EE LIGHTNING - Airfix 1/48 - help

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

EE LIGHTNING - Airfix 1/48 - help

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 09:39

Witam, nie było czasu na relację warsztatową ale niestety wymiękam i potrzebuję POMOCY i rady. Stan na dziś ze zdjęć. Model dostał kokpit neomegi i starą blachę z edka plus trochę własnej roboty( drobnica, anteny, oszklenie vacu). Potem wykończyłem cały garb i usterzenie - zamaskowany.
Następnie po całości błyszczący czarny olejny Humbrol - zamaskowałem kabinę i panel przed (tydzień schnięcia).
Detale i wzierniki to składanka Alclad Crome, stal, aluminium i jet exhaust (doba schnięcia).
Maskowanie tej drobnicy i całość pokryłem alclad Polerowane alu(doba schnięcia). Tak to wygląda na chwilę obecną i właśnie się zgrzałem. Próba kładzenie kalek na płyny z Microscale spowodowała że alclad "ożył". Na szczęście test robiłem pod górnym lewym "rondlem" to się schowa. Próba zabezpieczenia bezbarwnym (Tamiya X-22 rozcieńczana MrColour z retarderem) dała podobny skutek. Pomalowałem od góry stateczniki poziome i pomijając pewną stratę efektu alclada całość ponownie się rozpuściła i ożyła. Wymiękam przed takim lakierowaniem całości.
Doradżcie proszę czym zabezpieczyć tego alclada pod kalki i washa. Mam kilka opcji w tym Sealer z MM lub nawet sidolux ale wolałbym nie trenować na tym modelu. Proszę nie piszcie że alclad tego nie wymaga bo tej ilości kalek jaka ma Lightning nie położę bez płynów zmiękczających. Proszę o radę. Dobrze że równolegle coś dłubię to na razie odpuszczam błyskawicę - szkoda coś zepsuć na szybko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Reklama

Re: EE LIGHTNING - Airfix 1/48 - help

Postprzez piotr dmitruk » środa, 15 maja 2013, 09:59

Jurku, Alclad nie wymaga zabezpieczania ;o) Jest gładszy iż wszystkie inne lakiery, więc kalki powinny się układać bez srebrzenia.

Sprawdź palcem, czy nie masz zbyt miękkiego Alclada, jeśli po troszkę silniejszym potarciu schodzi, to znaczy, że kładłeś zbyt grubą, mokra warstwę. Jeśli tak, to raczej nie ma innego sposobu jak zmycie, bo będzie ci przy normalnym trzymaniu schodził, nawet pod innym lakierem. Powinno się kłaść kilkoma delikatnymi mgiełkami.

Jeżeli Alc jest Ok, to chyba gryzie się z chemikaliami. Nie miałem do czynienia z Mikroskalami, ale używam Agamy. Adhesol i Tensol nie ruszają Alcladów, Hypersol je uszkadza, ale delikatnie można nim kalki po wierzchu posmarować. Tak położyłem kalki na swoim Kangaroo. Lakierowałem lakierem bezbarnym matowym Mikroscale'a rozcieńczanym rozcieńczalnikiem Tamiyi- bez problemów.

Szkoda by było go lakierować, bo na razie wygląda super.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 10:07

Witaj, alclad jest mocny, przepolerowany i nie schodzi pod taśmą tamki. Lakierowałem jak mówisz. On "ożywa" chemicznie w wyniku reakcji z czymś co jest w płynach do kalek lub rozpuszczalniku.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez piotr dmitruk » środa, 15 maja 2013, 10:13

A spróbuj położyć jakąś kalkę normalnie, bez chemii, na jej własny klej?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 10:17

piotr dmitruk napisał(a):A spróbuj położyć jakąś kalkę normalnie, bez chemii, na jej własny klej?

No można, ale się pewnie nie wciągną a jest ich kilkadziesiąt sztuk. Zresztą problem powróci przy washu
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez piotr dmitruk » środa, 15 maja 2013, 10:53

Spróbuj z kalkami, ich ilość to przecież nie problem, nawet szybciej pójdzie bez smarowania zajzajerami.
A co do washa, to planujesz egzemplarz czysty jak teraz, wystawowy, tylko z zacienionymi liniami, czy z bogatszymi śladami eksploatacji?
Jak czysty, to proponuję pin wash akrylowy. Rozcieńczony wodą z kroplą płynu do naczyń Tamiya Smoke nabierasz cienkim pędzelkiem i przykładasz do skrzyżowań lini podziałowych- sam się rozpływa w lini. Czasem tylko trzeba przejechać wzdłuż linii.

Jak brudniejszy, to nierozcieńczana olejna artystyczna, albo wcierany sproszkowany grafit z ołówka też daje radę.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 11:13

Washyk taki subtelny, najlepiej akrylowy to nie zareaguje z podkladem. Co do problemów z plynami z Microscale to dla jasności - Niebieski set "octowy" reaguje słabiej z alcladem, natomiast czewony sol " śmierdzący jak wamod" totalnie rozpuszcza - tu jak raz się nie dziwię.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez spiton » środa, 15 maja 2013, 12:26

Ale się pięknie błyszczy !. Mnie by takie błyszczenie onieśmielało. Piotrek, czym malowałeś tą swoją ostatnia rurę, że ci na niej tak ładnie siadły podmalówki ?
spiton

Postprzez piotr dmitruk » środa, 15 maja 2013, 12:34

Różne rodzaje Alcladów, głównie White Alu, rainsy z takiego Smoka jak napisałem wyżej i na to lakier microscale.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 12:51

piotr dmitruk napisał(a): lakier microscale.

a mógłbyś doprecyzować to hasło. Swoją drogą fajnie ten pocisk wyszedł, zmęczony adekwatnie do wieku leżakowania w gotowości bojowej. :)

Hm, może ktoś jednak testował lakierowanie alcladów?????
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez piotr dmitruk » środa, 15 maja 2013, 12:55

Jurek Greinert napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a): lakier microscale.

a mógłbyś doprecyzować to hasło.

Micro flat rozcieńczany rozcieńczalnikiem Tamiyiowskim
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Seweryn » środa, 15 maja 2013, 13:10

Seweryn
Seweryn

Postprzez Jurek Greinert » środa, 15 maja 2013, 15:19

Ja chyba jestem z tych niecierpliwych :) Śmignąłem sealerem z MM - trochę izoluje ale bez eufori. Efekt lustra trochę zniknął ale nadal mi się podoba. W końcu Lightning to nie P-51
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez Jurek Greinert » piątek, 17 maja 2013, 15:50

Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez Jurek Greinert » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 20:43

Witam, wyciągnąłem na nowo watek gdyż po ponad 2 latach już wiem co wtedy sp....łem i może komuś ta wiedza pomoże w zrobieniu lepszych modeli. Adrem:
Alclady kładłem wtedy na czarny błyszczący podkład - jak pewnie każdy. Niestety użyłem olejnej farby Humbrol którą daje fajny błysk ale niestety reagowała potem z wszystkim co stosowałem do washa i do kalek. Sam alclad jak wiadomo tylko nasyca podkład kolorem ale nie izoluje go. No i z tego wyniknęły wszystkie problemy.
Polecam wytrzymalsze farby jak np Gunze której użyłem przy najnowszym Migusiu-15 i było bezproblemowo.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Powrót do Lotnictwo - warsztat