Ju 52 i Fi 156 w MLP?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Ju 52 i Fi 156 w MLP?

Postprzez spiton » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:41

Gdyby każdy inny naród europejski był tak zarządzany jak Polska, to by już dawno wybuchło powstanie. Takiego przyzwolenia na dziadostwo jak w Polsce to naprawdę ze świecą szukać.
MUZEUM LOTNICTWA POLSKIEGO.
Kurde, co ma z polską wspólnego kupowanie Ju-52 i Storcha. Generalnie rozumiem. Ma być fajnie. To czemu nie jest fajnie. Czemu nikt się nie wzoruje na zachodnich muzeach. Czemu nie mogę sobie wejść do kokpitu, tego, czy innego samolotu. Czemu fajne, unikatowe eksponaty marnieją pod chmurką ? To nie jest kwestia tego, że polakom trudno dogodzić, tylko tego, że to co robią polscy "muzealnicy" jest pozbawione strategii i racjonalności.
spiton

Reklama

Postprzez RAV » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:04

spiton napisał(a):Kurde, co ma z polską wspólnego kupowanie Ju-52 i Storcha.

Oba typy były używane w Polsce. Zarówno z czarnymi krzyżami, jak i znakami SP-.... Spitfire nie ma takich zasług, a jednak nikt mu nie odmawia prawa do stania w Krakowie.

Ja tam się cieszę, że Kraków kupuje eksponaty i doprowadza je do stanu używalności. Jeśli jest coś do "wyhaczenia", to czemu nie? Najwyżej jak nie będą pasować do kolekcji, to może kiedyś się je na coś wymieni. Pewnie, że zamiast Storcha każdy wolałby Hurricane'a czy Mustanga z "kosami", ale o nie trudniej.

spiton napisał(a):Czemu nikt się nie wzoruje na zachodnich muzeach.

Spokojnie, powoli... Ja odwiedzam Kraków co kilka lat od ok. ćwierci wieku. Dwie ostatnie wizyty prezentuję na swojej stronie - porównaj, co się między nimi zmieniło. Teraz pewnie jest jeszcze fajniej - mam nadzieję wybrać się tam latem. Nowoczesności nie brakuje - ten nowy pawilon jest naprawdę fajny, hangar NATO też.

spiton napisał(a):Czemu nie mogę sobie wejść do kokpitu, tego, czy innego samolotu.

Mam obawy, że polskie społeczeństwo jeszcze nie dorosło do tego, żeby obdarzać je zbyt wielkim zaufaniem. Do starego samolotu powinno się wchodzić jak do kościoła, a nie jak na plac zabaw.

spiton napisał(a):Czemu fajne, unikatowe eksponaty marnieją pod chmurką ? To nie jest kwestia tego, że polakom trudno dogodzić, tylko tego, że to co robią polscy "muzealnicy" jest pozbawione strategii i racjonalności.

Kiedy pierwszy raz byłem w Krakowie, był tylko jeden hangar plus silnikownia. Potem przybył drugi hangar i znowu przez dłuższy czas niewiele się zmieniało. Kiedy byłem tam ostatni raz, niemal nie poznałem terenu. Owszem, przybywa eksponatów pod chmurką, ale też tych pod dachem, a ciśnienie na nowe budynki jest - i przybywa ich.

Narzekać można raczej na ochronę zbiorów lotniczych w Drzonowie czy Warszawie... Kraków działa, moim zdaniem.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:32

Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Niemniej wolał bym sobie obejrzeć repliki Łosia, Karasia, RWD 6, P-24. Słowem samolotów, które były ważne dla rozwoju polskiego lotnictwa. I w ogóle byłoby to chyba dosyć atrakcyjne i ...budujące tożsamość narodową.
spiton

Postprzez shivadog » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:42

Jeden woli wielkanoc drugi boże narodzenie.
Myślę, że na wszystko przyjdzie czas. Była okazja na tak ciekawe samoloty, świetnie, że z niej skorzystano.
Na pewno tym chętniej dzięki nim odwiedzę ponownie krakowskie muzeum.
shivadog

Postprzez RAV » poniedziałek, 20 maja 2013, 21:07

spiton napisał(a):Niemniej wolał bym sobie obejrzeć repliki Łosia, Karasia, RWD 6, P-24. Słowem samolotów, które były ważne dla rozwoju polskiego lotnictwa. I w ogóle byłoby to chyba dosyć atrakcyjne i ...budujące tożsamość narodową.

Marzenia... OK, replika Łosia-Cosia istnieje, replika RWD-5 lata od kilkunastu lat, latający RWD-6 podobno się robi, P-11c ma się robić, Hurricośtam stoi w Puszczykowie, ale jak na razie nikt się nie spieszy z przeniesieniem ich do Krakowa. Ale spokojnie, może kiedyś... Jak nie my, to nasze dzieci czy wnuki sobie pooglądają. Może Turcy oddaliby P.24 za coś ze zbiorów MLP... Może Jacek Mainka, jak już będzie sędziwym staruszkiem, przekaże swoje latające warbirdy do Muzeum... Marzenia dobra rzecz, ale teraz lepszy wróbel w ręku niż gołąb na sęku.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:01

shivadog napisał(a):.... Była okazja na tak ciekawe samoloty, świetnie, że z niej skorzystano.

Ciekaw jestem jak dokładnie ten deal wyglądał. Ile dano za te samoloty ?
Jako kolekcjoner (jak po części my wszyscy) nie kupuje tego co mogę tylko to co chce.Ju-52 i Storch to fajne samoloty. Ale ciekaw jestem ile dano za te dwa "okazy". I ciekaw jestem co za te pieniądze można by było zrobić innego. I wtedy będzie jasność.

Pasjonaci lotnictwa z Anglii mają nadzieje, że junkers nie wyląduje pod chmurką. Już sobie oblukali nasze MLP ,-)).I boja sie, ze biedna ciotka Ju zgnije tu u nas ,-)).
spiton

Postprzez shivadog » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:32

spiton napisał(a):
shivadog napisał(a):I ciekaw jestem co za te pieniądze można by było zrobić innego. I wtedy będzie jasność.

Być może można było wydać lepiej, z pewnością można było łatwo wydać gorzej.
Żadnej jasności mieć nie będziesz, możesz się cieszyć, lub ponarzekać, wedle uznania.
shivadog

Postprzez Frosty » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:53

Szczerze mówiąć nie jestem pewny, czy pieniądze wchodziły tutaj w grę (poza kwestią transportu) - chyba raczej jakaś wymiana. Ciekawy też jestem właściwie czemu Duxford rozstało się z Ju - czyżby potrzebowali miejsca na coś innego?.

I mam nadzieję, że za pare lat nie trzeba będzie świecić oczami ze wstydu - Junkersa otrzymaliśmy w stanie idealnym (widzałem go parę lat temu w UK) i mam nadzieję ze w takim pozostanie...
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez spiton » wtorek, 21 maja 2013, 00:02

Na angielskich forach coś pisali, że mają ograniczoną ilość miejsca, a ich priorytetem są konstrukcje brytyjskie...
spiton

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 21 maja 2013, 06:10

Junkers to ważna i ciekawa konstrukcja z ciekawą historią i nie należy marudzić :mrgreen:
Wolałbym zobaczyć w muzeum takie maszyny jak P-24, P-23 czy P-37 ! Mamy już ,,Łosia''(na nieco za wysokich łapach)
Tutaj wzorem do naśladowania mogą być Holendrzy odbudowujący Fokkera CX
.http://www.militaireluchtvaartmuseum.nl ... fokker_c_x
Nie jest to ich pierwszy stworzony z ,,niczego'' samolot. Dla nas taka budowa od podstaw to jedyna droga, nie ma innego sposobu wypełnienia białej plamy w ekspozycji. Najsmutniejsze jest to że ta biała plama dotyczy najlepszych lat naszego lotnictwa.Podano też informacje o rozwoju ekspozycji w NL.
09 maja 2012
W dniu 8 maja 2012 w Hadze Minister Obrony podpisał kontrakt z deweloperem Heijmans NV na budowę nowego Holenderskiego Muzeum Narodowego Wojskowego. Muzeum opowiada o znaczeniu sił zbrojnych w przeszłości, teraźniejszości i przyszłości dla ogółu społeczeństwa.
Jakie jest w Muzeum Wojska Polskiego każdy widzi :twisted:
A jakie ma być każdy może sobie zobaczyć http://www.youtube.com/watch?v=0PLQ8PWlWoo :lol: :D :P :oops:
Ostatnio edytowano wtorek, 21 maja 2013, 14:05 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez spiton » wtorek, 21 maja 2013, 13:00

radoslaw6363 napisał(a):J
W dniu 8 maja 2012 w Hadze Minister Obrony podpisał kontrakt z deweloperem Heijmans NV na budowę nowego Muzeum Narodowego Wojskowego. Muzeum opowiada znaczenie sił zbrojnych w przeszłości, teraźniejszości i przyszłości dla ogółu społeczeństwa.
Jakie jest w Muzeum Wojska Polskiego każdy widzi :twisted:
A jakie ma być każdy może sobie zobaczyć http://www.youtube.com/watch?v=0PLQ8PWlWoo :lol: :D :P :oops:

Kolejne drogie, bajerne i niefunkcjonalne gówno za pieniądze podatników, a raczej na kredyt, który spłacą nasze dzieci i wnuki, pewnie w ten sposób, że będą musieli iść na eksperymenty naukowe.
spiton

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 21 maja 2013, 14:04

Muzeum o którym pisałem ma być zbudowane w NL , w okolicach muzeum lotnictwa w Sostenbergu!
Natomiast projekt pokazany na You tube dotyczy dotyczy projektowanego muzeum w PL!Sam jestem ciekawy co Holendrzy wybudują , w muzeum w Krakowie postawiono niezły gmach a eksponaty marnieją na świeżym powietrzu !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez spiton » wtorek, 21 maja 2013, 15:27

Pisałem o tym z "ceglastą" elewacja. Z samolotami (B-17 F-16,-))) stojących na zewnątrz. Takie muzeum to powinna być duża, maksymalnie tania hala, żeby weszło do środka dużo "towaru". A reszta to już wg uznania. Oczywiście jakaś elewacje od frontu można zrobić. Ale podstawa to jak największa i jak najtańsza hala. Bajerem ma być ekspozycja, nie architektura ! I kasa ma iść na eksponaty i ich przygotowanie i renowacje, a nie architekturę !
spiton

Postprzez Frosty » wtorek, 21 maja 2013, 18:30

spiton napisał(a):Pisałem o tym z "ceglastą" elewacja. Z samolotami (B-17 F-16,-))) stojących na zewnątrz. Takie muzeum to powinna być duża, maksymalnie tania hala, żeby weszło do środka dużo "towaru". A reszta to już wg uznania. Oczywiście jakaś elewacje od frontu można zrobić. Ale podstawa to jak największa i jak najtańsza hala. Bajerem ma być ekspozycja, nie architektura ! I kasa ma iść na eksponaty i ich przygotowanie i renowacje, a nie architekturę !

Powiem ci, że nie do końca się z tobą zgadzam. Gdyby zawsze najważniejsze była wielkość i koszty wciaż budowano by wyłącznie betonowe prostokąty. Moim zdaniem ciekawy architektonicznie budyenk wpływa na odbiór całej ekspozycji. Nie może być to przerost formy nad treścią (w końcu to zawartość jest najważniejsza) ale broń boże nie idzmy w kierunku "największej i najtańszej hali" - paskudna wizja :)

Mnie wizualizacja z filmiku cholernie się podoba
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez spiton » wtorek, 21 maja 2013, 18:41

Większość zachodnich muzeów lotnictwa wygląda z zewnątrz mało atrakcyjnie pod względem architektonicznym. Ale eksponaty nie stoją pod chmurką...Jako architekt, jestem za największą i najtańszą ,-)). I ci co kochają lotnictwo powinni to zrozumieć ,-))
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste