Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F - Panda Hobby - 1:16

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F - Panda Hobby - 1:16

Postprzez dkfan » środa, 24 lipca 2013, 10:59

Sebastian napisał(a):Spróbuj zrobić trafienia takie jak na tych zdjęciach z Munster. :mrgreen:

Tak te przebicia od odłamków (albo jakiejś broni małego kalibru)na tarczach kół i ślady po upartym ostrzale z KM to kawałek prawdy historycznej. Ja chyba o nich pomyślę bo są nie natarczywe a dodają smaczku.

Swoją drogą zastanawiam się jaki był zamysł tego ostrzału z KM, strzelec/cy liczył na potłuczenie optyki i ewentualne wstrzelenie się w któryś z wizjerów?
dkfan

Reklama

Postprzez Sebastian » środa, 24 lipca 2013, 21:15

No może tak być a może to rykoszet jakiegoś większego kalibru. W dość dziwnym miejscu te trafienia.
Sebastian

Postprzez adamem » czwartek, 25 lipca 2013, 08:37

Mógłbym poprosić zdjęcie z czymś dla porównania wielkości (moneta lub coś innego). Z góry dziękuję.
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez dkfan » czwartek, 25 lipca 2013, 10:19

adamem napisał(a):Mógłbym poprosić zdjęcie z czymś dla porównania wielkości (moneta lub coś innego). Z góry dziękuję.

Wymiary w przybliżeniu 28x15,5x14cm, zamiast monety możesz sobie przyłożyć standardowy talerz obiadowy ewentualnie linijkę, łatwiej będzie zobrazować wielkość. :mrgreen:
dkfan

Postprzez Paweł Czarnocki » czwartek, 25 lipca 2013, 11:47

dkfan napisał(a):Wymiary w przybliżeniu 28x15,5x14cm, zamiast monety możesz sobie przyłożyć standardowy talerz obiadowy ewentualnie linijkę, łatwiej będzie zobrazować wielkość. :mrgreen:

Talerze są różnej wielkości. Sądzę, że koledzy by woleli aby model trzymała w rękach jakaś seksowna dupeczka skąpo odziana. Tylko kto by wtedy zwracał uwagę na detale modelu ?
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez dkfan » czwartek, 25 lipca 2013, 14:03

Paweł Czarnocki napisał(a):Talerze są różnej wielkości.
Zazwyczaj mają średnicę 26-28cm, wiem bo ostatnio byłem ciągany jako pomoc w zakupie takowych :mrgreen:
Paweł Czarnocki napisał(a):Sądzę, że koledzy by woleli aby model trzymała w rękach jakaś seksowna dupeczka skąpo odziana. Tylko kto by wtedy zwracał uwagę na detale modelu ?

Poszedłbym dalej, proponuję dioramę zatytułowaną "Pomiędzy wzgórzami" z udziałem rzeczonej Pani i modelem pokonującym stromizny i przełęcze.
dkfan

Postprzez bartek72 » czwartek, 25 lipca 2013, 16:44

Swoją drogą zastanawiam się jaki był zamysł tego ostrzału z KM, strzelec/cy liczył na potłuczenie optyki i ewentualne wstrzelenie się w któryś z wizjerów?

Ostatnio w jakichś wspomnieniach jednego z byłych załogantów Tygrysa ("Tygrysy z Das Reich" Schneidera) zetknąłem się właśnie z opisem takiej sytuacji; po unieruchomieniu czołgu prawie że na pozycjach Rosjan, w krótkim czasie odstrzelono im wszystkie peryskopy, dokładnie w nie celując - tak więc nie była to kwestia przypadku.

Poszedłbym dalej, proponuję dioramę zatytułowaną "Pomiędzy wzgórzami" z udziałem rzeczonej Pani i modelem pokonującym stromizny i przełęcze.

Chciałem posunąć się jeszcze dalej, na szczęście w porę się powstrzymałem.
Pozostańmy przy modelach. :P
bartek72

Postprzez dkfan » czwartek, 25 lipca 2013, 17:32

bartek72 napisał(a):Ostatnio w jakichś wspomnieniach jednego z byłych załogantów Tygrysa ("Tygrysy z Das Reich" Schneidera) zetknąłem się właśnie z opisem takiej sytuacji; po unieruchomieniu czołgu prawie że na pozycjach Rosjan, w krótkim czasie odstrzelono im wszystkie peryskopy, dokładnie w nie celując - tak więc nie była to kwestia przypadku.

Takie też było podłoże moich przypuszczeń, znalazłem w "Tygrysach w błocie" Cariusa opis szturmu wzgórza w czasie którego jeden z Tygrysów utknął z uszkodzoną chłodnicą ale nadal mógł ostrzeliwać pozycję rosjan, ci z kolei pozbawieni artyleri ppanc odpowiedniego kalibru ostrzelali z rusznic optykę Tygrysa wyłączając go z walki.

Patrząc na zdjęcia sebastiana, przód Pz.ki wygląda jak po ospie, szczególnie namiętnie "opukany" jest wizjer kierowcy, możliwe, że jacyś piechociarze próbowali zatrzymać jadący na nich czołg. To oczywiście teoria, ale nie widzę innej sensownej przyczyny dla którejś ktoś miałby ostrzeliwać z broni ręcznej przód czołgu z gruntu nie penetrowalny dla tego typu broni.

W swojej Pz. spróbuję skopiować Munsterski egzemplarz. O ile oczywiście pozwolą mi na to nikłe umiejętności.
dkfan

Postprzez DarkWing » piątek, 26 lipca 2013, 12:38

A więc po kolei....

dkfan napisał(a):...
1. Mogłeś dorobić brakujące nity, to naprawdę łatwy i mało pracochłonny zabieg.
2. Ten rudy wash (?) w zakamarkach to rdza czy takiego koloru pył przydrożny?
3. Mam wrażenie że jak na tak mało zużyty egzemplarz zrobiłeś zbyt wiele przetarć do gołego metalu...

odp. 1 Mogłem, jednak z założenia miał to być model z tzw. PZP a nie wierna replika
odp. 2 "Rudy" wash... hm... to w zasadzie można uznać za taka mieszaninę, piach z pola, spod którego przebijają ogniska rdzy :)
odp. 3 Twoje wrażenie...

Moje wrażenie jest takie, że wszelka dyskusja na temat brudzenia, starzenia itp nie ma większego sensu. Jak przeglądam różne warsztaty to zawsze jest tyle samo zwolenników co przeciwników danego wykonania. A przecież tu nie ma żadnego schematu !!! Moja Pz-tka - mogła się bardziej ubrudzić a mogła mniej, mogła być bardziej zadrapana a mogła mnie. Ja robię swoje modele tak, żeby wyglądały chociaż trochę naturalnie a nie plastikowo. To jak bardzo się różnią od oryginału to nie ma znaczenia... zawsze można przyjąć, że dane wykonanie modelu mogło chociaż na 5 min. zaistnieć w rzeczywistości :)

Sebastian napisał(a):Spróbuj zrobić trafienia takie jak na tych zdjęciach z Munster. :mrgreen:

Fakt, tego mogłem spróbować, byłoby bardziej realistycznie... cóż za późno.

adamem napisał(a):Mógłbym poprosić zdjęcie z czymś dla porównania wielkości (moneta lub coś innego). Z góry dziękuję.

Proszę

Obrazek

Na koniec warsztatu kilka zdjęć dokończonych szczegółów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ostatnie porównanie - tym razem do T-34/85 w tej samej skali
Obrazek

Co do zdjęć z modelką.... Była taka propozycja z mojej strony, niestety Pani nie chciała się pokazać :( A już o wspomnieniu o zdjęciach w terenie (pagórki i teren zalesiony), to już w ogóle.... :mrgreen: . Jedyne co mi zostało to inna Pani w tle i ja we własnej osobie jako model z... modelem.
Obrazek

Na tym kończę warsztat, po weekendzie postaram się o galerię, żeby zdążyć przed urlopem.
Ostatnio edytowano piątek, 26 lipca 2013, 13:09 przez DarkWing, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł Czarnocki » piątek, 26 lipca 2013, 12:51

Ale fajny RUDY 102 , jest gdzieś jego galeria ??
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez DarkWing » piątek, 26 lipca 2013, 12:55

Rudy....
warsztat: viewtopic.php?f=16&t=18170
galeria: viewtopic.php?f=17&t=18171

Ale teraz po zabawie pigmentami i olejami Rudy idzie do poprawki :). Będę starał się żeby stał się bardzie realny :)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez dkfan » piątek, 26 lipca 2013, 14:40

DarkWing napisał(a):A więc po kolei....

dkfan napisał(a):...
1. Mogłeś dorobić brakujące nity, to naprawdę łatwy i mało pracochłonny zabieg.
2. Ten rudy wash (?) w zakamarkach to rdza czy takiego koloru pył przydrożny?
3. Mam wrażenie że jak na tak mało zużyty egzemplarz zrobiłeś zbyt wiele przetarć do gołego metalu...

odp. 1 Mogłem, jednak z założenia miał to być model z tzw. PZP a nie wierna replika
odp. 2 "Rudy" wash... hm... to w zasadzie można uznać za taka mieszaninę, piach z pola, spod którego przebijają ogniska rdzy :)
odp. 3 Twoje wrażenie...

To jak już wyszedłem na marudę to pomarudzę dalej.
Odkleiło Ci się górne mocowanie grotu kilofa od kadłuba, a dolnego w ogóle nie ma. Nie ma go w zestawie, czy zapomniałeś?
Panda liny nie dodaje do swojego modelu, straszliwe skąpstwo jak na model za 400zł+ wiem, że to PZP ale linka dodałaby uroku.
No i ostatnia maruda, czy czasem szczypce nie powinny mieć ebonitowych rączek? Tak wyglądają na zdjęciach, są brązowe nie w kolorze metalu.
Ponadto łom nie jest mocowany do samego błotnika tylko na profilu metalowym w kształcie łuku o wysokości ok 10cm może troszkę mniej.

A co do tych przetrać "de gustibus..." ale jako, że wspominałeś o jakimś tam realizmie to sporo poprzecierałeś wieżę i kadłub na prawie każdej krawędzi, pokrywę silnika, pokrywę transmisji i włazy już nie, albo tego nie widać.Te pokrywy były często podnoszone i pewnie za pomocą jakiegoś narzędzia więc przetarć i obić powinny mieć duuuuużo.

Nie odbieraj tego jakie jakieś tam czepianie się, na pewno nie zrobiłbym modelu tak dobrego jak Ty, ale za to mogę pomóc w kwestii merytorycznej dzięki fajnej dokumentacji fotograficznej, stąd uwagi co do narzędzi.
dkfan

Postprzez DarkWing » wtorek, 30 lipca 2013, 10:43

Dziękuję wszystkim za śledzenie warsztatu, wszelkie uwagi i opinie.
Zapraszam do galerii:
viewtopic.php?f=17&t=37161
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 8 czerwca 2015, 08:40

Archeolog :)
Z czego dorobić te brakujące nity na wieży?
Oprócz tych nitów coś jeszcze kłuje oczy w tym modelu?
luck1985

Postprzez luck1985 » wtorek, 9 czerwca 2015, 21:57

Model doszedł. Instrukcja mam ok.
Ktoś ma pomysł na te nity?
luck1985

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat