He 111E Monogram 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

He 111E Monogram 1/48

Postprzez dareksommerfeld » niedziela, 21 września 2008, 09:41

Witam wszystkich szanownych użytkowników forum.
Natchniony Waszymi pracami postanowiłem też co nieco pokazać w nadziei, że zmobilizujecie mnie do skończenia tego modelu.
Model to jak w tytule konwersja monogramowskiego He 111H? na wersję E3 z Kampanii Wrześniowej.
Dokumentacja jaką posiadam to:
Aero Detail 18
Kagero obie części
AJ Press 12
Schifer Vol. 36
Special Mach1
Plus trochę drobnicy

Prace nad tym modelem trwają już z przerwami blisko cztery lata więc pora kończyć.Na początek pociąłem skrzydła, aby nadać im charakterystyczny dla wczesnych wersji eliptyczny obrys. Zdjęcia z tego etapu posiadam tylko papierowe, więc jak je odnajdę to wkleję. Efekt tych prac jest taki:
Obrazek
Obrazek
Od wewnętrznej strony wklejone są liczne wzmocnienia mające na celu właściwe umocowanie względem siebie odciętych części. powstałe w ten sposób szczeliny wypełniałem polistyrenem i Poxipolem (testowałem różne technologie). Na tym etapie poprawiłem też błędnie wykonany przez producenta fragment krawędzi natarcia pomiędzy kadłubem a sinikiem (krawędź natarcia powinna być prostopadła do kadłuba)
Trochę też poznęcałem się nad usterzeniem poziomym
Obrazek
Przyjemnego oglądania
Ciąg dalszy wkrótce
Mam nadzieję że niczego nie pokręciłem przy wklejaniu zdjęć, proszę moderatorów o wyrozumiałość, to pierwszy post
Pozdrawiam Darek

Pisownia !
xenomorph
Ostatnio edytowano środa, 24 września 2008, 09:25 przez dareksommerfeld, łącznie edytowano 3 razy
dareksommerfeld

Reklama

Re: He 111E Monogram 1/48

Postprzez Lucas HS » niedziela, 21 września 2008, 10:21

Przez cztery lata zrobiłeś tylko tyle?
Obrazek
Lucas HS

Postprzez shivadog » niedziela, 21 września 2008, 10:30

Niezła chirurgia plastyczna, podziwiam zaparcie. Ja robię ten model w wersji H6, "dopiero" od wiosny i zaczynam po woli wymiękać mimo, że nie wykonuję tylu zmian i przeróbek. Ciągle pojawiają się nowe pytania i zagadki.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,

Jerzy
shivadog

Postprzez dareksommerfeld » niedziela, 21 września 2008, 10:52

Lucas HS napisał(a):Przez cztery lata zrobiłeś tylko tyle?

Obecny stan modelu jest trochę inny. Wymyśliłem sobie, że co kilka dni wrzucę kilka fotek z opisem z postępu prac.
shivadog napisał(a):Niezła chirurgia plastyczna, podziwiam zaparcie. Ja robię ten model w wersji H6, "dopiero" od wiosny i zaczynam po woli wymiękać mimo, że nie wykonuję tylu zmian i przeróbek. Ciągle pojawiają się nowe pytania i zagadki.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,

Jerzy

Rownolegle z wersją E klecę też H? z resztek jakie kiedyś dostałem od kolegi, ale tamten model nie był jeszcze fotografowany. Może trafi dopiero do galerii.
Pozdrawiam Darek
dareksommerfeld

Postprzez Krystian Ciechowicz » niedziela, 21 września 2008, 11:33

Witam.

Darku, już myślałem, że przeszedłeś na modelarską emeryturę, a tu ci niespodzianka !!!!!!
Siadam i oglądam ....

Pozdrawiam !
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez dareksommerfeld » niedziela, 21 września 2008, 18:31

Odszukałem fotografię skrzydła po rozcięciu. Starałem się ciąć wzdłuż linii podziałowych, myślałem, że później będzie łatwiej - wyszło jak zwykle - ale o tym potem.
Obrazek
Pozdrawiam Darek
Ostatnio edytowano środa, 24 września 2008, 09:26 przez dareksommerfeld, łącznie edytowano 1 raz
dareksommerfeld

Postprzez dareksommerfeld » środa, 24 września 2008, 02:59

Na początek pragnę wszystkich przeprosić za brak poprzednich zdjęć. To moja wina, zupełnie nie wiem co mi strzeliło do pustej makówki i po jakiego diabła usunąłem je z photobucketa.
Jak tylko będzie to możliwe to uzupełnię te braki.
A teraz ciąg dalszy męczenia starego, poczciwego Monogramu.
Na początek prac przy kadłubie odciąłem przednie części aż do wręgi zamykającej kabinę załogi pozostawiając jedynie przejścia skrzydło-kadłub. Co nieco dodałem też do środka, chociaż jak zwykle po zamknięciu kadłuba guzik widać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trochę popracowałem nad kształtem otworu górnego stanoiska strzeleckiego i wyciąłem otworek pod antenę radionamiernika.
Obrazek
Następnie zlikwidowałem dolną gondolę i podpasowałem zaślepkę pod dolne, wysuwane stanowisko strzeleckie
Obrazek
Popracowałem też nad stanowiskami strzeleckimi
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
i nad wręgą oddzielającą komorę bombową
Obrazek
Miłego oglądania. Ciąg dalszy wkrótce.
Pozdrawiam Darek
dareksommerfeld

Postprzez dareksommerfeld » środa, 24 września 2008, 09:27

Już wszystko poprawiłem. Jeszcze raz przepraszam za utrudnienia.
Pozdrawiam Darek
dareksommerfeld

Postprzez shivadog » środa, 24 września 2008, 09:33

Kawał roboty!

J
shivadog

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 27 września 2008, 10:59

Męczenia Monogramu ciąg dalszy.
Na początek komora bombowa, zestaw Edka poddany koniecznym modyfikacjom:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trochę eksperymentowałem z dorobieniem przedniej części kadłuba. Pierwsza koncepcja była taka, aby najpierw wykonać z polistyrenu meteodą "Małego Modelarza" obie połówki, następnie skopiować je w silikonie i wykonać cienkościenne odlewy. Tak też zrobiłem, niestety z tego etapu nie zachowały się żadne zdjęcia. Formy w silikonie powstały, a jakże, wlałem do nich Distal i aby go "upłynnić" i przyśpieszyć zastyganie dalsze opercje wykonywałem w rozgrzanym piekrniku. Skończyło się poparzonymi dłońmi i czymś takim:
Obrazek
Obrazek
co i tak wymagało porawek kształtu.
Kolejny pomysł na wyprodukowanie przodu był bardziej przyjazny. Zrobiłem sobie kopyta obu połówek przy użyciu tektury, piaki poliuretanowej i szpachli samochodowej
Obrazek
Tu też nie obyło się bez sensacji, otóż pianka pod wplywem ciepła rozgrzanego arkusza polistyrenu nieco spęczniała. Na szczęście do tłoczenia użyłem płytki o grubości 1mm, więc było z czego zeszlifować. Trochę zachodu wymagało wytrasowanie okien, no i bebechy wewnątrz:
Obrazek
Obrazek
i miejsce pracy lotników:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po przymiarkach wyglądało całkiem nieźle
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłego oglądania.
dareksommerfeld

Postprzez Lucas HS » sobota, 27 września 2008, 16:14

Świetna robota!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez dareksommerfeld » wtorek, 28 października 2008, 10:48

Witam wszystkich po przerwie spowodowanej koniecznością naprawy mojego kręgosłupa. Miły pan doktor zainstalował mi jakiegoś obcego i twierdzi że teraz będzie lepiej i .........jest lepiej.
Tarez już zapraszam do swego rodzaju "time maschine", ponieważ nastąpiła pewna przerwa w dokumentowaniu prac nad modelem postanowiłem zaprezentować stan obecny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dorobiony długi nos pasował nawet nieźle
Obrazek
Obrazek
Jako że wytwórca długigo nosa nie był zbyt dokładny, należało zainstalować druciane kułko, aby przekrój był okrągły, a nie zbliżony do okrągłego
Obrazek
W tym miejscu ma być zainstalowany silnik:
Obrazek
A silnik z łożem też już jest prawie gotowy:
Obrazek
Obrazek
Mam już też prawie gotowe chłodnice i wczesne wydechy:
Obrazek
Obrazek
Popracowałem też nad wytłoczką osłony kabiny pilotów:
Obrazek
Obrazek
Prawdziwym wyzwaniem było wyrycie nowych linii podziałowych na całym płatowcu, a to z powodu użycia głownie w skrzydłach różnych materiałów, ale uważam że wyszło całkie nieźle:
Obrazek
A do trasowania linii o skomlikowanuch krzywiznach porobiłem sobie szablony z naklejonych na blaszkę z opakowań po moim ulubionym napoju chłodzącym kserokopii planów:
Obrazek
Obrazek
Trochę też zmieniłem wnęki podwozia głównego:
Obrazek
Obrazek
A w tak zwanym międzyczasie mojemu modelowi urodził się młodszy braciszek, przyczym ciąża była utajona :lol:
Obrazek
Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekonać koleżankę małżonkę do zatargania sprężarki do kuchni :oops: (ja mam na razie poważne ograniczenia w noszeniu) i zacząć konieczne podmalówki. Jako że doktorzy straszą mnie dość długą rekonwalescencją mam nadzieję że do końca roku poskładam wszystko do kupy i szczęśliwie zakończę ten model.
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.
Draek
dareksommerfeld

Postprzez shivadog » wtorek, 28 października 2008, 11:11

Bosko to wygląda, tylko tyle mogę powiedzieć.
Tego młodszego w jakiej konfiguracji planujesz zrobić?

Jerzy
shivadog

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 28 października 2008, 11:23

Darku, niesamowity ogrom pracy włożyłeś w tę 'łopatę', ale efekt wart jest tego!

Jednak, mimo że prosiłeś o to na początku - ja z pewnością nie będę Cię mobilizował do skończenia tego Heinkel'a. Nie chcę pisać, że z niecierpliwością czekam na finisz, bo to nieprawda. Im dłużej będziesz robił ten model, tym dłużej będzie trwała moja frajda z oglądania relacji :). Tak więc nie spiesz się - daj nam jak najwięcej przyjemności.

No i najważniejsze - 'zazdroszczę' Ci tej wielkiej gabloty, do której trafi model... ;o)

Kuruj się, wracaj do zdrowia.
Pozdrawiam

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 28 października 2008, 12:48

Powstaje z tego niezły serial-Bonanza ;o) Poproszę jeszcze tylko o relację z budowy młodszego Heńka - byłaby mi wielce pomocna :D
Darku 3mam kciuki i wracaj do zdrowia jak najprędzej.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat