Albatros D.V (malowanie egzemplarza BML Puck)

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Albatros D.V (malowanie egzemplarza BML Puck)

Postprzez djack » wtorek, 7 października 2008, 11:25

To ja mam jeszcze jedno pytanie. W jakim kolorze były pokrywy silnika? Moim zdaniem wygladają na pomalowane. Były jakieś reguły w przypadku Albatrosów DV czy tak na zasadzie CBPR ;o) ?
djack

Reklama

Postprzez PrzemoL » wtorek, 7 października 2008, 14:23

Pokrywy wzierników i silnika na ogół były pomalowane na kolor zielonoszary (niezłym odpowiednikiem jest RLM 71 z II wojny światowej).
Namarie...
PrzemoL

Postprzez troya » środa, 8 października 2008, 12:15

Rozumiem że większość kolegów zgadza się z
Grzegorz2107
Mój typ:
(3) kolor sklejki
troya

Postprzez wojtek_fajga » środa, 8 października 2008, 12:29

Ja się z tym zgadzam, ale dlatego, że moim zdaniem jest to najatrakcyjniejsze malowanie (płat w naturalnym kolorze impregnowanego płótna i kadłub w kolorze niemalowanej sklejki) :D . Z dotychczasowych dywagacji wynika, że jest ono całkiem prawdopodobne.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez troya » środa, 8 października 2008, 12:40

Wojtku mi też taki wariant się podoba, tylko ja na tym zdjęciu Albatrosa, mimo chęci nie widzę ani kawałka sklejki.
troya

Postprzez wojtek_fajga » środa, 8 października 2008, 12:53

Temat był już szczątkowo omawiany w tym wątku: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=3036

Pojawiła się tam taka opinia:

"maszyna ta została wyprodukowana w 1919r. w zakładach w Pile, a wszystkie pochodzące stamtąd Albatrosy były w tym okresie pozostawiane w naturalnym wykończeniu (sklejka/CDL)"
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 8 października 2008, 13:01

wojtek_fajga napisał(a):Temat był już szczątkowo omawiany w tym wątku: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=3036

Pojawiła się tam taka opinia:

"maszyna ta została wyprodukowana w 1919r. w zakładach w Pile, a wszystkie pochodzące stamtąd Albatrosy były w tym okresie pozostawiane w naturalnym wykończeniu (sklejka/CDL)"

Na uspokojenie możesz poszukać przykładów zdjęć Albatrosów , które są w "naturalnych" barwach , gdzie w jednych ekspozycjach samolot ma wyraźnie ciemny kadłub, a w innych niemal biały. To urok czarnobiałej fotografii, że o tym jak w istocie były samoloty pomalowane świadczą czasem lepiej przekazy ustne niż zdjęcie :lol:
Grzegorz2107

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 8 października 2008, 17:56

Czy można założyć że ten Alb. D.Va z Ławicy posiadał płaty w barwach naturalnych :?:

Obrazek

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez troya » czwartek, 9 października 2008, 16:10

Zadałem sobie jednak trudu i skontaktowałem się z wydawnictwem Kagero, oto co napsiał autor książki bo do niego dotarł:

Oficyna Kagero przesłąła do mnie Pana list z pytaniem dfotyczącym malowania Albatrosa DV z BDL-u.
Skąd kolor szary - a raczej szaro-zielony? Opracowując już dawno temu matriały dotyczące malowania samolotó w Polsce rozmawiałem z wieloma weteranami, między innymi z lotnictwa morstkiego. Opowiadali, że w pierwsyzch latach BDL'u samoloty montowane i kupowane w Gdańsku przemalowywano na jednolity kolor szary. Dobrze widać to na zdjęciach oryginalnych. Deseniu sklejki nie widać, a kolor zielony miały tylko nieliczne samoloty wypożyczane z lotnictwa lądowego jak np. Albatros BIII z OSOL w Toruniu.

Wielu autorów stara się być "pionierami" w odkrywaniu spraw już odkrytych i stąd rozmaite sposoby malowania prezentowane w różnych publikacjach i w internecie.

Pozdrawiam
Tomasz J. Kowalski

Słowem ja decyduję się na MisterKit GC11- German Naval Blue Grey, lub GC08 Light Grey. Bo z dużym prawdopodobieństwem początkowo używano farb niemieckich.
troya

Postprzez potez » czwartek, 9 października 2008, 20:51

Ja bym raczej proponował dotrzeć do tej fotografii i ją obejrzeć. Nie wiem skąd sie wzięła, ale p. Konarski, który jest autorem monografii w AJ-Pressie jest osobą, z którą można się skontaktować. Bo z tej mizernej jakości kopii to naprawde trudno powiedzieć....jaki to kolor. Skan na 300DPI daje 1000% więcej informacji niż rastrowa ilustracja w książce :D
Pozdrawiam
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 10 października 2008, 10:16

troya napisał(a):Zadałem sobie jednak trudu i skontaktowałem się z wydawnictwem Kagero, oto co napsiał autor książki bo do niego dotarł:

Oficyna Kagero przesłąła do mnie Pana list z pytaniem dfotyczącym malowania Albatrosa DV z BDL-u.
Skąd kolor szary - a raczej szaro-zielony? Opracowując już dawno temu matriały dotyczące malowania samolotó w Polsce rozmawiałem z wieloma weteranami, między innymi z lotnictwa morstkiego. Opowiadali, że w pierwsyzch latach BDL'u samoloty montowane i kupowane w Gdańsku przemalowywano na jednolity kolor szary. Dobrze widać to na zdjęciach oryginalnych. Deseniu sklejki nie widać, a kolor zielony miały tylko nieliczne samoloty wypożyczane z lotnictwa lądowego jak np. Albatros BIII z OSOL w Toruniu.

Wielu autorów stara się być "pionierami" w odkrywaniu spraw już odkrytych i stąd rozmaite sposoby malowania prezentowane w różnych publikacjach i w internecie.

Pozdrawiam
Tomasz J. Kowalski

Słowem ja decyduję się na MisterKit GC11- German Naval Blue Grey, lub GC08 Light Grey. Bo z dużym prawdopodobieństwem początkowo używano farb niemieckich.

Bardzo cenię pana Kowalskiego i jego pracę, ale zdarzyło się mu, jak każdemu popełnić spore błędy. Nawet jeśli taka rutyna przemalowywania istniała, to nie wiemy kiedy ją wprowadzono i czy ją stosowano już w chwili gdy ten Albatros trafił do jednostki.
Czemu więc nie przemalowano konsekwentnie płatów i pozostawionych w naturalnych barwach części usterzenia?
Przemalowywanie na szaro dotyczyło całego płatowca, a nie tylko kadłuba: Opowiadali, że w pierwsyzch latach BDL'u samoloty montowane i kupowane w Gdańsku przemalowywano na jednolity kolor szary
Jak dla mnie pan Kowalski zbytnio uogólnił odpowiedź na Twoje pytanie. Oczywiście nie można wykluczyć , że ten samolot pozostał w końcu przemalowany i takim go zapamiętali weterani lotnictwa, których przepytywał autor , jednak w chwili gdy było robione zdjęcie , samolot jest raczej jeszcze w swoich naturalnych kolorach...
Grzegorz2107

Postprzez troya » poniedziałek, 13 października 2008, 15:07

Poniżej odpowiedź:

Z znanych mi zdjeć Albatrosa D.V z BLM w Pucku wnosz że by on zielonoszary. Egzemplarz pucki byl wypożyczony z Torunia.
Serdecznie pozdrawiam
Mariusz Konarski

To chyba wyczerpuje temat.
troya

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 13 października 2008, 16:43

troya napisał(a):Poniżej odpowiedź:

Z znanych mi zdjeć Albatrosa D.V z BLM w Pucku wnosz że by on zielonoszary. Egzemplarz pucki byl wypożyczony z Torunia.
Serdecznie pozdrawiam
Mariusz Konarski

To chyba wyczerpuje temat.

Są więc zdjęcia których nie znamy, rozstrzygające kwestię , a Mariusz Konarski ma do nich dostęp?
Jaki zielonoszary? Pan Kowalski pisał , że samoloty wypożyczane z Torunia były zielone, a nie zielonoszare.
Jak z barwą płatów? Coś na ten temat wiedzą ?
Grzegorz2107

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste