Chevrolet Monte Carlo #3 2001 Dale Earnhardt

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Chevrolet Monte Carlo #3 2001 Dale Earnhardt

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 26 września 2008, 07:45

Bratek!!! ...ale masz wypasioną miseczkę :mrgreen:. Czaaaaaaad!!!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Reklama

Postprzez WestBikers » piątek, 26 września 2008, 09:44

portalus napisał(a):No nie żartuj, że tak masz w miejscu pracy non-stop.
U mnie po porządkach wygląda gorzej, albo jesteś Pan-co-do-milimetra albo ułożyłeś to tak do zdjęcia?
Podoba mi się to siedzisko po prawej, musi się na tym wygodnie lepić modele na leżąco.
Dawaj te zdjęcia z postępów prac.

No powiem Ci szczerze, że mam tak cały czas ... wiem, wiem - pedant ze mnie, ale lubię mieć wszystko pod ręką i ładnie poukładane - aż milej się pracuje :)

Mr. Headshok napisał(a):Bratek!!! ...ale masz wypasioną miseczkę . Czaaaaaaad!!!

Ma nawet gumowe podnóżki :)

No a teraz do rzeczy: dwie fotki z efektami mojej wczorajszej pracy - co do kasty, jest jeszcze przed werniksem, więc nie wygląda to wszystko najlepiej, ale myślę, że już na tym etapie zapowiada się bardzo obiecująco

Obrazek

Obrazek

Sorry za jakość fotek, ale robione na szybko dziś przed wyjazdem do pracy.

Proszę o edytowanie posta z godziny 10:44 i wklejenie wszystkich trzech razem.
Jak już ładnie skleisz, niepotrzebne usunę.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
xenomorph
Ostatnio edytowano piątek, 31 października 2008, 12:38 przez WestBikers, łącznie edytowano 4 razy
WestBikers

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 26 września 2008, 23:10

WestBikers napisał(a):Obrazek

Kto to widział, żeby zabytkowe już egzemplarze "Aero"techniki Lotniczej dawać na podkładkę. :(
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez WestBikers » sobota, 27 września 2008, 09:10

piotr dmitruk napisał(a):Kto to widział, żeby zabytkowe już egzemplarze "Aero"techniki Lotniczej dawać na podkładkę.

Przez ponad rok próbowałem je sprzedać m.in. na Allegro - zero zainteresowania - z mojej strony zresztą też [to jest dosłownie jeden podwójny zresztą numer na podkładce] - większość gazet, jakie posiadam to "Skrzydlata Polska" - jeśli jesteś zainteresowany - daj znać
WestBikers

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 27 września 2008, 12:48

No cóż, ja takie posiadam, dlatego wiedziałem co to jest.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez WestBikers » czwartek, 2 października 2008, 00:41

Mały update [tym razem na czarnym tle:)] - doklejona deska rozdzielcza, kierownica, chłodnica, pare przewodów i przednie amortyzatory

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 31 października 2008, 12:37 przez WestBikers, łącznie edytowano 1 raz
WestBikers

Postprzez michal.s » czwartek, 2 października 2008, 01:26

Zdjęcia czarnej karoserii na czarnym tle bez odpowiedniego oświetlenia to nie jest dobry pomysł ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez WestBikers » czwartek, 2 października 2008, 10:38

Wiem, wiem - karoseria to poprostu przy okazji robienia zdjęć podwozia
WestBikers

Postprzez WestBikers » wtorek, 21 października 2008, 11:05

Jako żeby nie było, że nic nie robię - na malowanie czekają felgi, wydech końcowy i szyby. Kasta jeszcze przed ostatnią warstwą clear`a, później lekkie szlifowanie i polerowanie. Podłoga wraz z klatką bezpieczeństwa jest już na ukończeniu. Myślę, że w poniedziałek, wtorek będzie mały upload i jak dobrze pójdzie to za półtora tygodnia galeria.

Mały `apload` - sorry za jakość, ale zdjęcia na szybko

Zamaskowane szybki pod malowanie

Obrazek

Felgi i wydech po podkładzie - w poniedziałek mam nadzieje kolor

Obrazek
WestBikers

Postprzez WestBikers » niedziela, 26 października 2008, 23:18

Efekt mojej weekendowej pracy - jedne z ostatnich elementów pozostałych do zamontowania przy modelu - opony pryśnięte Flat Black`iem Tamyi, na to kalki drukowane przez Cartograf [poprzednie niestety połamały się]. Wydech pomalowany podkładem i na to steel humbrola; z szyb jestem średnio zadowolony, podobnie zresztą jak z felg - dałem podkład i na to Black Tamyi - wyszło to wszystko niezbyt wyraźnie... :/

Obrazek
WestBikers

Postprzez Seweryn » poniedziałek, 27 października 2008, 07:17

Po co malowałeś opony czarnym matem? Lepiej położyć kalki i potem psiknąć bezbarwnym półpołyskiem - całkowicie starcza.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Mors » poniedziałek, 27 października 2008, 11:05

Jeżeli chodzi Ci o resztki kleju z taśmy Tamiya to polecam czysty spirytus - dobrze czyści. (UWAGA: nie narusza farb olejnych typu Humbrol - nie wiem jak z akrylami bo nie próbowałem).

Nierówne krawędzie po oderwaniu taśmy można delikatnie wyskrobać wykałaczką.

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez WestBikers » poniedziałek, 27 października 2008, 13:20

Seweryn napisał(a):Po co malowałeś opony czarnym matem? Lepiej położyć kalki i potem psiknąć bezbarwnym półpołyskiem - całkowicie starcza.

Zrobiłem tak za pierwszym razem, położyłem kalki i na to dałem bezbarwny - kalki od razu uległy zniszczeniu - nie chciałem ryzykować drugi raz [nie mam aż tyle kalek na opony] i zrobiłem to tak, jak opisałem - przy następnym modelu będzie już tak, jak mówisz - powoli zaopatruje się w coraz lepszą chemię, a poza tym nie będę ukrywał, że chevy jest moim pierwszym modelem zarówno redukcyjnym, jak i modelem samochodu, więc cały czas się uczę :)
P.S.
Ogólnie rzecz biorąc nie wygląda to tragicznie

Mors napisał(a):Jeżeli chodzi Ci o resztki kleju z taśmy Tamiya to polecam czysty spirytus - dobrze czyści. (UWAGA: nie narusza farb olejnych typu Humbrol - nie wiem jak z akrylami bo nie próbowałem).

Taśma odeszła bez żadnych problemów, chodzi mi o to, że kiedy maskowałem szyby, a zwłaszcza przednią, chyba zbyt mocno w kilku miejscach przycisnąłem skalpel, kiedy odcinałem niepotrzebną taśmę no i niestety teraz jest to widoczne :/
WestBikers

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 28 października 2008, 00:49

WestBikers napisał(a):Taśma odeszła bez żadnych problemów, chodzi mi o to, że kiedy maskowałem szyby, a zwłaszcza przednią, chyba zbyt mocno w kilku miejscach przycisnąłem skalpel, kiedy odcinałem niepotrzebną taśmę no i niestety teraz jest to widoczne :/

Jeśli chodzi o oklejanie oszklenia, ja to robię w ten sposób: taśmę maskującą Tamiya, im szresza - tym lepsza, naklejam na kawałek szyby ( szkła ); następnie za pomocą różnych krzywików docinam kawałki taśmy ( mniej więcej dopasowuję do "łuków" krawędzi szyby/oszklenia ) i w ten sposób unikam cięcia taśmy na delikatnej powierzchni szyby modelu - zawsze po takiej operacji zostaje jakiś ślad.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Kazik » wtorek, 28 października 2008, 08:13

Widzę że każdy ma swój sposób.
Ja też mam swój.
Naklejam szeroką taśmę, odrysowuję kształt ołówkiem na taśmie, potem odklejam ją i wycinam kształt (taśma jest naklejona na podkładce np. Olfy). Pozostaje po obcięciu przykelić taśme w odpowiednie miejsce. Z tym ostatnim jest trochę zabawy bo trzeba to zrobić dokładnie, ale w ten sposob unikam jakichkolwiek uszkodzeń i jest dość szybko.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat