Ok. Informuję, że obecny stan prac oceniam na jakieś 90%
Byłem trochę chory - jakiś wirus grypowy, ale już w porządku. Niestety nie miałem jak porobić zdjęć z międzyczasu. Kadłub jest już złożony, ale bez wózków i gąsek, lufcia owszem też i szpadelek.
Pomalowałem je aerografem na kolor ciemny oliwkowy - wydaje mi się, że o taki wam chodzi. Mam zdjęcie z tego etapu, ale kolor jest bardziej zgniły

wózki też w końcu przemalowałem dla uzyskania podobnych tonacji.
Potem jednego dnia zrobiłem shading - najpierw maznąłem cienie takim prawie czarnym szarym, potem wyrównałem linie pędzlem
Zostało mi jeszcze na koniec zrobić szczeliny czarnym atramentem, ale to będzie taka wisienka.
Drugiego dnia zrobiłem suchy pędzel - najpierw trochę olive green, o którym wspominałem, ale ważniejszy był szary ciemny, którym nadam charakter pojazdowi - jakby wypłowiały, wytarty, ale przede wszystkim trójwymiarowy - piękne połączenie barw jak dla mnie

codex grey
Jutro pokażę efekty. Zaraz po tym składam całość i dorzucam detale, których jeszcze nie wyciąłem z ramek i tyle. No i oczywiście te wszystkie wartwy lakieru bezbarwnego, sidoluxu, plus kalki
Ten post to tylko po to by was poinformować że zamierzam się wyrobić.