Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 26 października 2008, 21:42

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Znalazłem tylko taki odcień brązu w swoich marnych zapasach :)

Trzeba było zmieszać z czarnym.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 26 października 2008, 22:00

Jedyny olejny czarny humbrol jaki miałem wysechł :evil:

edit
net dzięki za przypomnienie, wyleciało mi to z głowy :oops:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 4 listopada 2008, 12:45

Witajcie, u mnie trochę drgnęło, ale nie obyło się bez problemów. Dotyczą one farb Gunze. Są świetne, ale przy dłuższych posiedzeniach zapychają aerograf, przez co tracę kontrolę nad tym co robię. Trzeba więc będzie trochę poprawić w niektórych miejscach postshading'iem. Muszę też nabyć leveling thinner'a bo używam zwykłego, mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem. Biała to Mr. Base White - świetnie kryje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Kuba P. » wtorek, 4 listopada 2008, 13:44

Drobna uwaga, jeśli zdjęcie nie przekłamuje kolorów, to raczej nie taki piaskowy powinien być użyty.
Na ile można stwierdzić ze zdjęć kolorowych, te Messerschmitty były pomalowane jaśniejszą farbą, bardziej żółtą.
Taka brązowa "RLM 79" była używana później.
Do tego spód chyba za bardzo "przecieniowałeś".
Kuba P.

Postprzez Dominik » wtorek, 4 listopada 2008, 14:04

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Są świetne, ale przy dłuższych posiedzeniach zapychają aerograf,

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Muszę też nabyć leveling thinner'a bo używam zwykłego,

No tak, zdarza się. Zawsze po malowaniu szybko przecieram zbiorniczek, przepłukuję Wamodem i na chwilę zostawiam trochę zmywacza w zbiorniczku.
Chyba, że zatyka się aero podczas malowania. Wtedy tylko Levelling Thinner. W trakcie malowania jeszcze nigdy mi się nie zatkał.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 5 listopada 2008, 10:21

Kuba spód jest poprawiony, to fotka z początkowego etapu prac. Co do malowania góry to chyba rzeczywiście strzeliłem babola, bo instrukcja podaje inny kolor, a ja się zasegurowałem jakimś schematem z monografii Aj-Pressu i wziąłem RLM79. Co teraz z tym radzisz zrobić?

Ps. Kolory troszeczkę też są inne niż na fotkach, jakoś nie mogę dobrać odpowiedniego balansu bieli przy sztucznym oświetleniu :?
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Kuba P. » środa, 5 listopada 2008, 10:41

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Co do malowania góry to chyba rzeczywiście strzeliłem babola, bo instrukcja podaje inny kolor, a ja się zasegurowałem jakimś schematem z monografii Aj-Pressu i wziąłem RLM79. Co teraz z tym radzisz zrobić?

Prawdę mówiąc, to niekoniecznie to Twój błąd. Niemcy używali w Afryce przynajmniej dwóch rodzajów farby "Sand". To co określane jest jako RLM 79 Sandbraun* czy Sand i to jest właśnie takie brązowe. Farba żółtawa z tych przemalowanych na Sycylii Emilów również nazywana jest RLM 79, tylko Sandgelb**. Mniejsza w tej chwili o jej pochodzenie i nomenklaturę - niektórzy producenci produkują żółtawy, odpowiedni dla Ciebie RLM 79 (np. olejny Testors taki jest), niektórzy robią taki brązowawy a jeszcze inni oba RLM 79 (np. Xtracolor).

Co mogę doradzić - albo poszukaj tego Sandgelb albo spróbuj znaleźć którąś z włoskich farb żółto-piaskowych (która jest notabene podejrzewana o użycie na 109 E z JG 27).
W każdym razie warto przemalować.

*, ** - nazwy jak sądzę opisowe i nie używane w omawianym okresie.
Kuba P.

Postprzez Pit » środa, 5 listopada 2008, 10:44

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Co teraz z tym radzisz zrobić?

Co prawda pytanie nie do mnie skierowane, ale pozwolę sobie odpowiedzieć. Moim zdaniem najlepiej przemalować :) Tryśnij jaśniejszym kolorem skupiając się raczej na środkach paneli. Przy okazji powinno Ci się udać osiągnąć efekt zbliżony do preshadingu.
Piotrek Suska (kolejny nawrót choroby modelarskiej...)
http://www.ciap-trek.pl
Pit

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 5 listopada 2008, 12:31

Ok dziękuje Panowie, będe przemalowywał.

edit: A co powiecie o odpowiedniku Tamyia tego kolorku XF59? Nada się? Mam w miarę szybki dostęp do tych farbek. Testorsa bym musiał z "internetu" zamawiać ;o)
Ostatnio edytowano środa, 5 listopada 2008, 12:46 przez Daniel iceman Gronowski, łącznie edytowano 1 raz
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez RAV » środa, 5 listopada 2008, 12:41

Kuba Plewka napisał(a):Niemcy używali w Afryce przynajmniej dwóch rodzajów farby "Sand". To co określane jest jako RLM 79 Sandbraun* czy Sand i to jest właśnie takie brązowe. Farba żółtawa z tych przemalowanych na Sycylii Emilów również nazywana jest RLM 79, tylko Sandgelb**. Mniejsza w tej chwili o jej pochodzenie i nomenklaturę - niektórzy producenci produkują żółtawy, odpowiedni dla Ciebie RLM 79 (np. olejny Testors taki jest), niektórzy robią taki brązowawy...

...np. Gunze. Ja to wziąłem za dobrą monetę i teraz mam taki wyrzut sumienia:

Obrazek

Dodam tylko, że RLM 78 Gunze jest moim zdaniem jeszcze gorszy - jeszcze bardziej zielony od RLM 65. Nie do użytku. Ja modyfikowałem brytyjski Azure Blue.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Michał U. » środa, 5 listopada 2008, 15:49

Nie wiem czy ci ten kolor będzie odpowiadał, ale ja malowałem to Pactrą A24. Zdjęcie troche przekłamuje kolory. Obrazek
Michał U.

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 5 listopada 2008, 19:03

Mój kolor Gunze jest zbliżony do Twojego. Potrzebuję raczej taki odcień jak na tym ładnym Emilu :arrow:

Obrazek

W grę wchodzi Tamiya albo Testors.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Kuba P. » środa, 5 listopada 2008, 19:37

Dokładnie. Widzę, że widzisz (piękne mi zdanie wyszło) w czym rzecz.
Może któryś z włoskich piaskowych dobierzesz?

Btw - tak nawiązując do wątku Bf 109 E - Hase vs Tamiya - na tym cytowanym zdjeciu widać jak Tamiya skopała nos Emila... :-/
Kuba P.

Postprzez Murek » środa, 5 listopada 2008, 19:53

Witam
Jeśli Tamka skopała nos w 1-48 to w 1-72 pewnie też.... i ICM też powielił błąd, dobrze kombinuję? A co jest nie tak, jeśli mogę zapytać?
Murek

Postprzez Michał Gontarz » środa, 5 listopada 2008, 22:02

Ten XF-59, to kolor zbliżony raczej do tego co masz na modelu, niż do tego czego poszukujesz ;o)
Pozdrawiam
Michał
Michał Gontarz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat