F4U-1 Tamiya 1:48 Biała 20

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F4U-1 Tamiya 1:48 Biała 20

Postprzez shadowmare » wtorek, 30 lipca 2013, 12:11

Witam w moim pierwszym wątku na forum. Model przedstawia maszynę Foya Garisona z VMF-213 z lipca 1943 czyli udało mi się wyrobić dokładnie w 70 rocznicę :). Z tego co wyczytałem w internecie pilot uzyskał 2 zestrzelenia a sam został zestrzelony przez zero. Wiem, że popełniłem wiele błędów np. nie namalowałem czarnych chodników czy wkleiłem za długą antenkę ale miał być relaksacyjny, na szybko. Chciałem uzyskać zamknięte klapy i to sprawiło problemy niestety bo Tamiya tego nie przewiduje. Ostatecznie kawałkami blachy z puszki zakryłem powstałe dziury. Polecam tą technikę, kiedy nie ma się blaszki fototrawionej. Zajął mi prawie dokładnie tydzień :) Malowany mieszankami farb Tamiya podanymi w instrukcji. Myślę, że niebieski wyszedł trochę za ciemny. Brudzony farbami olejnymi, wypłowienia też nimi robione.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
shadowmare

Reklama

modele polskich samolotów

Re: F4U-1 Tamiya 1:48 Biała 20

Postprzez kasprzyk » środa, 31 lipca 2013, 12:32

Hej. Wygląda łanie. Pod względem historycznym się nie wypowiem ale jeśli chodzi o wykonanie to jest na wysokim poziomie. Pytanie tylko czy odpryski są tylko w tych jednych miejscach? Ale to za pewne zweryfikowałeś ze zdjęciami oryginału...?
kasprzyk

Postprzez samolot_bez_skrzydel » środa, 31 lipca 2013, 13:16

Wygląda genialnie. Na niektórych ujęciach nie jak model, a jak rzeczywista maszyna.
To zasługa nie tylko modelarza, ale też i dobrego kadrowania zdjęć.
Świetnie się je ogląda ! Oby więcej takich,
samolot_bez_skrzydel

Postprzez shadowmare » środa, 31 lipca 2013, 13:54

Dzięki za pochwały :). Cały model jak i zdjęcia wykonane prostymi technikami. Tym bardziej jestem wdzięczny. Co do obdrapań to zweryfikowałem jak najbardziej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wyszło na to, że najwięcej ich jest na przodzie skrzydła co jest trochę dziwne i mało intuicyjne. Może związane z obsługą, która z tego miejsca miała łatwy dostęp do silnika. Na zdjęciach nie jest to wyraźne ale obicia są też na pokrywach karabinów.
shadowmare

Postprzez nariman » piątek, 2 sierpnia 2013, 15:24

Fajny model ale, o ile brudzingi fajne to moim zdaniem obicia to najslabszy element. Nie wygladaja naturalnie, to tyle ode mnie ;o)
nariman

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli