Śmigło w Spitfire Vc

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Śmigło w Spitfire Vc

Postprzez Aleksander » wtorek, 7 października 2008, 20:48

Pytanie do znawców, bo mimo wydawałoby się obszernego piśmiennictwa, pogubiłem się całkiem. Chodzi mi o to, że wg różnych monogrfii, Spitfire V miał na ogół śmigło DeHavilland i takie też mam w swoim modelu. Ale na zdjęciach z Australii (i chyba w niektórych "maltańczykach") widać w wersji Mk Vc trop śmigło (chyba) Rotol (troszkę się różnią te "cienkie" śmigła między sobą na zdjęciach - być może była jeszcze jakaś inna firma ?).
O kołpak już nie pytam, bo to będzie kolejna przyczyna mojej frustracji. Postanowiłem zrobic tego Rotola "strugając" go z zapasowego Hamiltona od Buffalo, ale nie jestem zachwycony kształtem.
Powiedzcie - czy rzeczywiście mam robić nowe śmigłotypu Rotol, czy może jeszcze było jakieś inne śmigło, które trzeba "wystrugać" ?
Jakie są śmigła w tym modelu Airfix Spitfire Mk I/II - może ktoś robiąc wczesną wersję ze śmigłem dwułopatowym, ma tego Rotola na zbyciu ?
Pozdrawiam udając się na tygodniowy urlop - od pracy (na szczęście) i od modeli (niestety)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Śmigło w Spitfire Vc

Postprzez greatgonzo » środa, 8 października 2008, 00:33

Patrzę na fotę Twojego Spita i wydaje mi się, że to normalny Rotol z szeroką łopatą. Złudzenie cienkiego śmigła może powstawać ze względu na skręcenie łopaty. W każdym razie kołpak to potwierdza. I w modelu jest taki jak na zdjęciu.
Tak wyglądają australijskie piątki z De Havillandem (za http://www.spitfiresite.com/):
Obrazek

Swoją drogą, jak na moje oczy, to kołpak w Twoim Spicie ma u podstawy pas ciemnego koloru (czarny jak w Europie?).

Gdybyś jednak koniecznie chciał to taki wiatraczek mam na zbyciu:
Obrazek

Specjalistą od Spitfire nie jestem. Trochę poszperalem przy moim i teraz pół godzinki.
greatgonzo

Postprzez Rumcajs » środa, 8 października 2008, 08:49

Aleksandrze, wydaje się mi, że Twój Spitfire ma na zdjęciu, najczęściej stosowane na australijskich maszynach, śmigło DeHavilland z długim kołpakiem.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez greatgonzo » środa, 8 października 2008, 09:17

Hmmm... chyba faktycznie tak jest.
greatgonzo

Postprzez djack » środa, 8 października 2008, 17:12

W trzeciej części monografii AJ-Pressu są dwa zdjęcia Spitfire'ów VC Trop przygotowywanych do transportu na Maltę. Wszystkie samoloty mają śmigło de Havilland. Są to raczej fabrycznie nowe egzemplarze, bo wszystkie mają po cztery działka (w jednostkach bojowych dwa były zazwyczaj demontowane).
djack

Postprzez Aleksander » środa, 15 października 2008, 17:34

Dzięki - jeszcze nie podjąłem decyzji, co zrobię, ale chyba będę musiał tego de Havillanda jakoś "wystrugać". Ale kołpak pozostawię ten duży
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » czwartek, 16 października 2008, 02:17

Wciągnęło mnie to śmigło. Przejrzałem moje skromne materiały o Spitfire i ustaliłem co nieco. Niektóre rzeczy mogą być banalne ale dla mnie stanowią nowość.
Będę niezmiernie wdzięczny za poprawki fałszywych wniosków. Piszę tylko o wersjach wielkoseryjnych.
1. Do samolotów Spitfire montowano trzy rodzaje trójpłatowych śmigieł: De Havilland (wąska łopata, krótki spiczasty kołpak, MkI, MkII, MkV), Rotol wczesny (szeroka łopata, podcięta u nasady, kołpak sferyczny, niektóre MkII), Rotol późny (szeroka łopata bez podcięcia, Mk V). Wtedy też wprowadzono kołpak uniwersalny (spiczasty długi).
To dla usystematyzowania bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze te same śmigła mamy na myśli podając markę i opis.
2. Szczególnie, że w monografii AJ Press (38) w części z planami narysowano śmigła De Havilland i późny Rotol ale podpisano je ODWROTNIE! W opisach różnych zdjęć już jest OK.
3. W AJ Press jest sylwetka Spita Aleksandra ( :D ) z kołpakiem De Havilland. Cóż to tylko sylwetka, a kołpak rzecz nabyta. Na zdjęciu widać kołpak uniwersalny, długi, czyli taki jak w modelu.
4. Próbowałem znaleźć zdjęcia spitów z różnymi śmigłami w ustawieniu takim jak na zdjęciu UP- T. Okazało się, że to wredny układ odniesienia i w zasadzie bliski byłem wniosku, że to albo wczesny Rotol albo jeszcze jakiś inne dziwadło. Tak na prawdę to nic nie pasowało do końca. Chciałem podrzucić tu foty ale ta, która przekonała mnie ostatecznie już tu jest. To fota Australijskich Spitów z mojego postu powyżej. Tu łopata ułożona jest jak na zdjęciu pierwowzoru modelu, tyle że w dół. Jest to jedyne, znane mi zdjęcie śmigła De Havilland (nie znalazłem żadnego zdjęcia śmigła innego niż DH z takim kołpakiem), które wygląda jak na zdjęciu UP-T.
Zatem śmigło De Havilland, kołpak uniwersalny.
5.Czyli dokładnie to co napisał Rumcajs. Nie widziałem wprawdzie żadnej innej fotki australijskich (innych zresztą też) piątek w takiej konfiguracji ale w sumie widziałem ich ze cztery :lol:

Bardzo jestem ciekawy jakie śmigło ma w zestawie Aleksander :roll:

Olku, jeśli potrzebujesz DH to mam już dwa na zbyciu :mrgreen:
Ostatnio edytowano czwartek, 16 października 2008, 11:13 przez greatgonzo, łącznie edytowano 1 raz
greatgonzo

Postprzez Aleksander » czwartek, 16 października 2008, 08:08

greatgonzo napisał(a):Bardzo jestem ciekawy jakie śmigło ma w zestawie Aleksander :roll:

Olku, jeśli potrzebujesz DH to mam już dwa na zbyciu :mrgreen:

W zestawie jest typowe śmigło dla długiego (uniwersalnego ?) kołpaka - chyba Rotol późny (zasugerowałem się rzeczywiście tym zamienionym podpisem z monografii Spitfire'a) - szerokie łopaty.
Oczywiście, na fotkach (jak będę w domu, to dołączę) widać śmigło z wąskimi łopatami - jeżeli to De Havilland (bo już się pogubiłem), to pewnie że CHCĘ ! :lol: Moja przeróbka z Hamiltona średnio przypomina to co chciałbym uzyskać.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jarek Gurgul » czwartek, 16 października 2008, 10:24

To ja tylko coś dodam dla uzupełnienia.

Wczesny Rotol z podcięciem montowany był (nie wiem, czy fabrycznie) także na Spitach Mk.V.
Przykład 'piątki' z takim śmigłem - nawet kołpak to ten 'tępy', charakterystyczny dla 'dwójek' - znaleźć można w monografii AJ-Pressu 71, cz.4, str.90, gdzie jest fotka Spitfire'ów czekających w Iranie na wysyłkę do sowietów.

Co prawda całego seriala nie da się ze stuprocentową pewnością odczytać (druga cyfra jest niezbyt wyraźna), jednak doskonale widać początek 'AD2..', a wszystkie Spity z serialami 'AD dwieście' były w wersji Vb i wyprodukowano je we wrześniu-październiku 1941.

Mk.II produkowano w CBAF, tak jak i serię 'AD2..' Mk.V., więc pewnie jedynie na 'piątkach' z tej fabryki można doszukiwać się wczesnych Rotoli.

Z pewnością montowanie wczesnego Rotola na 'piątkach' ciężko byłoby uznać za standard :), ale jak widać i takie przypadki się zdarzały.

Serial UPoT'a - EE835, wskazuje, że maszyna wyprodukowana została w zakładach Westland i do tego dłuuuugo (I-II 1943) po zakończeniu produkcji Mk.II w CBAF, co dodatkowo potwierdza, że śmigło tego egzemplarza to nie był wczesny Rotol.

Aha. Do listy trójłopatowych śmigieł montowanych na Spitach Mk.V dorzuciłbym jeszcze VDM 9-12087 ;o).
Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez greatgonzo » czwartek, 16 października 2008, 11:10

Aleksander napisał(a):pewnie że CHCĘ !

To dawaj adres.
Przy okazji wyczytałem w AJ Press (Nowa Gwinea 1943-45), że kołpaki w 79 dywizjonie były białe w pierwszej i jaskrawo zielone w drugiej eskadrze. Litera T wskazuje raczej na drugą. Przynajmniej UP-P jest pokazany jako samolot drugiej eskadry (zielony kołpak) co by pasowało do zwyczaju oznaczań A do K pierwsza, L dowódca (taki samolot też jest pokazny), M do Z druga. Niestety nie ma kontekstu historycznego. No i na Twoim zdjęciu kołpak jest zdecydowanie jasny.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » czwartek, 16 października 2008, 21:07

No to teraz fotka tego śmigła od Spita UPoT - źródło - strona internetowa RAAF

Obrazek

Niestety, nie widać kołpaka
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » piątek, 17 października 2008, 00:23

Nie mogłeś od razu pokazać? Człowiek by się nie męczył :D
greatgonzo

Postprzez Aleksander » piątek, 17 października 2008, 06:33

greatgonzo napisał(a):Nie mogłeś od razu pokazać? Człowiek by się nie męczył :D

Sam zbyt późno to zdjęcie przeanalizowałem, chociaż miałem je od jakiegoś czasu, ale na "wiatrak" akurat nie zwróciłem uwagi. No cóż - biję się we własne, chude piersi :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jarek Gurgul » piątek, 17 października 2008, 09:23

Aleksander napisał(a):Niestety, nie widać kołpaka

E tam, zaraz nie widać...
Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste