P-38J 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-38J 1:48

Postprzez łysy » środa, 7 sierpnia 2013, 20:01

Po urlopie...czas robić, P-38 J Academy. Model znany, później przepakowany przez Edka.
Generalnie plan jest taki: otwarte klapy, wychylone wszystkie powierzchnie sterowe i niewielkie dodatki z drutu , blachy itp., poprawione koła podwozia, poprawione wloty i wyloty(pocienienie krawędzi). Czeka mnie wiec dużo cięcia. Spasowanie elementów niestety takie sobie. Oprócz modelu mam zestaw blaszek edka do wnętrza kabiny, własnoręczne blachy do klap i ich wnęk.
Na początek zabrałem się za kabinę szofera i wycinanie klap, lotek i sterów. Tak to mniej więcej wygląda.

Kabina, brakuje tylko tablicy i pasów.
Obrazek

proces wycinania i robienia klap. Gotowe klapy będą wklejone na końcu procesu budowy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszystkie wloty zostały poprawione poprzez pocienienie ścianek
przed
Obrazek
Obrazek

po
Obrazek
Obrazek
łysy

Reklama

Re: P-38J 1:48

Postprzez Jaro1941 » środa, 7 sierpnia 2013, 20:10

Plan mi się podoba ;o) Jakie malowanie?
Jaro1941

Postprzez łysy » środa, 7 sierpnia 2013, 21:12

Malowanie oliwkowo-szare "California Cuttie"
łysy

Postprzez Jaro1941 » środa, 7 sierpnia 2013, 21:26

Nooo to teraz to już na pewno masz we mnie widza ;o)
Połączenie oliwkowego z żółtymi zdobieniami no i oczywiście pasy inwazyjne...
Obrazek
Jaro1941

Postprzez MIRO » środa, 7 sierpnia 2013, 22:50

łysy napisał(a): Spasowanie elementów niestety takie sobie.

Nie przesadzaj. Ponoć Hasegawa jest gorsza ;o)

łysy napisał(a):Malowanie oliwkowo-szare "California Cuttie"

To będziesz musiał jeszcze pogrzebać w skrzydłach. California Cuttie to J-10, a model Academy odpowiada wersji J-25 w górę.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez łysy » czwartek, 8 sierpnia 2013, 06:40

Jaro1941 napisał(a): będziesz musiał jeszcze pogrzebać w skrzydłach. California Cuttie to J-10, a model Academy odpowiada wersji J-25 w górę.

A dokładniej co muszę zmienić/poprawić, bo nie jestem specem od amerykańców?
łysy

Postprzez MIRO » czwartek, 8 sierpnia 2013, 14:34

Zaszlifować hamulce aerodynamiczne i te 4 kroplowe osłony. Dorobić reflektor na spodzie lewego skrzydła, a zaszpachlować ten na krawędzi natarcia. Zaszpachlować kilka paneli i wyryć parę nowych. Najlepiej spójrz na jakieś plany, to wszystko się wyjaśni. Jeśli masz Kagerowy Topcolors, to już wystarczy.

Tak to wygląda u mnie:

Obrazek
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez łysy » sobota, 10 sierpnia 2013, 08:37

Popracowałem trochę przy ogonie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i przy wlotach powietrza do silnika
Obrazek
Obrazek
Obrazek
łysy

Postprzez Artur Domański » sobota, 10 sierpnia 2013, 08:41

Ładnie, mogę podeslac Ci troszkę dokumentacji
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez łysy » sobota, 10 sierpnia 2013, 09:11

Dzięki Artur ,ale chyba ogarnę, mam AJpresy (monografie i modelmanie)

Poprawiłem także skrzydło wg sugestii MIRO (usuniecie kropli, hamulców aero, reflektor)

Dziś jeszcze porobię odlewy kół - poprawionych i z nowym bieżnikiem i z ugięciem
łysy

Postprzez łysy » sobota, 10 sierpnia 2013, 13:38

no i koła wyszły, jestem zadowolony.
To po lewej to oryginał od Academy...bez komentarza
Obrazek
zrobiłem formę na główne i przednie kółko
Obrazek
a tak wygląda gotowe kółko po usunięciu nadlewki
Obrazek
Wracam dalej do modelu ,szpachlowanie i szlifowanie to główne zadania na dziś. Spasowanie elementów naprawdę słabe. A narzekałem na Mirage :)
łysy

Postprzez nariman » sobota, 10 sierpnia 2013, 13:58

Zajebiście Ci te koła wyszły, może trochę więcej o technice wykonania by się dało :?:
A jeszcze skąd masz ta siateczkę do wlotów pod śmigłem :?:
nariman

Postprzez MIRO » sobota, 10 sierpnia 2013, 14:30

Świetnie wyszły te koła, tylko że nie za bardzo Ci się przydadzą. We wczesnych J były koła z pełnymi deklami

Obrazek

Przepraszam, że trochę marudzę, ale widać, że powstaje fajny model i szkoda, żebyś zostawił w nim jakieś babole.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez greatgonzo » sobota, 10 sierpnia 2013, 16:01

No, w zasadzie to wiadomo, że J-10 Webba miał dekle w momencie zrobienia tego zdjęcia. Dekle były okręcane i oczywiście przykręcane. Z założenia chroniły mechanizmy felgi przed śniegiem, błotem i brudem wszelakim. Ich stosowanie w akcji mogło być kwestią decyzji danego szefa obsługi lub nawet przypadku. Można było spotkać różne konfiguracje na poszczególnych Lightningach dowolnej wersji. To trochę jakby powiedzieć, że Golfy II mają koła z kołpakami, czy bez ;).
greatgonzo

Postprzez łysy » sobota, 10 sierpnia 2013, 16:23

MIRO napisał(a):Świetnie wyszły te koła, tylko że nie za bardzo Ci się przydadzą. We wczesnych J były koła z pełnymi deklami

California Cuttie, wg wszelkich kwitów jakie dostałem miał kołpaki zdjęte , zresztą jak dalej koledzy wyjaśnili stan z kołpakiem czy bez był przejściowy. A w razie draki można dokleić dekle do koła, to żaden problem.

MIRO napisał(a):Przepraszam, że trochę marudzę, ale widać, że powstaje fajny model i szkoda, żebyś zostawił w nim jakieś babole.

Po to jest ten wątek :) Ja specem od amerykańców nie jestem, a modele staram się budować wg swojego stylu, oddającym choć trochę rzeczywisty stan, który wymaga choćby odrobiny wiedzy o danym samolocie. Także wszelkie uwagi mile widziane.

nariman napisał(a):Zajebiście Ci te koła wyszły, może trochę więcej o technice wykonania by się dało :?:
A jeszcze skąd masz ta siateczkę do wlotów pod śmigłem :?:

Koła- generalnie to tak: 1-sklejenie tego co dało academy i do silikonu- pierwszy odlew po stwardnieniu oszlifowany na gładko,
2-następnie nacięcie linii bieżnika za pomocą żyletki-piłki. Jako podstawki używałem rożnych płytek plastiku (regulacja wysokości stosu płytek) i kręcąc kółkiem położonym na płasko nacinałem linie.
3-Następnie skalpelem naciąłem poprzeczne krótkie linie bieżnika.
4-Po nacięciu wszystkich linii podgrzałem koło zapalniczką i odcisnąłem ugięcie. Koło w silikon i już tylko odlewać gotowce.

Co do siateczki, to kupiłem ją kiedyś na allegro. Często są sprzedawane siateczki o rożnej wielkości oczka. Kupiłem kilka rozmiarów i dopasowuję w zależności od potrzeb. Polecam miedziane lub z innego metalu kolorowego , bo są również stalowe ale trudne w obróbce. Szukaj na allegro w dziale materiały modelarskie.
łysy

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat