Tomek, tak jak pisałem pojazdy są gotowe na jakieś 70%. StuG będzie jeszcze ujednolicany kolorystycznie, kurzony, błocony,plamiony, zagracany więc powinno być lepiej. Czwórka też dostanie jeszcze za swoje.
Żywopłot od strony StuGa :
1. uciąłem spore fragmenty ususzonego korzenia trawy (do suszenie wyrwałem dosyć dużą kępę aby korzeni było sporo i aby były gęste)
2. tam gdzie uzanłem to za stosowne (bark jakiegos klucza- na oko) podmalowałem, żółcią, brązami, barzami i zielenią
3. farbowanie liści oregano (z torebki w supermarketu) przy pomocy pigmentów - liście wraz z pigementem wsypuję do pojemnika po filmie do aparatu i trzęcham aż do skutku.
4. wycięty i podmalowany fragment korzenia wstępnie formuję i zwilżam przy pomocy pędzla wodnym roztworem wikolu.
5. obsypuję całość liśćmi - tu wg. uznania, jak kto lubi to więcej jak kto lubi to mniej.
6. ostateczne formowanie krzaka
7. po wyschnięciu całość spryskuję fiksatywą (mam w sprayu, nabyłem w sklepie dla artystów)
Krzaki od strony "Czwórki" :
1. szkielet krzaka stanowią małe gałązki tzw. "gipsówki"
http://www.google.pl/search?q=gips%C3%B3wka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gxQbUsnjH8LStAbI7YCYBg&sqi=2&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=705 zebrane w pęczek i sklejone na dole w taki sposób aby przypominały krzak. Do utworzenie krzaka starałem się wybrać takie gałazki na których kwiatki jeszcze się w pełni nie rowninęły.
2. powtórzyć punkty 2 i 3 z powyższego opisu z tym, że tytaj dałem liście fasrbowane innym kolorem zieleni i dałem ich mniej.
3. powtórzyć punkt 7 z opisu "żywopłotu". Spryskanie fiksatywą powoduje przyciemnienie nierozwiniętych kwiatków - nie są aż tak mocno białe.
Trawa :
1. całość terenu na którym ma być trawa maluję na kolor ziemisty
2. po wyschnięciu nakładam na to miejsce wodny roztwór wikolu (tu do roztworu daję więcej wikolu)
3. całość posypuję trawką elektrostatyczną (tu używam takej dłuższej którą tnę na któtkie kawałki)
4. w dosyć dowolny sposób, tak jak mam koncepcję przyklejam na wikol (już bez rożwadaniania) kepki trawy - ja używam produktu firmy Fredericus Rex.
5. znowu tak jak mi pasuje pomiędzy kępki trawy ale też w ich środek wklejam na wikol kawałki zółtych traw zebranych pod domem - chodzi tu o te wysokie "wąsy" które wypuszczają trawy podczas kwitnienia. Wybieram takie które są żadkie tak aby pasowały w skali.
Kwiatki białe i żółte :
1. odcięte, rozwinięte i nierozwinięte kwiatki gipsówki maluję na odpowiedni kolor lub nie maluję jeśli mają zostać białe.
2. pomalowane przyklejam na wikole gdzie mi pasuje
Kwiatki niebieskie :
Tu mogę napisać tylko, że pomalowałem na niebiesko przyciętą roślinkę, którą znalazłem podczas spaceru.
Reszta roślinności to moja twórczość wykonana z listków oregano barwionych na różne kolory zieleni przy pomocy pigmentów.