Mac Eyka napisał(a):A przepraszam a o co chodzi?
Bo jeśli masz na myśli te 1 mm odchyłki, to wybacz. Ale bublem bym tego nie nazwał.
1mm odchyłki ???!!!
Porównałem kadłub (i nie tylko) z planami AJ-Presu ,Militarii ,a nawet z niezłymi (jak nie b.dobrymi, według mnie ) planami zamieszczonymi dawno temu w ,,Skrzydlatej Polsce".
Mi wyszło prawie
3 mm ,więc nie rozumiem skąd taka rozbieżność w naszych pomiarach.
Na dokładkę ,nie chodzi o ,,za krótki ''ogon,to kadłub na całej swojej długości ma zaburzony wymiar.
Jeśli przyłoży się wypraskę kadłuba z przodu ,tak by chłodnica i maska pokryły się z planami ,to wychodzi że skrzydło w modelu jest za wąskie (za mała cięciwa przy kadłubie ) oraz statecznik pionowy jest ,,przykrótki'. Jak przesunie się do tyłu, to ani kabina ,ani podziały blach oraz chłodnica z całym przodem nie lezą w planach .
Pal licho te wymiary .Może się ze skalowaniem buchnęli

,ale jeśli się inwestuje czas i kasę na takie bajery jak komory uzbrojenia ,a porządnie podstawowych linii podziału blach (kadłub przy kabinie, oraz parę miejsc na skrzydle ) się nie umie /nie chce poprowadzić ,no to ręce opadają.
Tak samo nie jestem pewien kształtu łopat śmigła ,ale za to głowy nie dam.
Wychodzi na to że ,,stara" Akademia ze swoim ,,opadniętym nosem" leży o wiele lepiej niż ten ,,cudny" nowy Airfix
Przepraszam za ten wywód, ale gorycz zawodu prze zemnie przemawia ,bo sobie wiele po tym zestawie obiecywałem-taki ładny,ale w pudełku.
Zawsze jednak można będzie parę przydatnych części ( np. komory podwozia i inne) wykorzystać
Co się tyczy zaś reflektorów ,to nie wiem czy trzeba je dorabiać ,bo widziałem zdjęcia późnych Typhoon'ów ( a takowy reprezentacje przecież model Airfixa) gdzie za diabła nie mogłem się ich dopatrzeć i coś mi się tak widzi ,że w ostatnich blokach produkcyjnych zrezygnowali z ich montowania.
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.