Fiat CR.42 - Supermodel 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fiat CR.42 - Supermodel 1:48

Postprzez spiton » wtorek, 23 kwietnia 2013, 23:23

Bardzo mi się podoba silnik. Pachnie prawdziwym !! Czekam na efekt końcowy. A, i malowanie fajne. Oryginalne ,-)).
spiton

Reklama

Postprzez Maciej Gruca » środa, 24 kwietnia 2013, 06:53

Hej!
Mimo tego co piszesz o swych pracach, model prezentuje się naprawdę przyzwoicie. Podzielam zdanie Sebastiana, silnik wygląda jak oryginalny. Mam jednak jedno pytanie: co wyciekało spod tej klapki na górnej powierzchni górnego skrzydła?

Ps. Niepokoi mnie moje coraz częstsze zaglądanie do wątków lotniczych :)
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » środa, 24 kwietnia 2013, 08:49

Dziękuję za miłe słowa!

spiton napisał(a):A, i malowanie fajne. Oryginalne ,-)).

To prawda, dla samych tych wężyków warto go zrobić, nawet jeśli to trochę SF.

Maciej Gruca napisał(a):Hej!
Mam jednak jedno pytanie: co wyciekało spod tej klapki na górnej powierzchni górnego skrzydła?

To moja wtopa i dzięki za zwrócenie uwagi. Zbiornik paliwa jeden był w kadłubie, a drugi w centropłacie dolnego płata. Te wycieki muszę usunąć...

Maciej Gruca napisał(a):Ps. Niepokoi mnie moje coraz częstsze zaglądanie do wątków lotniczych :)

No wiesz, żeby życie miało smaczek... Ja czekam na dostawę Merkavy od Hobby Bossa, jeśli dojdzie wreszcie z Kitaju to będzie to mój pierwszy poważny modelarski skok w bok :lol:
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » środa, 24 kwietnia 2013, 09:21

Merkava...dajesz, dajesz! Ja swoją rozgrzebałem parę miesięcy temu a potem pojawiło się wokół mnóstwo "sygnałów zakłócających" i ją zostawiłem. Już teraz pozwolę sobie zwrócić Twą uwagę na łańcuchy pod koszem, są za długie. Sam model, w mojej opinii, bardzo przyjemny w obejściu :)
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » środa, 24 kwietnia 2013, 09:29

Maciej Gruca napisał(a):Merkava...dajesz, dajesz! Ja swoją rozgrzebałem parę miesięcy temu a potem pojawiło się wokół mnóstwo "sygnałów zakłócających" i ją zostawiłem. Już teraz pozwolę sobie zwrócić Twą uwagę na łańcuchy pod koszem, są za długie. Sam model, w mojej opinii, bardzo przyjemny w obejściu :)

Co do łańcuszków to zwróciłem na to uwagę w Twoim warsztacie, ale dzięki za ostrzeżenie. Jeśli dotrze i ją rozgrzebię to będę się często zgłaszał do fachowców od pancerki po porady. Na razie czekam na przesyłkę...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » wtorek, 30 kwietnia 2013, 20:57

Bardzo powoli (sezon ogrodowy się zaczął, a i inne modele wciągają) do przodu - montaż drobnicy, poprawki malarskie, zacieki itd.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Ciągle jakiś zabawkowy i nie wiem, co z tym zrobić. Pasuje też dorobić maszt anteny, CR42 miały jakąś taką fikuśną z poprzeczką i trzema drutami; na stateczniku też chyba widać cień poprzeczki?...
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » czwartek, 9 maja 2013, 20:28

Uznaję go za skończonego, bo nie mam specjalnie serca i pomysłu, jak go upiększyć. Dorobiłem maszt anteny (nie wiem czy kąt jej zamocowania jest dobry - zrobiłem zgodnie z schematami tej maszyny znalezionymi w necie). Dodałem też trochę błotka na koła i "kapcie " oraz pigmentów tu i ówdzie, ale jak to ja-z umiarem, że nie widać :) Po zdjęciu maskowania owiewki czekała na mnie przykra niespodzianka. Ostateczną sesję zrobię, jak będzie lepsze słońce.
PS. Merkava przyszła :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » sobota, 11 maja 2013, 13:38

Dla mnie super, choć troszkę szkoda że nie rozbiłeś italiańca. Bardzo podoba mi się "męczenie" w Twoim wykonaniu - nie za dużo, nie za mało i bardzo gustownie :D
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez shivadog » sobota, 11 maja 2013, 13:42

Też mi się podoba, bardziej góra niż dół.
Ciekawy temat. Znalazłeś może jakieś publikacje jego dotyczące?
shivadog

Postprzez Arcturus » niedziela, 12 maja 2013, 07:03

Dzięki za pochwały! Spód generalnie się nie podoba, więc muszę nad tym bardziej przy kolejnych ulepkach popracować.
Co do materiałów, to znalazłem jedynie krótkie rozdziały poświęcone służbie Falco w Luftwaffe w monografiach (np. In Action). Schematy malowania tego egzemplarza bardzo się różnią. Wiadomo że włoski kamuflaż był częściowo zamalowywany przez Niemców, a wnioski wyciągane są na podstawie nielicznych zdjęć. Tak więc pole dla SF :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat