Wciągnęło mnie to śmigło. Przejrzałem moje skromne materiały o Spitfire i ustaliłem co nieco. Niektóre rzeczy mogą być banalne ale dla mnie stanowią nowość.
Będę niezmiernie wdzięczny za poprawki fałszywych wniosków. Piszę tylko o wersjach wielkoseryjnych.
1. Do samolotów Spitfire montowano trzy rodzaje trójpłatowych śmigieł: De Havilland (wąska łopata, krótki spiczasty kołpak, MkI, MkII, MkV), Rotol wczesny (szeroka łopata, podcięta u nasady, kołpak sferyczny, niektóre MkII), Rotol późny (szeroka łopata bez podcięcia, Mk V). Wtedy też wprowadzono kołpak uniwersalny (spiczasty długi).
To dla usystematyzowania bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze te same śmigła mamy na myśli podając markę i opis.
2. Szczególnie, że w monografii AJ Press (38) w części z planami narysowano śmigła De Havilland i późny Rotol ale podpisano je ODWROTNIE! W opisach różnych zdjęć już jest OK.
3. W AJ Press jest sylwetka Spita Aleksandra (

) z kołpakiem De Havilland. Cóż to tylko sylwetka, a kołpak rzecz nabyta. Na zdjęciu widać kołpak uniwersalny, długi, czyli taki jak w modelu.
4. Próbowałem znaleźć zdjęcia spitów z różnymi śmigłami w ustawieniu takim jak na zdjęciu UP- T. Okazało się, że to wredny układ odniesienia i w zasadzie bliski byłem wniosku, że to albo wczesny Rotol albo jeszcze jakiś inne dziwadło. Tak na prawdę to nic nie pasowało do końca. Chciałem podrzucić tu foty ale ta, która przekonała mnie ostatecznie już tu jest. To fota Australijskich Spitów z mojego postu powyżej. Tu łopata ułożona jest jak na zdjęciu pierwowzoru modelu, tyle że w dół. Jest to jedyne, znane mi zdjęcie śmigła De Havilland (nie znalazłem żadnego zdjęcia śmigła innego niż DH z takim kołpakiem), które wygląda jak na zdjęciu UP-T.
Zatem śmigło De Havilland, kołpak uniwersalny.
5.Czyli dokładnie to co napisał Rumcajs. Nie widziałem wprawdzie żadnej innej fotki australijskich (innych zresztą też) piątek w takiej konfiguracji ale w sumie widziałem ich ze cztery
Bardzo jestem ciekawy jakie śmigło ma w zestawie Aleksander
Olku, jeśli potrzebujesz DH to mam już dwa na zbyciu