T17 Staghound od Maczka

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

T17 Staghound od Maczka

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 12:17

Jak wyglądała sprawa ze Staghoundami w maczkowie. Mianowicie można znaleźć informacje, iż w dywizji użytkowano 3szt.

1.F225444 - dowódcy 3BS płk.Deca z dodatkową anteną na wierzy w miejscu otworu rakietnicy. - potwierdzają zdjęcia np. w Pojazdach PSZ na zachodzie 1939-1947 - duże dobrej jakości.
ObrazekObrazek
Stag powinien mieć białe końcówki zderzaka (wg.fotografii)Mniej więcej poprawnie.

2.F227618 - Z kwatery głównej 1dyw. z dodatkową anteną na kadłubie w okolicy dekla peryskopów pomocnika kierowcy - jedno zdjęcie marnej jakości(równie dobrze może tej anteny tam nie być) w 1 Dywizji Pancernej chyba Ledwocha z palety Militariów.
Obrazek
Ten egzemplarz miał wyrzutnie granatów dymnych na wieży z wersji MK.II z haubicą 76mm(Na pewno jednak była to MK.I)

3.?

Na informację o 3 szt. natknąłem się przypadkowo poszukując polskich Stagów, teraz jakoś nie mogę znaleźć strony, w tabeli wszystkie były określone jako "Staghound Mk.I 37mm Com" czyżby od Command co potwierdzały by zdjęcia dodatkowych prętów anten dla obu opisanych sztuk. Nie mówię oczywiście o lansiarskiej wersji Cabrio dowódcy korpusu :P

Czy ma ktoś może info o trzeciej sztuce z 1 Dywizji Pancernej?

zródło plansz: plansze barwne z oferty kalkomanii toro-model

EDIT:
Naszły mnie teraz pewne myśli. Jako że zdjęcie w Militariach widziałem dość dawno, a na chwilę obecną nie dysponuję w/w pozycją, czy ktoś z kolegów/koleżanek byłby uprzejmy sprawdzić, czy pojazd w w/w książce to F227618 - KRAKOWIAK. Jeżeli tak to mamy dwa Staghoundy, jeżeli nie to jest to zapewne ten trzeci.
Tu pojawia się również pytanie o jakość kalek z ToroModel i ich wartość historycznie-merytoryczną, czyli w skrócie na ile można im,ufać - Stag od Deca, nie ma u nich białych malowań błotników, które 100% potwierdzają zdjęcia co budzi w tej sprawie me wątpliwości
macias13_84

Reklama

modele polskich samolotów

Re: T17 Staghound od Maczka

Postprzez Sherman » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 16:21

macias13_84 napisał(a):2.F227618 - Z kwatery głównej 1dyw. z dodatkową anteną na kadłubie w okolicy dekla peryskopów pomocnika kierowcy - jedno zdjęcie marnej jakości(równie dobrze może tej anteny tam nie być) w 1 Dywizji Pancernej chyba Ledwocha z palety Militariów.

Czy to jest to zdjęcie gdzie Stag stoi obok Shermana M4A4? Bo gdzieś mi się pod dysku powinna plątać takie zdjęcie, zgrane bo opisane jako Stag z 1.DPanc. Na ile to prawda nie mam pojęcia bo zdjęcie jest faktycznie paskudnej jakości i nie widac na nim oznaczeń. Ewentualnie to zdjęcie mogło być też w którymś zeszycie od Arcomy do Zwycięzcy, ale nie jestem teraz w domu i nie mogę tego sprawdzić.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 16:38

A nie wiem właśnie. Od Acromy do Zwycięscy mam, ale nie całą serię może przekartkuje jak znajdę. Ogólnie najlepiej obfotografowany (jedno czy dwa 3/4 z przodu przed i raz en face z samej defilady) jest Stag od Deca - ten z gwiazdką brygadiera. Dobre kontrastowe zdjęcia. Tamto zdjęcie Krakowiaka? o ile mnie pamięć nie zawodzi jest zrobione jakoś w marszu na drodze i podpisane jako Staghound mkI z dowództwa 1DPanc. Małe szare i jakieś takie słabo wyraźne niestety. Dlatego też mam wątpliwości czy to Krakowiak jeżeli ma napis na pancerzu to tak jak nie to trzeci bliźniak :P (miałem komplet 1DPanc z Militarii ale gdzieś amba wcięła i potrzebna pomoc)
macias13_84

Postprzez Sherman » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 16:45

Fakt, Dec jest najlepiej obfotografowany.

Po powrocie do domu sprawdzę i Od A do Z, zdjęcie z komputera raczej teraz nie wyciągnę bo sprzęt pagip... Ale zobaczę czy na jakiejś płycie mi się nie ostało.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 18:23

Namierzyłem zdjęcie w ostatniej części od Acromy... dzięki Sherman za cynk (niemniej muszę jeszcze tych monografii z Militarii poszukać)
Niestety skaner zrobił z niego masakrę choć jak pisałem i tak z nim szału niema, Stag od Maczka(w kółku wiewióra - chyba...) jednak bez tablic rozpoznawczych i klasy mostowej, nie widać numeru seryjnego i napisu KRAKOWIAK, więc o ile ten pierwszy to nie fikcja to mamy trzeciego Staga z 1DPanc. Niestety po cichu i nieśmiało liczyłem na Mickey Mouse Ears... :(
Obrazek
macias13_84

Postprzez Sherman » wtorek, 16 kwietnia 2013, 15:34

Numer jest chyba pod lufą karabinu maszynowego (kadłubowego) ale kompletnie nieodczytywalny. Towarzystwo Crusadera AA może sugerować że jest to wóz z dowództwa dywizji.

P.S. i tak mam na myśli inne zdjęcie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez macias13_84 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 16:28

Hmm to jeżeli dałbyś radę znaleźć to zdjęcie byłoby wspaniale
macias13_84

Postprzez GrzeM » środa, 17 kwietnia 2013, 11:17

Mnie się wydaje, że pod wiewiórką jest biały numer pododdziału dywizji, na mało kontrastowym tle - więc raczej nie czarny kwadrat dowództwa. Może jednak brygada piechoty?
GrzeM

Postprzez macias13_84 » środa, 17 kwietnia 2013, 12:02

Odniosłem też takie wrażanie dlatego kombinowałem z tym zdjęciem jak tylko mogłem i faktycznie coś tam widać.
pierwsza cyfra to 4 druga i może być 0, 3, 6 bądź 8.
Obrazek

Na pierwszy rzut oka pasuje "40" z dowództwa ale brakuje czarnego tła tablicy
Obrazek
1. dowództwo dywizji
4. dowództwo artylerii
18. Szwadron Łączności
21. dowództwo saperów
22. 10 Kompania Saperów
26. dowództwo jednostek naprawczych
38. 1 szwadron Regulacji Ruchu
40. 1 Park Materiałowy

Najpewniejszym zatem strzałem jest "40" bądź "46" na nisko kontrastowej planszy czyli saperzy, z kolei patrząc na dodatkową antenę zamiast peryskopu strzelca/pomocnika kierowcy powinien to być wóz z dowództwa łączności lub dywizji. Znalazłem info że wersje te nazywały się Control i miały dodatkową radiostację No.19

EDIT:

Przyglądam się tym powiększeniom i im dłużej patrzę, tym mocniej zastanawiam się, czy ta smuga pod "40" jest tłem czy tylko cieniem, wydaje się, iż cyfra jej namalowana na niej, zatem mógłby to być pojazd z 1 Parku Materiałowego, co z kolei jest bez sensu, jeżeli chodzi o wykorzystanie środków. Sam już nie wiem co myśleć.

Czy spotkał się ktoś na jakiś zdjęciach, czy w relacjach sytuacje pomijania planszy barwnej i malowania numeru rozpoznawczego bezpośrednio na pojeździe?
macias13_84

Postprzez Sherman » środa, 17 kwietnia 2013, 16:16

Co do tamtego zdjęcia, znalazłem je na dysku i wbrew opisowi nie jest to Stag z 1DPanc, niestety.

Co do tego tutaj delikwenta, nadal obstaję przy czarnym polu. Pojazd jest zakurzony, kontrast mógł się od tego naprawde mocno zgubić.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Witek Cisłak » czwartek, 18 kwietnia 2013, 20:05

Musiało być więcej niż 3.
9 sierpnia 1944 dostarczony został F215446 a 14 sierpnia 1944 F225510.
A jeśli minie pamięć nie myli jeden ze Stagów z dowództwa dywizji nosił imię Warszawianka namalowane na tylnej płycie kadłuba. Aby to potwierdzić muszę przeszukać dokumentację.
Witek
PS. Był jeszcze jeden F22550(9 lub 3). Z tym ze na zdjęciu widać tylko 4 ostatnie cyfry z których końcowa jest troche przesłonięta przez osłonę reflektora. Pojazd ma białą 40 na mało kontrastowym tle a nad nią wiewiórkę. Na wieży biała gwiazda. Fotka zrobiona podczas przejazdu przez most Baileya "Carnoustie Bridge serial No 1090". Moim zdaniem Stag z dowództwa saperów.
A do Staga nad którym się zastanawiacie czy pod wiewiórką była 40 i na jakim tle, jest jeszcze drugie zdjęcie przedstawiające wóz z drugiej strony. Fotka podobno zrobiona podczas przejazdu przez Caen. Tyle że oprócz gwiazd i wiewiórki nie widać innych oznaczeń. Jeszcze jedna fotka z Caen przedstawia Staga w widoku od tyłu ( fragment wieży i kadłuba).
Witek
Witek Cisłak

Postprzez GrzeM » czwartek, 18 kwietnia 2013, 22:49

macias13_84 napisał(a):Najpewniejszym zatem strzałem jest "40" bądź "46" na nisko kontrastowej planszy czyli saperzy, z kolei patrząc na dodatkową antenę zamiast peryskopu strzelca/pomocnika kierowcy powinien to być wóz z dowództwa łączności lub dywizji. Znalazłem info że wersje te nazywały się Control i miały dodatkową radiostację No.19

A czy pojazd - bądź co bądź - DOWÓDZTWA - saperów nie mógłby być w wersji command (czy też control), z dodatkowym radiem, przydatnym dowódcy do komunikacji np. ze sztabem dywizji? Do czego służyła ta radiostacja?
GrzeM

Postprzez Witek Cisłak » sobota, 20 kwietnia 2013, 15:13

Dodatkowa 19 w kadłubie miała służyć do komunikacji z dowództwami wyższego szczebla. Pojazdy te miały służyć dowódcom pułków i nie widzę powodów aby nie mogły być w dowództwie saperów.
Witek
PS.
Właśnie sobie posumowałem dostępne informacje i wychodzi mi takie coś:
1.F225444 - dowódcy 3BS płk.Deca – dobrze udokumentowany zdjęciowo.
2.F227618 prawdopodobnie Krakowiak z Szwadronu Dowodzenia 1 Dywizji Pancernej – 2 zdjęcia
3. F215446 dostarczony 9 sierpnia 1944
4. F225510 dostarczony 14 sierpnia 1944
5. F22550x – zdjęcie z przejazdu przez most Baileya.
6. Staghound znany z 2 zdjęć z Caen niewidoczny numer seryjny, jednak widoczna klasa mostowa (14 na żółtym kole – prawy błotnik) oraz wiewiórka i 40 na mało kontrastowym tle ( dobrze widoczne na zdjęciu w książce Model Detail Photo Monograph No 29 – Staghound str 16 drugie zdjęcie w książce Wysockiego 1 Dywizja Pancerna)
7. Jest jeszcze jedno zdjęcie z 1 Dywizji: na zdjęciu przedstawiającym 2 jeepy z Szwadronu Czołgów Zapasowych w tle widać zaparkowanego i przykrytego plandeką Staga. Niestety nie widać żadnych oznaczeń.

Według etatu w dowództwie dywizji powinny być 2 Staghoundy, trzeci to ten płk. Deca, więc reszta to nadwyżka ponad podawane 3 sztuki. Nawet jeśli pojazdy z listy się powtarzają ( do F215446 i F225510 brak dokumentacji zdjęciowej, do dwóch brak numerów WD na zdjęciach) to i tak było ich więcej niż podawano dotychczas.
Witek
Witek Cisłak

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste