Hawker Hurricane Mk I - Classic Airframes 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Hurricane Mk I - Classic Airframes 1/48

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 15 września 2008, 15:12

Witam.
Po raz kolejny pokłony za świetne malowanie. Kolorystykę, wypłowienie, zaciemnienie linii.
Pod tym kontem modele Twoje, Stratocastera, Darka Trzeciaka, Tomka Gronczewskiego, Łukasza Kędzierskiego, Wojtka Krysztofiaka, Maćka Żywczyka czy Przemka Mielcarka i jeszcze kilku innych to mistrzostwo świata i mój kierunek, którym jakoś ciężko mi podążać.

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Reklama

Postprzez iras67 » poniedziałek, 15 września 2008, 16:07

Mój Ojciec opowiadał mi historię porannego nalotu 1 września na Lwów .Z lotniska wystartowały nasze myśliwce na przechwycenie Heinkeli ,daremnie :cry: brakowało im wznoszenia ,prędkości... Bombowce zrobiły swoje nawet nie ostrzelane przez naszych i tak sobie myślę - Co by zrobiły wtedy Hurricany.....
Świetny temat gzt czekam niecierpliwie na koniec.
iras67

Postprzez gzt » poniedziałek, 15 września 2008, 16:57

Krystian Ciechowicz napisał(a):Witam.
Po raz kolejny pokłony za świetne malowanie. Kolorystykę, wypłowienie, zaciemnienie linii.
Pod tym kontem modele Twoje, Stratocastera, Darka Trzeciaka, Tomka Gronczewskiego, Łukasza Kędzierskiego, Wojtka Krysztofiaka, Maćka Żywczyka czy Przemka Mielcarka i jeszcze kilku innych to mistrzostwo świata i mój kierunek, którym jakoś ciężko mi podążać.

Pozdrawiam
K.

Dzieki Krystian ale ... to naprawde dosc proste, jesli wiesz jak to robic. Jestem wdzieczny za tak mile oceny ale ... daleko mi do takich mistrzow :)

iras67 napisał(a):Mój Ojciec opowiadał mi historię porannego nalotu 1 września na Lwów .Z lotniska wystartowały nasze myśliwce na przechwycenie Heinkeli ,daremnie :cry: brakowało im wznoszenia ,prędkości... Bombowce zrobiły swoje nawet nie ostrzelane przez naszych i tak sobie myślę - Co by zrobiły wtedy Hurricany.....
Świetny temat gzt czekam niecierpliwie na koniec.

No wlasnie , co by bylo gdyby ....
Jak pisal Skalski albo Urbanowicz (o ile mnie pamiec nie myli) kiedy opowiadal o pierwszych spotkaniach z Niemcami nad Anglia i pierwszych zestrzeleniach : "Jakie to latwe w porownaniu z walkami we wrzesniu ..."
Grzegorz
gzt

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 15 września 2008, 17:26

Prędzej Skalski bo Urbanowicz musiałby koloryzować.
greatgonzo

Postprzez gzt » poniedziałek, 15 września 2008, 21:20

Obrazek
Obrazek
Grzegorz
gzt

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 15 września 2008, 21:25

Dzięki bardzo Grzegorzu!
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez gzt » poniedziałek, 15 września 2008, 21:38

:)
Podziekowania przekazuje Antoniemu z UK :) ale nic za darmo :). Antoni szuka informacji na temat Bi-Ba-Bo. Czemu ten napis pojawil sie na samolocie; jednym slowem co to za historia ? :)
Grzegorz
gzt

Postprzez gzt » wtorek, 16 września 2008, 17:18

pare kroczkow do przodu:
- wstepnie umiejscowilem owiewke kabiny (przednia czesc -wiatrochron- z zestawu Monogram; Nawet niezle doposawal sie do CA :))
- dodalem nieco kolorow do wydechu
- dodalem oslony reflektorow na skrzydlach
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 16 września 2008, 19:15 przez gzt, łącznie edytowano 2 razy
Grzegorz
gzt

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 16 września 2008, 18:01

Pięknie wygląda a duże nieregulaminowe szachownice w miejscu kokard RAF to jest to-wyglądają jak namalowane przed wysłaniem do Polski. Sądzę że takie bardziej pasują do polskiego Hurricane niż klasyczne dużo mniejsze niesymetryczne.
Uważam, ale to tylko moje prywatne gusta, że dużo lepiej Hurricane wyglądałby w sterylnie czystym fabrycznym malowaniu, czyli tak jak prawdopobnie został oblatany przed wysłaniem do Polski. Ubrudzony i ostrzelany prosiłby się o oznaczenie typu i conajmniej numer eskadrowy.
Jacek Bzunek

Postprzez iras67 » wtorek, 16 września 2008, 18:58

Ja przy brudzeniu poszedłbym na całość i dał parę swastyk albo jeszcze lepiej ruskich gwiazdek przy kabinie.... :mrgreen:
iras67

Postprzez greatgonzo » wtorek, 16 września 2008, 19:06

Jacek Bzunek napisał(a): czyli tak jak prawdopobnie został oblatany przed wysłaniem do Polski

Hmmm. Wg F78 samolot nie miał nalotu. Zresztą po co miałby być oblatany? Pytam z rządzy wiedzy.
greatgonzo

Postprzez gzt » wtorek, 16 września 2008, 19:11

Panowie, to nie sa zle pomysly :) Cos z tym trzeba zrobic :) Mysle ze plakietka Kosciuszkowcow bardzo ladnie by tu wygladala :) :P
Grzegorz
gzt

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 16 września 2008, 19:32

Witam.

Świetnie. Tylko powiedz mi dlaczego, bo jesteś kolejnym, który maluje owiewkę osobno. O co chodzi, jaka w tym filozofia i sens - bo ja nie za bardzo rozumiem :roll:

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez gzt » wtorek, 16 września 2008, 19:38

Krystian Ciechowicz napisał(a):Witam.

Świetnie. Tylko powiedz mi dlaczego, bo jesteś kolejnym, który maluje owiewkę osobno. O co chodzi, jaka w tym filozofia i sens - bo ja nie za bardzo rozumiem :roll:

Pozdrawiam
K.

Nie zawsze ale czesto jest to lepsze wyjscie niz zabawa z maskowaniem owiewki. CA dalo owiewke z vacuum. Nie ejst to zbyt mocny element, poza tym jest ona dosc plytka i przy maskowaniu kabiny z pewnoscia uszkodzilbym celownik. W zwiazku z tym przyjalem inna kolejnosc. Potem udalo mi sie znalezc lepsza owiewke z Monogramu.
Grzegorz
gzt

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 16 września 2008, 21:15

greatgonzo napisał(a):Wg F78 samolot nie miał nalotu. Zresztą po co miałby być oblatany? Pytam z rządzy wiedzy.

Oblot przed wysłaniem był chyba normalną procedurą. Tak było np. z naszym Spitfire L1066.
gzt napisał(a):Panowie, to nie sa zle pomysly :) Cos z tym trzeba zrobic :) Mysle ze plakietka Kosciuszkowcow bardzo ladnie by tu wygladala :) :P

To już s-f, zresztą nigdy nie będziemy wiedzieć do której eskadry lub eskadr miały trafić Hurricane. Podobno, według wspomnień Łokuciewskiego, 111EM jako pierwsza miała dostać P.50a.
Ostatnio edytowano wtorek, 16 września 2008, 21:24 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 2 razy
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat