Honda civic ep3 1/24 fujimi (pierwszy cywil)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Honda civic ep3 1/24 fujimi (pierwszy cywil)

Postprzez boomer5 » niedziela, 22 września 2013, 13:54

Witam.
Pierwszy post na tym forum więc jak coś źle to przepraszam...
Sklejałem kiedyś f-14 jako pierwszy model tak od 0 do końca.
A że posiadam honde to chciałem skleić takie auto jakie mam.
Znalazłem podobny model.
Tutaj mała relacja z moich zmagań:

Zdjęcia robione telefonem N8, nie mam aparatu.

Na początek pudło:
Obrazek
Prace zaczęły się dość dawno, tutaj koryto:
Obrazek
Tutaj trzeba by troszkę "przypicować"
Obrazek
Korciło mnie żeby zobaczyć jak to będzie wszystko wyglądać w "kupie"
Obrazek
Felgi.. prawie jak oryginał, przecinałem ramiona tutaj połowa felgi zrobiona:
Obrazek
I felga zrobiona:
Obrazek
Jakoś pomalowane podwozie i koła:
Obrazek
To wszystko było ponad rok temu...
Obrazek
i pomalowana kasta i złożona na sztukę:
Obrazek
...Wszystko by było dobrze tylko farba była dana z lakierni samochodowej, a za chusteczke nie chciała to wyschnąć.. malując czarne wstawki i oklejając taśmą (tamiya) lakier zaczął złazić z taśmą.. a gdzie został lakier został też klej z taśmy.
Załamka..
To wszystko czekało na doschnięcie do kilku dni wstecz..(po ponad roku)
wyciągnąłem to z pudła i masakra. Lakier nie jest w 100% twardy i ma dużo zagnieceń odprysków itp. Na początku miało tak zostać.. w końcu to 1 model .. ale po jakimś czasie... Zaraz, zaraz przecież będziemy się uczyć. Buda poszła do płynu hamulcowego.. ;/ wcześniej próbowałem scansolem.. Porobiła się od niego lekko porowata.
Teraz buda zmatowiona papierem 800 na mokro i pryśnięta będzie farbami Tamiya w spreju na początek poszedł podkład surface primer(L) fine biały:

Przed i po podkładzie:
Obrazek
Obrazek
Sprawca:
Obrazek
Jestem zaskoczony rezultatem... Kasta jest po przejściach z prób zdzierania lakieru scansolem bo tak by było idealnie.
Lakier TS-26 czeka:
Obrazek
W między czasie robiłem wnętrze efekt końcowy średni.. porwałem się na flock i nie wiem czy dobrze. Tak to wyszło:
Obrazek
Obrazek
Zrobione tablice:
Obrazek
Szyby.. O ludzie ile ja się z tym nawojowałem ... brak słów. Po pierwsze. Nie było w komplecie i nie widziałem zęby gdzieś kupić foli do maskowania.. Zacząłem oklejać taśmą oczywiście TA. I albo się krawędź robiła poszarpana, albo z taśmą schodziła farba obok.. Aż mnie ciarki przechodzą na samą myśl. Elekt był taki że okleiłem, pomalowałem 3-4 warstwy na szybko i jeszcze szybciej, póki świeże, zerwałem wszystkie taśmy. Malowane to było pactrą. Później doczytałem że ta tak lubi psikusy robić. Jakieś ewentualne babole poprawione zmywaczem wamodu i efekt:
Obrazek

Dziś kasta dostała kolor:
Obrazek
Wszystkie sugestie i komentarze mile widziane..
Będę dalszą prace opisywał. Teraz mam rozkmine, jak pomalować tylne klosze żeby wyszło naturalnie. Mam różnego rodzaju farby czerwone od transparentnych po clear TA. Jak zrobić ewentualne uszczelki lamp. I mam jeszcze zagwozdke czy przyciemniać szyby x-19 czy dać sobie spokój? Zrobiłem na próbę mocno rozcieńczoną, to wyszło tak brązowawo..
Ostatnio edytowano czwartek, 26 września 2013, 20:17 przez boomer5, łącznie edytowano 1 raz
boomer5

Reklama

Re: Honda civic ep3 1/24 fujimi (pierwszy cywil)

Postprzez boomer5 » wtorek, 24 września 2013, 21:10

Ostatnio czasu brak... Dziś sprawdziłem jak wyszła kasta i zacząłem polerować żeby sprawdzić czy coś z tego będzie... i raczej "Będzie pan zadowolony". Teraz chwila wolnego może w czwartek wieczorem.. wtedy ogarne foty.
boomer5

Postprzez boomer5 » sobota, 28 września 2013, 20:46

Witam. Po małej przerwie coś ruszyło..
Kasta wypolerowana ale tak średnio boje się żeby nie przetrzeć.
Pomalowałem też odbłyśniki w światłach.
Niżej mała foto relacja:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie wiem czy dobrze zrobiłem że pomalowałem chrom przed czarnymi ramkami drzwi i "relingami"

Powód spowolnionego tępa pracy.. zostawanie na budowie.. widok z 20 piętra na stolice:
Obrazek

Wracając do tematu modelarstwa mój lodówkowiec:
Obrazek
troszkę się przykurzył.
boomer5

Postprzez boomer5 » sobota, 28 września 2013, 23:07

Alclad 2 szybko schnie więc obkleiłem bude i pomalowałem wspomniane ramki i "relingi" na czarny mat z pactry.
To co mi się nie domalowało poprawiłem pędzelkiem :) a to co wymazało chciałem lekko zmyć zmywaczem wamodu. Tylko czemu mi nikt nie powiedział że Tamiya w sprayu to też akryl :( wielkich strat nie narobiłem na szczęście,ale odbiłem palec a jak chciałem to spolerować to niby poszło, ale dziwnie się pasta jak by wtarła w lakier :( Poczekam niech to wyschnie i spróbuje jeszcze raz polerować. Masakra...
boomer5

Postprzez boomer5 » niedziela, 29 września 2013, 16:59

Witam. Mimo niedzielnej pięknej pogody siedzę w domu i troszkę działam przy civic'u.
Obiecana fota kasty z czarnymi wstawkami:
Obrazek
Trochę było pracy z tymi moimi babolami ze zmywacza. Relingi nie wyglądają super bo oczywiście przy zdzieraniu taśm farba się postrzępiła :(. Jakoś to może się wypoleruje na samym końcu.
Dziś wziąłem się za światła i szyby. przednie reflektory miały skaze fabryczną tak samo szyby przednie boczne.
Obrazek
Prawdopodobnie to przez cały plastik ale udało się to spolerować. do polerki użyłem pasty G-3 później tempo lekkościerne i polerki z filcu na ala dremela z biedronki. Na koniec ręczne dopieszczenie mikrofibrą.
Obrazek
Obok leży dorobione ustrojstwo do polerowania kasty. Do zrobienia go użyłem kawałka butelki plastikowej od strony dna na załamaniach, jest sztywniejsza. Trzpień z kompletu, przykręcało się do niego tarcze do cięcia. Ja przykręciłem wyciętą butelkę i na to przykleiłem gąbkę do naczyń. Później włączyłem szlifierke stołową i tego dremelka, przystawiając wyprofilowałem gąbke.

Tylne lampy pomalowane clear orange i clear red. Pomarańczowy był za jasny więc rozcieńczonym x19 troszkę go przyciemniłem. Maskowanie kolorów zrobione maskolem niżej kilka zdjęć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szyby przyciemniłem x19 proporcją 17 kropel roz.+7 (x19)
próbowałem pomalować też przednie boczne ale zawsze jakiś paproch czy oczko wyszło i dałem sobie spokój. Ciekawe jak wyjdą tylne.
Może się coś ewentualnie spoleruje..Teraz wygrzewają się na kaloryferze.
Obrazek
Obrazek
Teraz muszę ogarnąć moje drugie hobby (akwarium) może wieczorkiem jeszcze coś podziałam i wrzucę foty.
ps. Szkoda że nikt nic nie podpowie czy nie skomentuje :(
boomer5

Postprzez isz007 » niedziela, 29 września 2013, 19:20

Hey. Spróbuj poprawić jakoś zdjęć bo są mało czytelne, nie rób zdjęć temu co masz na biurku, rób zdjęcia swojej pracy na tle jednego koloru ( tylko nie max orange bo takie też widziałem). Wtedy na pewno ktoś coś napisze i skomentuje bo jak na razie to nie wiadomo co komentować.
isz007

Postprzez boomer5 » niedziela, 29 września 2013, 19:57

Teraz staram się robić zdjęcia na tle kartki i oganiać jakoś temat. Stare foty były robione z partyzanta dlatego jest na nich wszystko ale nie wrócę już do tamtego czasu.. mogę je jedynie usunąć, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie..
Pozdrawiam
boomer5

Postprzez isz007 » niedziela, 29 września 2013, 21:13

boomer5 napisał(a):Teraz staram się robić zdjęcia na tle kartki i oganiać jakoś temat. Stare foty były robione z partyzanta dlatego jest na nich wszystko ale nie wrócę już do tamtego czasu.. mogę je jedynie usunąć, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie..
Pozdrawiam

Nic nie usuwaj. Po prostu nie rób "partyzanckich" zdjęć. Pamiętaj też o tym aby zdjęcia były jasne (światło). Model spoko czekam na dalszą relację.
isz007

Postprzez boomer5 » poniedziałek, 30 września 2013, 20:50

Witam.
Wczoraj późnym wieczorem jeszcze korciło mnie zobaczyć jak wyszły szyby po X-19 szału nie było.. Przepolerowałem lekko 2500
na wodę, tempem i mikrofibrą. Efekt? - Może być.\
Obrazek
Wkleiłem szyby i tylne światła. Zaczyna to jakoś wglądać.
Obrazek
Wczoraj jeszcze, nie wiem czy dobrze, obmalowałem przednie szyby reflektorów czarnym matem.
Dziś przymierzyłem to do złożonej na sztukę budy i Buu.. pod szkłem znalazł się kawałek zderzaka i trzeba ten kawałek domalować Alclad'em:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz jest trochę lepiej.. Oczywiście szkło przymierzone na "sztukę" w celu sprawdzenia czy OK.
Na dodatek przy domalowywaniu tego zderzaka skończył się Aero :( wykruszyła się końcówka dyszy. Kiedyś mi pękła ale lekko ją zagniotłem i jakoś malował. Teraz już nic się nie da zrobić :( Powietrze cofa się do zbiornika. Z tego co patrzyłem to taka dysza jest nie wiele tańsza od całego aero. Po wypłacie będzie wydatek. Może jakieś sugestie w rozsądnej cenie?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 października 2013, 20:00 przez boomer5, łącznie edytowano 1 raz
boomer5

Postprzez Kazik » wtorek, 1 października 2013, 05:06

Cześć, jaki to aerograf?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kashato » wtorek, 1 października 2013, 10:53

Zależy ile chcesz wydać, bo dobre aero zaczynają się od 275 zł - Neo For Iwata oraz H&S Ultra.
kashato

Postprzez boomer5 » wtorek, 1 października 2013, 18:14

Witam. Ten mój to pseudo Iwata, pamiętam że tak wyczytałem jak go ktoś polecał. Nazwy nie ma, jest tylko model AB-1007.
Nie wiem czy chce jakiś droższy ;/ żebym znów czegoś nie popsuł. Aczkolwiek już jakieś obeznanie ze sprzętem mam więc sam nie wiem.
Teraz trochę patrzyłem na alledrogo i napewno będe chciał z górnym zbiorniczkiem i bez zbędnych regulacji i elemętów do czyszczenia. I co nawazniejsze.. nie z tą śmieszną dyszą przykręcaną na kluczyk znalazłem coś takiego w tańszej wersji:
http://allegro.pl/na-prezent-aerograf-ab133-0-25mm-poradnik-i3530012218.html
i wspomnianego wcześniej:
http://allegro.pl/aerograf-harder-steenbeck-ultra-kurier-i3525755935.html
I nie wiem czy warto wydać prawie 3 stówy na aero przy moim malowaniu. hmm..
boomer5

Postprzez Kazik » wtorek, 1 października 2013, 20:44

Jeśli chcesz wydać ok. 250 na aero to polecam NeoIwatę 0,35mm.
Jak dla mnie jest to optimum pomiędzy jakością a ceną. Jeszcze kilka miesięcy temu można ją było nabyć na ebayu z wysyłką gratis i po przeliczeniu $ wychodziło 197zł.
U mnie jest to najczęściej używane aero pomimo tego że mam jeszcze dwie inne sztuki całkiem przyzwoitej jakości.

A jeśli chodzi o dyszę w pIwacie, to postaram się jutro pogrzebać w tym co mi pozostało po moich pIwatach i może się okazać że znajdzie się jakaś dysza na chodzie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez boomer5 » wtorek, 1 października 2013, 21:12

O. Dzięki za podpowiedź. A jak byś coś znalazł to było by super ;)

Patrze na tym ebayu i coś jest:
http://www.ebay.com/itm/NEW-Iwata-Madea-NEO-CN-Gravity-N4500-NIB-/390396039430?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5ae56ad106
Zanalazłem też pare licytacji :
http://www.ebay.com/itm/Iwata-HP-C-Plus-Airbrush-/130912787602?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item1e7b029c92
http://www.ebay.com/itm/Iwata-HP-C-plus-airbrush-And-Hose-/181230165348?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a3228dd64
Ale.. język zna się słabiutko. Nigdy też nie kupowałem na ebayu więc sam tego nie ogarne :(
boomer5

Postprzez kashato » środa, 2 października 2013, 12:01

Ja mogę jak najbardziej polecić NEO for Iwata. Kupiłem w czerwcu 2012 roku jako mój pierwszy aerograf i gdyby nie moja glupota to nie zepsulbym w nim dyszy. Do dziś pracuje idealnie, od małej plamki po wielką, cena przystępna i części wymienne dost. w kraju.

Tu link:
http://swiat-aerografii.pl/pl/aerografy ... m-bcn.html
kashato

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat