Bardzo fajny temat i wykonanie.
Odnośnie samego najazdu. Miałem sporo do czynienia z rożnymi lawetami, od małych po zestawy 40-tonowe.
Oczywiście dziś do rozkładania i składania wszelkiego rodzaju najazdów i podpór stosuje się hydraulikę, ale spotkałem raz ciekawy przypadek. Współpracowałem przy stworzeniu tego ustrojstwa

Laweta o nośności 8T, znajomy kupił bez najazdów. Postanowił najazdy zrobić samemu. Laweta służyła do transportu różnych wózków widłowych i magazynowych, z racji różnych rozstawów kół najlepszy okazał się najazd pojedynczy. Oczywiście samochód platformę miał stałą, nie wychylaną do tyłu. Najazd musiał być długi, aby podjazd nie był zbyt stromy. Wózki magazynowe, z racji małego prześwitu zawieszałyby się na krawędzi między najazdem a platformą. Konieczna długość najazdu, który składał się do góry znacznie zwiększałaby wysokość samochodu, postanowiliśmy najazd wykonać z 2 połówek, podobnie jak Twój w przyczepie, z tym że ten był dzielony 50/50. Sworzeń (zawias) był wykonany w taki sposób, że siła nacisku dociskała połówki do siebie, które niejako się o siebie zapierały (był od spodu). Najazd był masywny, nie był wykładany deskami tylko kratką stalową, na której małe koła z lanej gumy i vulkolanu nie ślizgały się.
Oczywiście były też kozły do podpierania najazdu pod zawiasami, jednak okazało się że nie zawsze były konieczne.
Ostatecznie najazd po pewnym czasie otrzymał siłowniki hydrauliczne, ale przez pewien okres rzędu kilku miesięcy miał nader oryginalny mechanizm:)
Najazd składał się inaczej niż u Ciebie w przyczepie. Do uchwytów na wysokości sworzni zawiasu były przymocowane liny połączone z wciągarką, która była bardzo mocna ,wciągała nawet 5 tonowy wózek z zablokowanym mostem:). Uruchamiając wciągarkę najazd był ciągnięty za zawias który szedł do góry, a druga połówka najazdu zwisała w dół. po złożeniu była mocowana pasami, aby podczas jazdy nie huśtała się.
Rozwiązanie się sprawdziło i działa już ponad 5 lat. Podobno nawet ma UDT.
Może w podobny sposób rozwiążesz sprawę w przyczepie?
Pozdrawiam