Imperium kontratakuje/ Taxi 2 : 1/48 Firefly AZ models

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: 1/48 Firefly AZ- Models -Prosto z Pudła

Postprzez Michał Janik » niedziela, 12 października 2008, 13:45

No tak, budowa idzie zgodnie z harmonogramem, rzeczywiście zaraz przed jesiennymi przymrozkami udało mi się zdążyć z kolejną relacją :-/ .

Niestety, chciałem przez Torę sprowadzić ten czeski fototrawiony zestawik do reflektorów, o którym była mowa powyżej i minął już chyba 2 miesiąc od złożenia zamówienia i nic.

Tylna kabina przyklejona, trzeba będzie nieco ją dopasować: klej cyjanoakrylowy, surfacer, a tam gdzie szpary duże, klej dwuskładnikowy. Ponieważ uskoki są spore, a zaraz są połozone maski, roboty szlifierskie będą "czujne". Acha, wyciąłem też szybę aby ją zrobić w pozycji otwartej (dziwne,że preoducent sam na to nie wpadł), ale to akurat dzięki czeskiej żyletce, była "bułka z masłem", choćoczywiście też trochę czujności wymagała. Odcięty fragment przykleiłem póki co do całości taśmą Tamiji i dopiero po malowaniu ją oderwę.

Obrazek
Dorobiłem jeszcze lampę pozycyjną widoczną na grzbiecie kabiny. Frezarką zrobiłem odpowiednio oprofilowany otwór w osłonie
kabiny, który pomalowałem na srebrno. Opaliłem cieniutki drucik cynowy - na jego końcu powstał "bąbelek". który imituje żaróweczkę. Przeciągnąłem ją przez otwór w osłonie kabiny, a całość zalałem dwuskładnikowym, przeźroczystym klejem.

Preszejding położony,
Obrazek

A dół wręcz już pomalowany.
Obrazek

Obrazek

CZy dół w/g Was może być, czy nieco przygasićprzebarwienia, dodać jakiegoś innego koloru (bazowy złamany czymś innym)?

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Reklama

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 października 2008, 14:18

Michał Janik napisał(a):CZy dół w/g Was może być, czy nieco przygasićprzebarwienia, dodać jakiegoś innego koloru (bazowy złamany czymś innym)?

Zostaw jak jest, wyblakłe kolory bardziej pasują na górne powierzchnie. Nie wiem czy to kwestia oświetlenia ale Sky na spodzie ma wizualnie fajny wpadający w żółć odcień. Co to za farba?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez RAV » niedziela, 12 października 2008, 15:04

Jakich farb używasz do kamuflażu?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Arkady72 » niedziela, 12 października 2008, 15:21

Spod jest git 8-) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Michał Janik » niedziela, 12 października 2008, 15:34

Jacek Bzunek napisał(a): Nie wiem czy to kwestia oświetlenia ale Sky na spodzie ma wizualnie fajny wpadający w żółć odcień. Co to za farba?

Gunze Mr Hobby. Raczej chyba jest to kwestia popołudniowego słońca. Natomiast góra co będzie - nie wiem. Niewykluczone, że gdzieś w swoich szuflkadach znajdę oleje Xtracoloru i zdecyduję się je wypróbować na "późnoimperialnym świetliku".

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Michał Janik

Postprzez LukaszS » niedziela, 12 października 2008, 17:19

Michale, bardzo mi się podoba Twój preshading. Na jakich parametrach malujesz (ciśnienie, stosunek farby do thinnera)?
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez RAV » niedziela, 12 października 2008, 17:35

Michał Janik napisał(a):Gunze Mr Hobby. Raczej chyba jest to kwestia popołudniowego słońca. Natomiast góra co będzie - nie wiem.

A co proponuje w instrukcji AZ Models? Mam schemat ściągnięty z WWW, ale rozdzielczość niewielka - nie da się odczytać oznaczeń kolorów na obrazku. Zastanawiam się, jakich Gunze użyć na samoloty FAA (propozycje z Edkowego Hellcata już znam i chciałbym się upewnić, czy nie ma innych).
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Michał Janik » niedziela, 12 października 2008, 18:25

LukaszS napisał(a):Michale, bardzo mi się podoba Twój preshading. Na jakich parametrach malujesz (ciśnienie, stosunek farby do thinnera)?

A co proponuje w instrukcji AZ Models? Mam schemat ściągnięty z WWW, ale rozdzielczość niewielka - nie da się odczytać oznaczeń kolorów na obrazku. Zastanawiam się, jakich Gunze użyć na samoloty FAA (propozycje z Edkowego Hellcata już znam i chciałbym się upewnić, czy nie ma innych).

Omatko, to są bardzo trudne pytania, coś jak tryskać, nie tryskać, o to jest pytanie, jak mawiał H. Omlet.
Obrazek

Ad 1. Nigdy nie bawiłem się w jakieś określanie proporcji i w zw. z tym jest mi bardzo trudno odpowiedzieć, tym bardziej,że farby Gunze możesz używać nawet jak już zaschną na kamień. Wtedy po prostu dajesz większą ilość thinnera. Generalnie używam levelling thinner, nowa farba to może będzie jakieś 1 częśc farby i 2-3 thinnera? :roll: Ciśnienie między 1 a 2 bar. Sorry że mało konkretnie, ale ja naprawdę robię to na maxa na oko a o ilości prób świadczy ilość "kleksów" na podkładce której używam do malowania.

Ad 2. Hehe, to byłoby pytanie prostsze, gdyby nie to, że... póki co nie wiem gdzie mam instrukcję od modelu! :D No ale jak wkrótce ją znajdę to nie omieszkam napisać. (Dzięki za przypomnienie o tej kwestii ;o) )
No i tak w sumie wyszło że nieużytek jestem koleżeński :twisted: .
Ostatnio edytowano sobota, 18 października 2008, 11:31 przez Michał Janik, łącznie edytowano 1 raz

Michał Janik

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 października 2008, 20:23

RAV napisał(a):Zastanawiam się, jakich Gunze użyć na samoloty FAA (propozycje z Edkowego Hellcata już znam i chciałbym się upewnić, czy nie ma innych).

Właśnie jestem w trakcie malowania Hellcata olejnymi autentykami Model Master Dark Slate Grey 2056 i Dark Sea Grey 2059. Instrukcja Eduarda podaje amerykańskie zamienniki Olive Drab i Neutrall Grey, dobre być może dla Corsaira w służbie FAA, ale napewno nie dla produktu Grummana.
Jacek Bzunek

Re: Imperium kontratakuje/ Taxi 2 : 1/48 Firefly AZ models

Postprzez Dominik » niedziela, 12 października 2008, 21:08

Ładny samolot, tylko szkoda, że Tamka nie robi tego modelu...jak na razie to "za wysokie progi".
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 27 października 2008, 20:59

Tym razem znów tylko słownie, ale żeby nie było, że zapadam w sen zimowy. Kabina okazało się, że miała taki uskok w stosunku z kadłubem,że musiałem szlifować po jednym z okienek. Na szczęście potem udało się je ładnie zapolerować. Z blaszki dorobiłem małe deflektory przy wlocie do silnika, o czym mówiłem na stronie poprzedniej . Pomalowałem warstwę szarego z Xtracolor. CZego nienawidzę w modelarstwie to, głównie za sprawą swojego "psujstwa", kontredansów staropolskich - dwa kroki do przodu, trzy do tyłu - udało mi się złamać przedna szybę , po pracochłonnym doklejeniu szybki celownika (na podstawkach, które zakosiłem z blaszki Parta do Spita) udało mi się je gdzieś odłamać i zgubić :? .
Chyba model trzeba na trochę odstawić, żeby mi się troche nastawienie do niego zmieniło.A może go wyrzucę, o ścianę prasnę spuszczę z balkono albo... wodspłukiem do Wisły?
(Żart, wszak już jeden pan powiedział, że prawdziwego modelarza poznajemy po tym jak kończy, a nie zaczyna...)

PS. Instrukcji niestety ne znalazłem , maluję wg instrukciji modelu Special Hobby w 1/72 więc nie mogępodać jakie farby Gunze proponuje.

Michał Janik

Postprzez Dominik » wtorek, 28 października 2008, 08:51

RAV napisał(a):Zastanawiam się, jakich Gunze użyć na samoloty FAA (propozycje z Edkowego Hellcata już znam i chciałbym się upewnić, czy nie ma innych).

Na stronie Edka jest instrukcja do Fulmara II. Kolory podanie wg. palety Gunze. Może to będzie coś podobnego. Pamiętam, że jeden kolor trzeba DIY, mieszając pół na pół dwa inne kolory...niestety pamięć zawodna...

Pół minuty później.

Edek proponuje dla kamuflażu Fulmara II następujące kolory:
H/C 333 - Extra Dark Sea Grey
H74/C26 - Sky (w sumie to Duck Egg Grey)
50% H78/C38+50% H32/C40 Dark Slate Grey.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 28 października 2008, 09:34

Polecam olejne Model Master 2056 i 2059 na górne powierzchnie.
Jacek Bzunek

Postprzez Krystian Ciechowicz » czwartek, 20 listopada 2008, 23:21

Witam.
Michał, jak prace nad modelem ? Pytam, bo zaczynam dojrzewać do kupna tego wynalazku ... podkusiłeś, podgrzałeś, a ja się zagotowałem.

Pozdrawiam
K
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 24 listopada 2008, 00:05

Krystian Ciechowicz napisał(a):Witam.
Michał, jak prace nad modelem ? Pytam, bo zaczynam dojrzewać do kupna tego wynalazku ... podkusiłeś, podgrzałeś, a ja się zagotowałem.

Pozdrawiam
K

Hej. No prace - powolutku. W tej chwili mam położony jeden z górnych kolorów, dłubię przy detalach. Jak coś się ruszy bardziej, na pewno pokażę - ale na razie jestem zawalony robotą z innej działki, no i trzeba jeszcze będzie ze dwa modele dopieścić przed startem wystawy w Muzeum Techniki. . Ale to bardzo miłe, że pytasz,dzięki, bo bardzo to dopinguje do przysiądnięcia, jak będzie czas.

Michał Janik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat