Etrich Taube Flashback 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Etrich Taube Flashback 1/48

Postprzez xmald » poniedziałek, 25 lutego 2013, 20:13

GrzeM napisał(a):Jaki silnik dali?

Mi to wygląda na Mercedesa DII. (6 cylindrów).
Sznurowanie to zabawa na którą naprawdę czekam. Mam tylko nadzieję, że robienie śrub rzymskich nie wykończy mnie psychicznie.
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez xmald » piątek, 8 marca 2013, 16:10

Mały postęp - starałem się z zestawowego Mercedesa DII zrobić DI. Na focie niezbyt to widać ale dodałem świece od Taurusa i dorobiłem sprężyny. Niedługo przyjdzie czas na zamknięcie kadłuba. Niestety na wcześniej wspominanym zdjęciu zauważyłem inny silnik - 4 cylindry. Mercedesy DI były montowane m. in. w niektórych Taube Rumplera. Może jednak będzie to Rumpler Tuabe. Windsock chyba pierwszy raz sprawia, że mam więcej pytań niż odpowiedzi. Widziałem zdjęcia z Rumplerami, które miały taką konstrukcję skrzydła jak Etrich Taube. Istnieją też dwie repliki, które przypominają to, co mogę zrobić z tego zestawu bez cięcia i zmiany kształtów pow. nośnych. Sprawa jest zatem otwarta...
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » sobota, 9 marca 2013, 00:41

Czy ty czegoś nie mieszasz? Rumpler początkowo produkował Taube według oryginalnego projektu Etricha (na podstawie oficjalnej umowy licencyjnej, z resztą na wyłączność, dopiero później zaczął je modyfikować. Taube to nie jest nazwa typu samolotu, tylko raczej ogólnej koncepcji (skrzydło wzorowane na tej palmie Zanonia). Trochę jak "triplane" (był Fokker, był Sopwith, był Nieuport, był Pfalz itp.).
Tak samo "Etrich Taube" to nie jest nazwa jednego typu samolotu, było wiele różnych "Etrichów Taube".

Silnik wygląda fajnie.
GrzeM

Postprzez xmald » sobota, 9 marca 2013, 11:55

GrzeM napisał(a):Taube według oryginalnego projektu Etricha (na podstawie oficjalnej umowy licencyjnej, z resztą na wyłączność, dopiero później zaczął je modyfikować. Taube to nie jest nazwa typu samolotu, tylko raczej ogólnej koncepcji (skrzydło wzorowane na tej palmie Zanonia). Trochę jak "triplane" (był Fokker, był Sopwith, był Nieuport, był Pfalz itp.).

Ja to wszystko rozumiem. Chodzi mi cały czas o to, że fajnie jest wiedzieć, że się robi jakiś konkretny egzemplarz. Skoro wiemy, że tylko jeden egzemplarz wyprodukowany przez Etricha był wykorzystywany bojowo, a w tym egzemplarzy był silnik, którego nie posiadam, szukam rozwiązania dla mnie najprostszego, czyli zmianę nazwy z Etrich Taube na Rumpler Taube, których było o wiele więcej i były również wykorzystywane bojowo. Zgodnie z resztą z tym co napisałeś, że Rumpler produkował je początkowo bez modyfikacji. Myślę, że oboje mówimy i myślimy o tym samym tylko moja werbalizacja spowodowała, że przekaz gdzieś się ulotnił ;o)
BTW jeszcze raz dzięki na zwrócenie mi uwagi na pewne rzeczy, które niewątpliwie pomagają mi przy tym modelu.
Może znasz jakieś foty Taube produkowanych przez RUmplera w malowaniu Luftfahrtruppe ze wczesnych partii tych bez przeróbek?
PS.Skrzydło wzorowane było na nasionach tej rośliny.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez tomtre » niedziela, 10 marca 2013, 01:54

Silnik silnikiem, a śrubki się robią ? ;o)

W M-Zone mają być niedługo dostępne mega-wypasione śruby rzymskie w różnych wariantach i kształtach. Do 1/48 też. Metalowe.
W zestawie jest ich bodaj 30 szt, więc pewnie byś potrzebował kilka paczek. Ale wyglądają jak żywe.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez waran » niedziela, 10 marca 2013, 06:33

Tu już są dostępne.Mam i polecam te produkty.
http://www.gaspatchmodels.com/accessories/
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez tomtre » niedziela, 10 marca 2013, 10:52

waran napisał(a):Tu już są dostępne.Mam i polecam te produkty.
http://www.gaspatchmodels.com/accessories/

O, to to właśnie.
Dwa pytanka jeśli można.

- Montowałeś je już gdzieś?
- Długo czekałeś na dostawę?

No i po cenie sądząc to na Taube poszło by parę stówek. Ale czasami warto :D
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez xmald » poniedziałek, 11 marca 2013, 14:48

Tomtre te śruby wyglądają obłędnie ale faktycznie koszt tylko dla Taube doprowadziłby chyba do mojego rozwodu ;o)
Niestety chyba zostanę przy chałupniczej metodzie robienia ich z patyczków do uszu, ponadto gdybym raz je kupił to pewnie już we wszystkich modelach tylko takie bym chciał.
Myślę, że prędzej skuszę się na model Salmsona - samolotu który zawsze mi się podobał odkąd zobaczyłem go w Polski samolot i barwa.
W międzyczasie zacząłem budowę od podstaw Santos DUmont Demoiselle, może niedługo wrzucę jego warsztat.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 11 marca 2013, 16:05

xmald napisał(a):Myślę, że oboje mówimy i myślimy o tym samym tylko moja werbalizacja spowodowała, że przekaz gdzieś się ulotnił ;o)

OK, zmylił mnie ten fragment o konstrukcji skrzydła:
xmald napisał(a):Widziałem zdjęcia z Rumplerami, które miały taką konstrukcję skrzydła jak Etrich Taube.

... bo to jest oczywiste, że takie samoloty były, skoro Rumpler produkował początkowo samoloty według oryginalnego projektu Etricha.
Poszukam.
GrzeM

Postprzez waran » poniedziałek, 11 marca 2013, 18:23

Tomtre,śrub tej firmy jeszcze nie montowałem.Najprędzej użyję je w F2b Bristol 1/32 Wingnuta i Albatrosie 1/48 Eduarda.Tak samo wiatromierze sobie zakupiłem-rewelacja,choć ten w 1/48 trudno dostrzec przy zbudowanym modelu.Zamawiałem ten towar już 2 x poleconym priorytetem i uwaga dostawa trwała trzy dni a koszt przesyłki nie całe 4 €,koszt listem zwykłym 1,95€.Przy pierwszej przesyłce dostałem mały prezent-metalowy znaczek z agrafką na którym widnieje na tle naszej szachownicy Salmson w naszym malowaniu.(podobno mają go wreszcie wypuścić do sierpnia)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 11 marca 2013, 19:06

waran napisał(a):Tomtre,śrub tej firmy jeszcze nie montowałem.Najprędzej użyję je w F2b Bristol 1/32 Wingnuta i Albatrosie 1/48 Eduarda.)

Dzięki za info, piękna grecka biżuteria. :)
Grzegorz2107

Postprzez potez » poniedziałek, 11 marca 2013, 21:06

Nie umiem sie określić co do tego czy to co robisz mi sie podoba czy nie ale dla inspiracji, obejrzyj to :P :
http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_27473_start_40.html
No i mam jedno głupie pytanie: dlaczego nie wziąłeś silnika z Taurusa?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez xmald » poniedziałek, 11 marca 2013, 21:26

potez napisał(a):Nie umiem sie określić co do tego czy to co robisz mi sie podoba czy nie ale dla inspiracji, obejrzyj to

Mogę śmiało powiedzieć, że mi się na razie nie podoba. Do twoich umiejętności i jakości tego co robisz to jeszcze cholernie daleko. Obejrzałem to co w linku było już wcześniej... Coż mogę powiedzieć :mrgreen:
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 11 marca 2013, 23:14

GrzeM

Postprzez xmald » niedziela, 17 marca 2013, 15:38

Kolejny apdejt, silnik który wyskrobałem poszedł na złom. Dzięki OGROMNEJ uprzejmości Łukasza z Taurus Models stałem się ekstremalnie podekscytowanym i szczęśliwym posiadaczem cuda - czyli Mercedesa DI od Taurusa właśnie. Silnik składa się 78 części i jest chyba najbardziej zdetalowanym silnikiem w tej skali jaki miałem w rękach. Jego sklejanie to była prawdziwa frajda i aż żal będzie mi go wpakować w czeluście kadłuba. Na szczęście jego znaczna część będzie nadal widoczna. Na fotach zobaczyłem co jeszcze jest do poprawy...
Wyskrobałem również śmigło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat