Zlin Z-526F Trenér (1:72, AZ-Model)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Zlin Z-526F Trenér (1:72, AZ-Model)

Postprzez Cichociemny » środa, 24 września 2008, 17:51

Na życzenie wrzucam in-box ostatnio zakupionego modelu. Niestety, nie dysponuję zbyt dobrym aparatem i to wszystko co udało mi się wycisnąć. Jest to także mój pierwszy in-box, więc jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady. Ale do rzeczy.

Zlin Z-526 w skali 1:72 firmy AZ-Model

Pudełko
Obrazek
Jak widać, opracowanie graficzne wzorowane na opakowaniach starych modeli KP.

Zawartość
Po otwarciu pudełka, wewnątrz znajdujemy:
- ramkę wtryskową z szarego plastiku
- oszklenie kabiny wykonane w technice formowania próżniowego, sztuk 2
- mini blaszkę fototrawioną wyprodukowaną przez Eduarda wraz z kliszą
- pięć odlewów żywicznych z "detalami"
- kalkomanię umożliwiającą wykonanie modelu w jednym z 4 malowań
- instrukcję
Obrazek
Wszystko zapakowane w woreczek, dodatkowo blaszka i żywice zapakowane oddzielnie.

Elementy wtryskowe
Główna część modelu mieści się na jednej ramce:
Obrazek
Jak widać, jedna część skrzydła zdążyła już mi się z tej ramki wyłamać. Poniżej parę zbliżeń ukazujących jakość elementów (nie sugerujcie się kolorem plastiku na nich).

Skrzydło:
ObrazekObrazek

Kadłub:
Obrazek

Elementy podwozia:
ObrazekObrazek

Śmigło:
Obrazek

Elementy formowane próżniowo
Oszklenie o dobrej przejrzystości, dołączone w dwóch egzemplarzach.
Obrazek

Elementy żywiczne
Wydają się być dodane na siłę, Jakość wykonania i wybór elementów do odwzorowania w żywicy nie przekonuje mnie do sensowności ich zastosowania. Najlepiej wśród nich wypada okapotowanie silnika.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Najciekawszy żywiczny element:
Obrazek
Niech mi ktoś powie po co?

Elementy fototrawione
Wkład Eduarda, klisza i blaszka:
ObrazekObrazek
Jak widać ten sam zestaw przewidziany jest do zapowiadanego Zlina Z-326.

Kalkomania
Dobra jakość, bez przesunięć kolorów:
Obrazek
Umożliwia wykonanie miniatury samolotu wybranego z pokazanych na tylnej ścianie pudełka:
Obrazek
Jak widać do wyboru mamy malowanie czechosłowackie, irackie, niemieckie i angielskie. Niestety najciekawszego dla nas malowania nie ma. Kolory podane opisowo, brak numerów w jakiejkolwiek palecie.

Instrukcja
Ogranicza się do jednej kartki, ale przy tylu elementach nie ma co wymagać więcej. Króciutki rys historyczny tylko w języku czeskim.

Poprawność odwzorowania
Niestety, z braku materiałów, nie mogłem sprawdzić poprawności wymiarowej modelu. Nie sprawdziłem też poprawności zaproponowanych malowań, bo te mnie akurat nie interesują.

Podsumowanie
Parę słów na koniec. Jak widać model nie powala wykonaniem. Brak w elementach wtryskowych jakichkolwiek kołków ustalających. Koncepcja przyklejanie skrzydeł do kadłuba na styk też budzi obawy. W przypadku niektórych malowań, kłopot może sprawić dobranie koloru w celu domalowania elementów nie zawartych na kalce, a w takim samym kolorze jak element tam umieszczony.

Z drugiej strony wreszcie jest dostępny wtryskowy model tego Zlina. Z niecierpliwością czekam na zapowiadanego Z-50.

Co ciekawe, na stronie producenta opisany zestaw nadal ma status "future".
Cichociemny

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Zlin Z-526F Trenér (1:72, AZ-Model)

Postprzez piotr dmitruk » środa, 24 września 2008, 18:04

Piękne dzięki, będę spokojnie pracował dalej przy swoim klocku.

Panie, daj żeby "50" była ładniejsza...
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » środa, 24 września 2008, 20:58

Do mnie już lecą dwa Zliny i Kranich. Myślę, że to dobry moment, żeby podjąć jakieś działania w celu zmajstrowania zestawu(ów) kalkomanii do tych i podobnych tematycznie modeli. Sam mam już spory zbiór modeli, do których zamierzam opracować kalki (co nie będzie wielkim problemem), tylko mam problemy sprzętowe. Aktualnie (od paru lat) nie mam w domu drukarki, ale noszę się z zamiarem zakupu kolorowej laserówki - głównie ze względu na możliwość druku kalek (rozważałem też ALPS, ale wyperswadowałem sobie to szaleństwo). Ale to i tak ogranicza wybór malowań do tych z białym tłem. "Żelaznych" się w ten sposób nie zrobi. Dlatego od dawna chodzi mi po głowie zorganizowanie "pospolitego ruszenia" na Forum i zwrócenie się do jakiejś firmy robiącej kalki o wyprodukowanie serii (pewnie małej) metodami profesjonalnymi. Namierzyłem w moim mieście firmę, która robi kalki do samochodów rajdowych 1/24. Na razie jeszcze nie zawarłem z nią znajomości, ale ciekaw jestem, czy ktoś oprócz mnie ma podobne problemy - może razem coś wymyślimy i zrobimy.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez piotr dmitruk » środa, 24 września 2008, 21:31

Dobrze by było.
W razie potrzeby- "Żelaznych" mam zaprojektowanych i wchodzę.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Cichociemny » środa, 24 września 2008, 21:50

RAV napisał(a):Do mnie już lecą dwa Zliny i Kranich.

Wiem, stałem w tej samej "kolejce". ;o)

RAV napisał(a):Myślę, że to dobry moment, żeby podjąć jakieś działania w celu zmajstrowania zestawu(ów) kalkomanii do tych i podobnych tematycznie modeli.

Myślałem nad tym, jednak z braku czasu zatrzymało się to na razie na etapie projektowania. Może teraz jak mam model, to coś ruszę.

RAV napisał(a):zwrócenie się do jakiejś firmy robiącej kalki o wyprodukowanie serii

Jednak czy firma produkująca kalki drukuje je własnym sprzętem, czy zleca to jakiejś drukarni. Bo jeżeli to drugie, to będzie to tylko powielanie pośredników.

Na koniec pytanie dodatkowe. Czy macie jakieś dobre rysunki Zlina 526, albo chociaż namiar gdzie można takowe znaleźć?
Cichociemny

Postprzez piotr dmitruk » środa, 24 września 2008, 22:46

Mam czeską publikację dotyczącą akrobacyjnych zlinów, a z sieci ściągnąlem to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Cichociemny » środa, 24 września 2008, 23:41

piotr dmitruk napisał(a):Mam czeską publikację dotyczącą akrobacyjnych zlinów, a z sieci ściągnąlem to:

Dzięki. Te rysunki akurat też kiedyś znalazłem. Miałem nadzieję na coś więcej. Za to ciekaw jestem co to za czeska publikacja. Zawiera jakieś rysunki? Można ją gdzieś u nas dostać (i czy warto)?
Cichociemny

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 25 września 2008, 00:07

Zawiera, nie można, raczej warto, chcesz skany?
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie