Albatros D.V (malowanie egzemplarza BML Puck)

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Albatros D.V (malowanie egzemplarza BML Puck)

Postprzez troya » piątek, 3 października 2008, 21:52

Chciałbym rozpocząć dyskusje dotyczącą samolotu Albatros D.V pozyskanego przez BML (późniejszy MDLot) w Pucku. Chodzi mi o materiały dotyczące malowania tego samolotu. Mamy do dyspozycji w zależności od źródła:
(1) polski szary morski
(2) zielony
(3) kolor sklejki
Czy macie może jakieś zdjęcia, kóre pomogły by rostrzygnąć lub zawęzić ewentualne opcje?
troya

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Albatros D.V (malowanie egzemplarza BML Puck)

Postprzez potez » poniedziałek, 6 października 2008, 09:29

Dobra, tak na szybko i na logikę a i żeby podgrzać atmosferę:
Polski szary morski? W pierwszej połowie lat 20tych? Nie ma takiej możliwości, bo skąd by była ta farba? Przecież jeszcze jej nie produkowali ;o)
Obiecuję, że następne wypowiedzi będą bardziej merytoryczne...
Pozdrawiam
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 6 października 2008, 11:26

Sylwetka D.V pomalowanego na szaro znajduje się w publikacji Kagero , tak samo z resztą jak sylwetki dwóch Polskich D.III i żadna z tych sylwetek mi się nie podoba :twisted:

W ogóle to bardzo ostrożnie trzeba podchodzić do serii "Słynne Samoloty" tego wydawnictwa , bo co chwila występują jakieś nieścisłości ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez jasio-g » poniedziałek, 6 października 2008, 13:46

W Polskim Lotnictwie Morskim jest zdjęcie tego Albatrosa DVa - na zdjęciu kadłub jest bardzo ciemny (czarny?). Filmy ortochromatyczne (chyba) tak powinny oddać kolor ciepły - czyli sklejki. Jak się dorwę do skanera, to wrzucę to zdjęcie. :D
jasio-g

Postprzez troya » poniedziałek, 6 października 2008, 15:29

Dobra, tak na szybko i na logikę a i żeby podgrzać atmosferę:
Polski szary morski? W pierwszej połowie lat 20tych? Nie ma takiej możliwości, bo skąd by była ta farba? Przecież jeszcze jej nie produkowali

Tak, oczywiście to prawda - siedzę od długiego czasu w temacie Lublina RXIII stąd ten błąd. Chodziło o kolor "szary" - tak jak napisał "zio...":
Sylwetka D.V pomalowanego na szaro znajduje się w publikacji Kagero

Czekam na zdjęcia - być może pomogą rozwiązać problem. Przy okazji pamietajmy że choćby Friedrichshafen F33 był jednak malowany na "szaro".
troya

Postprzez potez » poniedziałek, 6 października 2008, 16:07

No ale to inna bajka....
Był kolor szary używany przez Niemców w czasie I wojny światowej - Albatros W4 miał nim malowane boki kadłuba, MisterKit to robi jako GC12 German Naval Light Grey i nawet Tornada z Bundesmarine czymś podobnym były malowane, prawie sto lat później :P .
Na zdjęciu powinien dać jednak jasny odcień, a zdjęcia tego DV na jasny nie wyglądają...
Pozdrawiam
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez troya » poniedziałek, 6 października 2008, 19:35

A może ktoś z kolegów zamieścić to/te zdjęcia? Jeśli na zdjęciach czarno białych wygląda to na kolor ciemny to raczej nie może być to ani "szary", ani "sklejka".
troya

Postprzez Cichociemny » poniedziałek, 6 października 2008, 19:59

troya napisał(a):A może ktoś z kolegów zamieścić to/te zdjęcia?

Proszę bardzo:
Obrazek
Źródło: Polskie Lotnictwo Morskie 1920-56 (Kampanie Lotnicze 19, AJ-Press)
Cichociemny

Postprzez troya » poniedziałek, 6 października 2008, 20:37

Zrobiłem taki (poniżej) dość prosty eksperyment. Po zeskanowaniu malowania Albatrosa D.V z BLM Puck str. 26 książka Kagero ("Albatros D.I - D.V") "postażyłem" rysunek (desaturacja -> dodanie szumu -> zmniejszenie jasności i zwiększenie kontrastu). Wbrew moim oczekiwaniom to co powstało nie wyklucza wcale tego malowania, jest dość zbliżone natężeniem barw do zdjęcia z książki AJ-Press.

Obrazek
troya

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 6 października 2008, 22:16

troya napisał(a):Zrobiłem taki (poniżej) dość prosty eksperyment. Po zeskanowaniu malowania Albatrosa D.V z BLM Puck str. 26 książka Kagero ("Albatros D.I - D.V") "postażyłem" rysunek (desaturacja -> dodanie szumu -> zmniejszenie jasności i zwiększenie kontrastu). Wbrew moim oczekiwaniom to co powstało nie wyklucza wcale tego malowania, jest dość zbliżone natężeniem barw do zdjęcia z książki AJ-Press.
]

Tak , dzięki takim technikom doczekaliśmy się już wielu nowych fantastycznych interpretacji. obracających w perzynę stare poglądy, często oparte na ustnych przekazach starych ludzi mających kontakt z rzeczywistymi samolotami.
Zapytam jednak, czy taka komputerowa konwersja do monochromatycznego obrazka bierze pod uwagę rodzaj błony fotograficznej, czas jej naświetlania , oświetlenia obiektu, czy wreszcie i zniekształcenia powstałe w czasie wielokrotnego kopiowania i drukowania? Wszystkie kolory w monochromatycznych zdjęciach są szare. Nobla temu, kto znajdzie klucz!

Mój typ:
(3) kolor sklejki
Grzegorz2107

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 6 października 2008, 22:58

Taka transformacja nic nie mówi. Zdjęcie można przekształcić dowolnie. Do listy Grzegorza dochodzi jeszcze wpływ czasu i warunków przechowywania na źródło (odbitkę albo film). Co do odczytywania kolorów ze zdjęć czarno białych, to w którejś gazecie (bodaj Mini Replice) autor do opisu dorzucił czarno białą fotę impresjonistycznego obrazu i zachęcił do odgadywania barw. Ja też zachęcam do takiego eksperymentu.
greatgonzo

Postprzez djack » poniedziałek, 6 października 2008, 23:02

Grzegorz2107 napisał(a):kolor sklejki

Tylko w takim razie pytanie w jakim kolorze były skrzydła? Na lozenge to nie wygląda. Na zdjęciu wydają się być jaśniejsze niż kadłub, więc chyba raczej naturalny kolor płótna. To w sumie takie gdybanie, ale sugeruję się trochę jasnym sterem kierunku.
djack

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 7 października 2008, 07:42

djack napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):kolor sklejki

Tylko w takim razie pytanie w jakim kolorze były skrzydła? Na lozenge to nie wygląda. Na zdjęciu wydają się być jaśniejsze niż kadłub, więc chyba raczej naturalny kolor płótna. To w sumie takie gdybanie, ale sugeruję się trochę jasnym sterem kierunku.

Można też sugerować się wyglądem maszyn z tego samego okresu produkcji, które były pozostawione w naturalnych kolorach materiałów.
Grzegorz2107

Postprzez troya » wtorek, 7 października 2008, 08:27

Koledzy ja przyjmę dowolną ilość krytyki :D Wolałbym jednak żeby w ramach tego wątku spróbować zbliżyć się do najbardziej prawdopodobnego zdaniem nas wszystkich malowania samolotu.
troya

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 7 października 2008, 10:14

Koledzy ja przyjmę dowolną ilość krytyki Wolałbym jednak żeby w ramach tego wątku spróbować zbliżyć się do najbardziej prawdopodobnego zdaniem nas wszystkich malowania samolotu.

Mój głos już masz.

Co do technik komputerowych: Dopóki nie powstanie program komputerowy ( a raczej nie ma na to szans) mogący czytać kolory z odcieni szarości ( po odpowiednim np. skalibrowaniu podstawowych kolorów ) to próby odwrotne, czyli takie jak Ty zrobiłes są zupełnie tyle samo warte co spojrzenie na fotografię gołym okiem.
Grzegorz2107

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste