F6F-3 (1/72 eduard)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F6F-3 (1/72 eduard)

Postprzez szymony » piątek, 26 kwietnia 2013, 13:36

Po F4F-4 przyszła pora na Helcata. Model którego pierwotnie nie miałem w planach. Mam nadzieję że pójdzie nieco sprawniej niż poprzednio. Tym bardziej że nie przewiduję większych przeróbek. Ewentualnie jakieś światełka i igiełki.
Prace jak bozia przykazała, ruszyły od kokpitu. Tyle się ulepiło:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malowanie drążka już poprawiłem. Gorzej poszło z fotelem, a raczej pasami przy nim. Nie lubię pasów z blaszki. Nie potrafię ich wygiąć tak by wyglądało w miarę naturalnie. Po za tym sprężynują i w efekcie to co już teoretycznie przyklejone, odłazi. Podkleić idealnie w tym samym miejscu, nie sposób, przynajmniej jak dla mnie.

Obrazek

Obrazek

W zabudowanym kokpicie nie będzie tego widać, ale niesmak pozostaje. Jak wy sobie z tym radzicie?

Do speców od Hellcata, mam pytanie odnoście zbiornika paliwa. Z pobieżnych informacji, które zebrałem, to były dwa prawie identyczne. Z amelinum i stalowy. Znalazłem foty gdzie charakterystyczny szef jest w pionie, ale też widziałem w poziomie.
Który jest hmm... bardziej pospolity. Nie mam parcia na jakieś specjalne malowanie. Na pewno będzie któreś pudełkowe. Marzyło mi się coś z polowania na indyki. W zestawie jest malowanie z tego okresu, ale nie jestem pewien czy ta maszyna brała w tym udział.

pozdr
szymony
prawy alt padl :-(
szymony

Reklama

Re: F6F-3 (1/72 eduard)

Postprzez szymony » czwartek, 25 lipca 2013, 13:19

Marne zainteresowanie, ale powiedziało się A to trzeba również B.
Skorupa praktycznie poskładana. W zasadzie wszystko z pudła. W kabinie troszkę upgradowałem celownik. W kadłubie rozwierciłem wydechy i usunąłem światła nawigacyjne. W płacie również światła zmienino na bardziej realistyczne i lufy z igieł. Czas na malunki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
szymony

Postprzez Voltan » czwartek, 25 lipca 2013, 16:37

No, silnik bardzo ładny, czekam na zdjęcia po malowaniu.
Voltan

Postprzez szymony » środa, 21 sierpnia 2013, 12:13

Już za chwilę, już za momencik, czyli tak za kwartał, będzie gotowy.
Obrazek
pzdr
szymony
szymony

Postprzez gryzu » środa, 21 sierpnia 2013, 22:38

Jakie farbki użyłeś (firma, nr.) :?:
Sprzedam: Su-24 C Italeri + Pavla 1:72 ; więcej info na PW
gryzu

Postprzez szymony » czwartek, 22 sierpnia 2013, 12:05

gryzu napisał(a):Jakie farbki użyłeś (firma, nr.) :?:

Podstawowe to Gunze C nr 14, 62, 72. Po za tym bezbarwne mat i połysk, czarny. Washe, pigmenty i oleje różniaste.
pzdr
szymony
szymony

Powrót do Lotnictwo - warsztat