t-34/76 1943 Afv Club

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

t-34/76 1943 Afv Club

Postprzez mareek » niedziela, 25 sierpnia 2013, 16:56

Witam serdecznie. Od czasu mojego ostatniego modelu minęło z 3-4 lata. Przez czas przerwy rozeszły się po świecie zrobione modele, narzędzia, i inne przydatne rzeczy, które nazbierały się przez poprzednie lata, w związku z czym oprócz tego co już zakupiłem (model, blaszki eduarda, klej i szpachlówka) przede mną jeszcze masa wydatków :)

Model ma być powrotem i przypomnieniem sobie co nieco, pewnie będzie musiał obejść się bez większych poprawek z mojej strony, jednak jestem otwarty na wytykanie mi wszelkich błędów, które w miarę możliwości będę starał się wyeliminować. Do modelu dojdą na pewno figurki, może powstanie jakaś podstawka z niedużą scenką.

Koła i gąsienice założone na sucho, zawieszenie jest ruchome (nie licząc pierwszych kół jezdnych). Również kadłub i wieża złożone bez kleju, ot tak, żeby jakoś wyglądał stojąc i czekając na dalsze prace :) Planuję wyposażyć go w friule, chociaż gąski pudełkowe wcale najgorsze nie są, jak na gumowe. Jednak zachciało mi się friuli, ot taki wymarzony gadżet, na który wcześniej nie miałem okazji się zdobyć.

Fakturę wieży czeka pewnie jeszcze trochę pracy, ale najpierw trysnę ją surfacerem, tak na sucho ciężko ocenić czy wygląda odpowiednio.

Póki co planuję jako podkład surfacer w spreju, malować kolorami docelowymi pewnie będę pędzlami, aerograf chyba przekroczy moje możliwości finansowe.

Jest to również mój pierwszy model z blaszkami fototrawionymi, nie licząc 7tp jakiś czas temu, przy starciu z którym poległem. Z 7tp się jeszcze zmierzę w przyszłości, ładnie prezentują się żywiczne wieże.

Fakturę wieży czeka pewnie jeszcze trochę pracy, ale najpierw trysnę ją surfacerem, tak na sucho ciężko ocenić czy wygląda odpowiednio.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mareek

Reklama

Re: t-34/76 1943 Afv Club

Postprzez rhinoceros » niedziela, 25 sierpnia 2013, 18:37

Dobrze się zapowiada...
Pozdrawiam!
ZTS Lublin- to lubię!
Lubelskie Spotkania Modelarskie- Team!
rhinoceros

Postprzez Akahoshi » wtorek, 27 sierpnia 2013, 09:22

mareek napisał(a):Koła i gąsienice założone na sucho, zawieszenie jest ruchome (nie licząc pierwszych kół jezdnych). Również kadłub i wieża złożone bez kleju, ot tak, żeby jakoś wyglądał stojąc i czekając na dalsze prace :) Planuję wyposażyć go w friule, chociaż gąski pudełkowe wcale najgorsze nie są, jak na gumowe. Jednak zachciało mi się friuli, ot taki wymarzony gadżet, na który wcześniej nie miałem okazji się zdobyć.

Friule to fajna rzecz, szczególnie gdy są połączone z ruchomym zawieszeniem.
Poza tym ładnie "same" układają się na kołach.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez mareek » piątek, 30 sierpnia 2013, 16:11

Panowie, mam małą sprawę, przejrzałem oferty sklepów w poszukiwaniu kalkomanii do t-34/76 i nie udało mi się znaleźć tego, czego szukałem. Konkretnie chodzi mi o któreś z dwóch malowań ze zdjęć poniżej. Może ktoś miałby odstąpić (odpłatnie lub nie:) ) któreś z nich ? Byłbym wdzięczny.

Obrazek
Obrazek
mareek

Postprzez mareek » czwartek, 5 września 2013, 00:03

Drobna aktualizacja, kilka części jak zwykle zamocowana na sucho, kilka części jeszcze do oszlifowania i poprawienia. Na dniach zakupuję podkład i farbki, więc powoli planuję zacząć malowanie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mareek

Postprzez Grymson » środa, 11 września 2013, 07:57

mareek napisał(a):Panowie, mam małą sprawę, przejrzałem oferty sklepów w poszukiwaniu kalkomanii do t-34/76 i nie udało mi się znaleźć tego, czego szukałem. Konkretnie chodzi mi o któreś z dwóch malowań ze zdjęć poniżej. Może ktoś miałby odstąpić (odpłatnie lub nie:) ) któreś z nich ? Byłbym wdzięczny.

Obrazek
Obrazek

To tak, 107 raczej nie dostaniesz chyba że ktoś Ci ją zrobi na zamówienie. Co do 116 była w modelu Revella, mi się ją odkupić od posiadacza takiego zestawu więc ją mam zamiar zrobić ;)

Zapraszam Cię do mojego wątku viewtopic.php?f=16&t=22419 .
W prawdzie nie sklejam z taką czystością jak Ty ale może Ci to w czymś pomoże.

PS. Powiedz mi czy zawiasy na pociski i stelaże na magazynki do KM'u zrobiłeś sam ?

PS 2. Zapomniałem dodać że w tym zestawie koła stalowe (te bez gum) mają błędy. Ja osobiście wymieniłem je na koła od Tamki + drobne przeróbki. Porównanie masz w moim wątku :)

POZDRAWIAM I KIBICUJĘ
"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka." J. Stalin
www.grymson89.blogspot.com
T-34/76 "За Советскую Эстонию" AFV Club 1:35 - 60%
AH-1W no. 246 HML/A-369 Italeri 1:48
Grymson

Postprzez mareek » środa, 11 września 2013, 08:13

Znam Twój temat, jeszcze przed zakupem modelu bacznie go przeglądałem.

Co do malowań, to czy czasami model zvezdy nie ma kalek od 107 ? Bardzo dawno temu go robiłem, i na pewno miał jakies malowanie z numerem, godłem i napisem. Mam też zdjęcie 116 leningradczyka w malowaniu zwykłym zielonym, nie zimowym, jeżeli by ktos chciał. Jak nie znajdę żadnych kalek to zadowolę się malowaniem pudełkowym.

Wszystkie blaszki jakie użyłem to zestaw eduarda, na stronie martoli jest błędnie opisany jako do wczesniejszej wersji t-34 afv club, tej z jednym włazem w wieży, w praktyce jest do modelu 1943.

Doszły do mnie w końcu farby i reszta pierdół, więc model dostał wczoraj podkład z surfacera, doszło też kilka blaszek, na dniach wrzucę nowe zdjęcia. :)
mareek

Postprzez Radek Pituch » środa, 11 września 2013, 08:54

Te oznakowania, które wybrałeś są dość łatwe do namalowania pędzlem (no poza gwardyjskim proporcem), może spróbujesz (szczególnie ten '107')? Gdybyś jednak się nie zdecydował na malowanie tych napisów ze zdjęć to nie trudno znaleźć jakieś proste malowania dla T-34, wiele wozów miało malowane albo same numery albo figury geometryczne jako oznaczenia jednostek w ramach których działały.
Co do samego modelu błędy mają i koła stalowe (śruby zamiast otworów na tym okrągłym wzmocnieniu wokół piast) i koła z ogumieniem (bandaż ma zbyt niski profil). Co do gąsienic to zwróć uwagę na jaki pojazd się zdecydujesz, ten typ był charakterystyczny przede wszystkim dla wozów przełomu 1942/43 roku, choć zdarzał się sporadycznie jeszcze na pojazdach spod Kurska.
Radek Pituch

Postprzez Grymson » środa, 11 września 2013, 09:00

Co do Zvezdy to szczerze nie mam pojęcia, jeżeli faktycznie tak jest to zwracam honor ;) 116 w zwykłym zielonym też widziałem lecz nie jest tak spektakularne jak w zimowym :)
Grymson

Postprzez mareek » piątek, 13 września 2013, 19:52

O błędach z kołami wiem, jednak nie planuję tego poprawiać i wymieniać kół na inne, jakoś to przeboleję.

Biorę pod uwagę namalowanie napisów i numerów od ręki, o ile uda mi się znaleźć "godło", natomiast co do gąsienic, to o tym też wiem, chociaż te gąsienice mi się bardziej podobają od tych "typowych". Widziałem też zdjęcie "składaka", czyli t-34 w takiej lub podobnej wersji, który po remoncie dostał gąsienice jeszcze starszego typy, te "płaskie", bez "rowków". Ciekawie to wyglądało.

Chętnie też wezmę pod baczną uwagę propozycję polskich malowań tego czołgu. :)

Obiecane zdjęcia zrobią się jakoś przez łikend, póki co brak czasu w tygodniu.

Pozdrawiam.
mareek

Postprzez mareek » wtorek, 17 września 2013, 19:06

nowe zdjęcia, do malowania jeszcze daleko, kilka dziur do załatania, kilka elementów do przeszlifowania, kilka pierdółek do przyklejenia. No i wnętrze jeszcze się do przodu nie posunęło.

Średnio zadowolony jestem z blaszanych imitacji skórzanych pasów, a konkretnie z efektu jaki osiągnąłem. Za to moim zdaniem dobrze wyszła faktura wieży.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps, większe szpary spowodowane są luźnym nałożeniem części.
mareek

Postprzez Grymson » czwartek, 13 lutego 2014, 22:18

Chyba szukałeś kalek od tego modelu:
http://allegro.pl/t-34-76-model-1943-1- ... 21100.html

Pozdrawiam :)
Grymson

Postprzez mareek » niedziela, 2 marca 2014, 11:28

Kalki znalazłem też na ibeju, całkiem niedrogo
http://www.ebay.pl/itm/Bison-35044-1-35 ... 452&_uhb=1

Co prawda wolałbym letnie malowanie tej 116, ale zimowe też będzie ciekawe.
Miałem długą przerwę z modelem, brak czasu, przeprowadzka, i tak dalej, dopiero 2-3 dni temu odkopałem go z kartonu, i zacząłem dalej malować.

Spasowałem z wnętrzem, trochę się pośpieszyłem z klejeniem i nie wcisnąłbym się pędzlem w kilka miejsc, więc z braku cierpliwości model będzie zamknięty, i tylko otwarte zostaną włazy, w których mam nadzieję pojawią się jakieś figurki.
mareek

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat