oszklenia. O tych opłynach nic nie wiem, ale wydaje mi sie że bezbarwny moze pomóc. Co do rozcienczania farby to ja używam wódki (podłej jakości - takiej której nie wypiję) do pactry, a do tamiya i gunze rozcienczalnika mr.hobby. Przy malowaniu małych plamek, poniewaz mój areograf lubi czasem sie lekko przytkac, to psikam 2-3 plamki i psikam cos na boku na wiekszym przepływie powietrza, potem znowu 2-3 plamki.
trzymam kciuki, oby udało sie usunąc te przebarwienia wokół kalek, poza tym model wyglada bardzo fajnie.
Pozdrawiam
Voltan

Postprzez Piterrr » piątek, 8 marca 2013, 13:56

W bezbarwnym i na poprawki do rozcieńczania użyłem mr hobby leveling thinner i oprócz zapachu całkiem fajnie się malowało. Opcje z wódką tez spróbuje. W każdym razie ostatni raz rozcieńczałem wodą.

To jaki radzisz dać bezbarwny na te kalki? Najpierw matowy potem błyszczący?
Piterrr

Postprzez Piterrr » niedziela, 10 marca 2013, 14:31

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Ale napiszę od początku, może ktoś początkujący też wyciągnie wnioski. Na ostatnich zdjęciach widać było wokół kalek przebarwienie od płynów do kalkomanii. Dzisiaj chciałem je jakoś usunąć więc zabrałem się do roboty.
Na pierwszą próbę poszedł matowy Pactry rozcieńczony wódką. Na początku wydawało się, że jest wszystko ok, jednak lakier zostawiał na czarnych kalkach biały nalot. No to myślę sobie za słabo rozcieńczyłem. Dałem więcej wódki i.....porażka. Wszystko białe. Załamany myślę sobie, no jakoś to będzie. Potem biorę bezbarwny błyszczący Pactry i mieszam z wódką. Niestety ten lakier z wódką staje się...matowy :shock: .
Postanowiłem, że koniec z wódką.
Biorę bezbarwny błyszczący Pactry i rozcieńczam Mr.Color leveling thinner. I co się okazuje? Nie dość, że maluje się całkiem fajnie (błyszczący jest błyszczącym) to znikają wszystkie białe przebarwienia od matowego i płynów do kalek. Model uratowany ;o) !

Jeszcze wyjaśnienie co do płynów do kalek Vallejo:
Decal fix (settings for decal), skład na bazie wody, coś jak lakier matowy----->pod kalki
Decal medium (decal softener), skład na bazie alkoholu do zmiękczania kalek---->na kalki

Jaki wniosek, ano taki że w modelarstwie nie ma gotowej odpowiedzi, trzeba próbować, sprawdzać, eksperymentować :).
Piterrr

Postprzez greatgonzo » niedziela, 10 marca 2013, 15:12

Piterrr napisał(a):Postanowiłem, że koniec z wódką.

Rozsądna decyzja.
greatgonzo

Postprzez Piterrr » wtorek, 12 marca 2013, 22:37

No to "lecim z koksem". Model dostał kalki i delikatny wash.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostało kilka poprawek. Delikatny żółty nalot na ostatnim zdjęciu raczej zostanie, bo nie chce już schrzanić reszty.
Piterrr

Postprzez Piterrr » czwartek, 14 marca 2013, 19:39

Nikt nic nie pisze, pewnie model nie zachwyca . Mniejsza z tym, mam pytanie, a raczej dwa:

1 Na jaki kolor malować golenie podwozia, RLM 02?
2 Czy wewnętrzną część osłon goleni malować na RLM 76 czy takim samym kolorem jak golenie?
Piterrr

Postprzez Murek » czwartek, 14 marca 2013, 20:17

Ludziska mało piszą ale zerkają ;o)

Odp.
1. RLM 02
2. RLM 02
Murek

Postprzez spiton » czwartek, 14 marca 2013, 21:30

Ja zerkam regularnie. Fajna ta Tamka !! I ładnie ci foczka wychodzi. Bardzo lubię ten samolocik !!
spiton

Postprzez Jaho63 » czwartek, 14 marca 2013, 22:07

Ja też tu zagladam. Ale nie zawsze jest co napisać. ;o)
Podoba mi się czystość malowania. Nieco mniej podoba widoczny film wokoło krzyży (ja przycinam kalki bardzo ostrymi nożyczkami), ale pewnie jeszcze to będzie "obrabiane" lakierami?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat