Następnie po całości błyszczący czarny olejny Humbrol - zamaskowałem kabinę i panel przed (tydzień schnięcia).
Detale i wzierniki to składanka Alclad Crome, stal, aluminium i jet exhaust (doba schnięcia).
Maskowanie tej drobnicy i całość pokryłem alclad Polerowane alu(doba schnięcia). Tak to wygląda na chwilę obecną i właśnie się zgrzałem. Próba kładzenie kalek na płyny z Microscale spowodowała że alclad "ożył". Na szczęście test robiłem pod górnym lewym "rondlem" to się schowa. Próba zabezpieczenia bezbarwnym (Tamiya X-22 rozcieńczana MrColour z retarderem) dała podobny skutek. Pomalowałem od góry stateczniki poziome i pomijając pewną stratę efektu alclada całość ponownie się rozpuściła i ożyła. Wymiękam przed takim lakierowaniem całości.
Doradżcie proszę czym zabezpieczyć tego alclada pod kalki i washa. Mam kilka opcji w tym Sealer z MM lub nawet sidolux ale wolałbym nie trenować na tym modelu. Proszę nie piszcie że alclad tego nie wymaga bo tej ilości kalek jaka ma Lightning nie położę bez płynów zmiękczających. Proszę o radę. Dobrze że równolegle coś dłubię to na razie odpuszczam błyskawicę - szkoda coś zepsuć na szybko.