F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 8 czerwca 2013, 13:22

kabina będzie wyglądać 7 razy lepiej z blaszkami, niż bez blaszek.

tak :!:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Postprzez Solo » sobota, 8 czerwca 2013, 21:29

Przy okazji zapytam, zanim czegoś nie zepsuję i będzie płacz i zgrzytanie zębów: czy elementy fototrawione, które według instrukcji należy zgiąć na pół (np. uchwyt katapulty, po to żeby z dwóch stron tak samo wyglądał), trzeba także skleić?
To znaczy: czy w takich wypadkach trzeba obie części elementu skleić ze sobą, żeby się nie rozłaziły, czy wystarczy samo zgięcie?
Solo

Postprzez Michał Janik » sobota, 8 czerwca 2013, 21:46

Marcin_Matejko napisał(a):"Glut" całkiem fajny :idea: nadlewkami się nie przejmuj to nie problem.
Uważaj przy tych kolorowych blaszkach Edka z obróbką bo są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia te malowanki :idea:
Prawdopodobnie będziesz musiał też dobierać kolorek na wnętrze pod kolor tych malowanek bo rzadko zdarza się aby był podobny do tego który ma tam być. Ale przeważnie nie jest źle, to tylko kwestia nasycenia barwy lub jasności.
Powodzenia w lepieniu

Ja w swoim "Condorze" z -myślę - pozytywnym efektem, wypróbowałem odwrotną metodę. Otóż podmalowywałem blaszki na taki kolor jak stosowałem we wnętrzu.. Lifecolory okazały sie nieco transparentne, więc nie było problemu z zamalowaniem kolorowych detali na blaszce. Dodatkowo, pomalowana blaszka traciła ten paskudny połysk.
Co do zaginarki, to zamiast niej mogłeś sobie kupić cążki- szczypczyki które świetnie uzupełniają się z pensetą.
Na pytanie o to czy kleić zaginane blaszki nie odpowiadam, bo obraziłbym Twoją i moją inteligencję.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 8 czerwca 2013, 21:48

Sam żeś se na to pytanie odpowiedział!
Czy Tobie naprawdę jest tak ciężko cokolwiek samemu wywnioskować (wymyśleć)? Czy po prostu chcesz nabić sobie postów? Później się dziwisz różnym mniej lub bardziej wybrednym komentarzom na Twój temat. Na przykład takich, że jesteś forumowym Błaznem. Przypuszczam, że nikt nie pisze tego z czystej złośliwości, Ty po prostu robisz z siebie błazna i koszmarną niezgułę.

Michał Janik napisał(a):bo obraziłbym Twoją i .... inteligencję

Serio?! To tak się da :?: :!:
Ostatnio edytowano sobota, 8 czerwca 2013, 21:55 przez Maciej Gruca, łącznie edytowano 2 razy
Maciej Gruca

Postprzez Solo » sobota, 8 czerwca 2013, 21:49

Michał Janik napisał(a):Co do zaginarki, to zamiast niej mogłeś sobie kupić cążki- szczypczyki które świetnie uzupełniają się z pensetą.

Internet zdaje się wciąż działa: dawaj linka, pewnie kupię. :)
Solo

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 8 czerwca 2013, 21:56

Solo napisał(a):Internet zdaje się wciąż działa: dawaj linka, pewnie kupię

A ten dalej swoje!
Michale podeślij mu może linka do papieru toaletowego, pewnie zaraz będzie mu potrzebna, a przecież sam nie będzie potrafi sobie poradzić.
Maciej Gruca

Postprzez Michał Janik » sobota, 8 czerwca 2013, 21:57

Solo napisał(a):
Michał Janik napisał(a):Co do zaginarki, to zamiast niej mogłeś sobie kupić cążki- szczypczyki które świetnie uzupełniają się z pensetą.

Nie znam, poszukaj sam. mają długą i w miarę prostą krawędź boczną i ok 2-3 mm "czołową", tak więc można zaginać na obydwu. Do tego jeszcze metalowa linijka ok. 10 cm.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez Michał Janik » sobota, 8 czerwca 2013, 22:08

Maciej Gruca napisał(a):
Solo napisał(a):Internet zdaje się wciąż działa: dawaj linka, pewnie kupię

A ten dalej swoje!
Michale podeślij mu może linka do papieru toaletowego, pewnie zaraz będzie mu potrzebna, a przecież sam nie będzie potrafi sobie poradzić.

Spokojnie, spokojnie - po prostu nie należe wchodzić za często na wątki kolegi i wtedy całość śmieszy niż złości.

Później się dziwisz różnym mniej lub bardziej wybrednym komentarzom na Twój temat. Na przykład takich, że jesteś forumowym Błaznem. Przypuszczam, że nikt nie pisze tego z czystej złośliwości, Ty po prostu robisz z siebie błazna i koszmarną niezgułę.

Nie to żebym personalnie podchodził, ale powiadają że każdy porządny dwór swojego błazna musi mieć.

Michał Janik

Postprzez Solo » sobota, 8 czerwca 2013, 22:12

Michał Janik napisał(a):
Solo napisał(a):

Nie znam, poszukaj sam. mają długą i w miarę prostą krawędź boczną i ok 2-3 mm "czołową", tak więc można zaginać na obydwu. Do tego jeszcze metalowa linijka ok. 10 cm.

Ach, to więc miało być zamiast zaginarki.
Nie, wolę coś takiego raczej, chyba lepiej się sprawdzi:
http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id=SSHNF55&lang=pl
Solo

Postprzez Panzer » sobota, 8 czerwca 2013, 22:16

Koledzy spokojnie :) Niech Solo kupuje zaginarki, pensety, Proxxony. Jak znam życie będzie się wkrótce wyprzedawał to będzie okazja wyhaczyć coś po taniości :mrgreen:
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Solo » sobota, 8 czerwca 2013, 22:18

Niestety nie: mam naturę chomika i jak coś kupię, nawet jak mi jest niepotrzebne, to nie oddaję tylko trzymam "na zaś". :)
Solo

Postprzez spiton » sobota, 8 czerwca 2013, 22:21

Solo napisał(a):Niestety nie: mam naturę chomika i jak coś kupię, nawet jak mi jest niepotrzebne, to nie oddaję tylko trzymam "na zaś". :)

Jak będę potrzebował coś sprzedać to się zgłoszę ,-))
spiton

Postprzez Solo » sobota, 8 czerwca 2013, 22:22

Od Ciebie zawsze chętnie. :)
Solo

Postprzez Solo » niedziela, 9 czerwca 2013, 19:43

Wybaczcie, że znowu proszę o pomoc, ale... widział ktoś gdzieś jakieś sensowne zdjęcia podwozia i komór podwozia tego myśliwca?
Zdaje się, że są one w kolorze aluminium, ale nie wiem jak wyglądają wszelkie przewody w komorach i na samych goleniach.
Solo

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 9 czerwca 2013, 19:54

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat