Typhoon Airfixa w 72 ! ,_))

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Typhoon Airfixa w 72 ! ,_))

Postprzez Seboo » piątek, 10 maja 2013, 19:49

Mac Eyka napisał(a):No bo sądzę, że skoro zrobili osobne skrzydła to pewno puszczą go też w "normalnej" wersji, a nie tylko klubowej.

Diabli wiedzą, ze cztery lata temu jako klubowy model dawali Spita Mk.XVI z kroplową osłoną kabiny w 1/48, który do tej pory nie pojawił się w normalnej sprzedaży. Z Hurricane'm Mk.IIc jest podobno problem z kształtem i wielkoscią stateczników, i rzekomo dlatego model ten nie cieszy się zbyt wielką popularnoscią. Co nie przeszkodziło Airfixowi dołożyć działek 40mm z 3D Kits i wydać go w wersji klubowej jako MK.IId.
Chyba... żeby kadłub i stateczniki zrobili od nowa i tak sprzedawali z nowymi skrzydłami jako Mk.IIb, ale czy to by się opłacało?
Sorry za off top znowu.

Wracająć do tematu Typhoona to na ramkach wygląda cudnie a pudełko ledwo się domyka od ilosci plastiku. Cztery ramki na jednosilnikowy mysliwiec z WWII to niezły szok.
Cui meruit ferrat
Seboo

Reklama

Postprzez Mac Eyka » środa, 15 maja 2013, 11:46

Ja też już mam swój egzemplarz. Wczoraj na szybciorka go obejrzałem i szczęka mi opadła. Mam nadzieję, że będzie się dobrze składał.
Myślę, że zestaw ten to prawie pewniak na model roku.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez GrzeM » środa, 15 maja 2013, 11:56

Maciek, piszesz teraz o Typhoonie?
Co do modelu roku, ja obstawiam jednak Gladiatora. Jest chyba jeszcze lepiej zdetalowany.
GrzeM

Postprzez Mac Eyka » środa, 15 maja 2013, 13:04

Pisze o Typhoonie oczywiście.

Powaliły mnie wnęki komór uzbrojenia, wyposażenie kabiny łącznie z rzeźbą na burtach.
Linie podziałowe są dużo bardziej delikatne od poprzednich modeli Airfixa.
Budowałem już Academy i pomiędzy tymi zestawami to co najmniej jest różnica jednej klasy.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Sherman » czwartek, 6 czerwca 2013, 23:57

Ktoś już się brał za lepienie? Leży u mnie czerone pudełko i woła "zacznij mnie" :lol: ale jako pancerniak się ciut obawiam... ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » piątek, 7 czerwca 2013, 00:59

Sherman napisał(a):Ktoś już się brał za lepienie? Leży u mnie czerone pudełko i woła "zacznij mnie" :lol: ale jako pancerniak się ciut obawiam... ;o)

Jedź z koksem. To samolot przeciwpancerny. Taki Jagdpanzer !
spiton

Postprzez pepociufakers » piątek, 7 czerwca 2013, 06:38

Sherman napisał(a):Ktoś już się brał za lepienie? Leży u mnie czerone pudełko i woła "zacznij mnie" ale jako pancerniak się ciut obawiam...

Ja się wziąłem za wycinanie elementów i na sucho przymierzanie(tak zauważyłem, że wycinanie i szlifowanie elementów to świetny sposób na relax:), wszystko pasi.
A tak przy okazji zapytam, może ktoś pamięta, bez sprawdzania w necie jakie farby użyć z palety Pactra do tego modelu?
Ostatnio edytowano piątek, 7 czerwca 2013, 20:17 przez pepociufakers, łącznie edytowano 1 raz
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez karambolis8 » piątek, 7 czerwca 2013, 07:02

Też mam. Trochę zacząłem. Bardzo słabo jest spasowany przy przejściu kadłub - skrzydło w okolicy krawędzi natarcia. A te bajeranckie komory uzbrojenia wcale nie są takie ciekawe ;) Poza tym to nowy dobry Airfix.
karambolis8

Postprzez GrzegorzS » piątek, 7 czerwca 2013, 18:43

pepociufakers napisał(a):A tak przy okazji zapytam, może ktoś pamięta, bez sprawdzania w necie jakie farby urzyć z palety Pactra do tego modelu?

Można to przetłumaczyć jako "udupić", a tego niestety nie wiem w odniesieniu do Pactry. Wiem natomiast jak "udupić inne marki farb :mrgreen:
GrzegorzS

Postprzez pepociufakers » piątek, 7 czerwca 2013, 20:17

GrzegorzS napisał(a):
pepociufakers napisał(a):A tak przy okazji zapytam, może ktoś pamięta, bez sprawdzania w necie jakie farby urzyć z palety Pactra do tego modelu?

Można to przetłumaczyć jako "udupić", a tego niestety nie wiem w odniesieniu do Pactry. Wiem natomiast jak "udupić inne marki farb :mrgreen:

hehe, ok ja już wiem jak udupić pactre:)
Więc dla ciekawskich i fanów farby pactra, jakby ktoś chciał udupić model tymi farbami to musi użyć następujących:
-interior green - pactra a117
-dark green pactra a116
-ocean grey - odpowiedników bezposrednich pactra nie ma ale wg. jednego z forumowiczów który podaje za magazynem super model - pactra A9 (fs36187)
-medium see grey - z uwagami podobnie jak wyzej pactra a39 (fs36270)

pzdr.
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez cris » niedziela, 7 lipca 2013, 17:59

Witam
Czy któryś z Kolegów porównywał już Typhona z Airfix'u z jego ,,starym" poprzednikiem z Academi .
Który jest bardziej ,,realistyczny " .Chodzi o wymiary ,bryłę modelu ,linię podziału blach -przebieg i wygląd -i takie tam inne (komory podwozia i uzbrojenia pomińmy , bo to każdy widzi :P )
Czy warto zainwestować w ten zestaw mając już Academie ?
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez cris » czwartek, 18 lipca 2013, 00:01

A miało być tak pięknie :cry: , a tu taki bubel
http://www.britmodeller.com/forums/inde ... ots/page-4
cris

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 18 lipca 2013, 13:02

cris napisał(a):A miało być tak pięknie :cry: , a tu taki bubel
http://www.britmodeller.com/forums/inde ... ots/page-4

A przepraszam a o co chodzi?
Bo jeśli masz na myśli te 1 mm odchyłki, to wybacz. Ale bublem bym tego nie nazwał.

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez spiton » czwartek, 18 lipca 2013, 13:31

Dokładnie. Model nie jest zły. Reflektor można se samemu dorobić, A cena i ilość bardzo fajnych-oryginalnych rozwiązań jest godna pochwały.
spiton

Postprzez cris » czwartek, 18 lipca 2013, 23:33

Mac Eyka napisał(a):A przepraszam a o co chodzi?
Bo jeśli masz na myśli te 1 mm odchyłki, to wybacz. Ale bublem bym tego nie nazwał.

1mm odchyłki ???!!! :shock:

Porównałem kadłub (i nie tylko) z planami AJ-Presu ,Militarii ,a nawet z niezłymi (jak nie b.dobrymi, według mnie ) planami zamieszczonymi dawno temu w ,,Skrzydlatej Polsce".
Mi wyszło prawie 3 mm ,więc nie rozumiem skąd taka rozbieżność w naszych pomiarach.
Na dokładkę ,nie chodzi o ,,za krótki ''ogon,to kadłub na całej swojej długości ma zaburzony wymiar.
Jeśli przyłoży się wypraskę kadłuba z przodu ,tak by chłodnica i maska pokryły się z planami ,to wychodzi że skrzydło w modelu jest za wąskie (za mała cięciwa przy kadłubie ) oraz statecznik pionowy jest ,,przykrótki'. Jak przesunie się do tyłu, to ani kabina ,ani podziały blach oraz chłodnica z całym przodem nie lezą w planach .
Pal licho te wymiary .Może się ze skalowaniem buchnęli ;o) ,ale jeśli się inwestuje czas i kasę na takie bajery jak komory uzbrojenia ,a porządnie podstawowych linii podziału blach (kadłub przy kabinie, oraz parę miejsc na skrzydle ) się nie umie /nie chce poprowadzić ,no to ręce opadają.
Tak samo nie jestem pewien kształtu łopat śmigła ,ale za to głowy nie dam.
Wychodzi na to że ,,stara" Akademia ze swoim ,,opadniętym nosem" leży o wiele lepiej niż ten ,,cudny" nowy Airfix
Przepraszam za ten wywód, ale gorycz zawodu prze zemnie przemawia ,bo sobie wiele po tym zestawie obiecywałem-taki ładny,ale w pudełku.
Zawsze jednak można będzie parę przydatnych części ( np. komory podwozia i inne) wykorzystać

Co się tyczy zaś reflektorów ,to nie wiem czy trzeba je dorabiać ,bo widziałem zdjęcia późnych Typhoon'ów ( a takowy reprezentacje przecież model Airfixa) gdzie za diabła nie mogłem się ich dopatrzeć i coś mi się tak widzi ,że w ostatnich blokach produkcyjnych zrezygnowali z ich montowania.
Ostatnio edytowano czwartek, 18 lipca 2013, 23:43 przez cris, łącznie edytowano 3 razy
cris

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie