Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 3 marca 2008, 13:07

Celownik i szybki wklejone. Muszę przyznać, że Aires wykonał całkiem fajny zestawik do waloryzacji kabiny.

Obrazek

Teraz czas na podwozie. Osłony musiałem pociąć na trzy części bo ta w zestawie stanowi całość gdzie wszystkie klapy są w prostej linii czyli maksymalne uproszczenie. Dodatkowo do górnej części dodałem "cypelki" bo właśnie taki kształt ma być prawidłowy. Koła zmieniam na żywiczne z ugięciem opon "True Details" Mają też inny wygląd felg zbliżony do oryginału.
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 5 marca 2008, 14:02

Podwozie zrobione. Czas na surfacera.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 13 kwietnia 2008, 23:38

Raptem tylko miesiąc przestoju a temat zszedł z pierwszej strony. Nie może tak być !!! Dzięki profesjonalnemu podejściu firmy "Gunze.pl" w końcu otrzymałem farby dzięki, którym mogę oba modele dokończyć (pierwszy raz w mojej historii wcieło paczkę na poczcie :evil: :evil: :evil: ) Pierwszy na warsztat powrócił Caudron. Okazało się, że rondle kalkomanii na skrzydła nie są wymiarowe i wyraźnie odbiegają wielkością do tych na zdjęciach w związku z czym musiałem dosztukować z zestawu "AZ" Morana. Miałem na górne skrzydło ale zabrakło na dolne. Poratował mnie dzisiaj Jacek Bzunek poświęcając swój zestaw dzięki czemu model ukończę. (Jeszcze raz DZIĘKI Jacku !!!!). Oczekując na farby dorobiłem kołpak śmigła, który zaginął na amen. Kawał plastiku włożyłem do wiertary i szlifowałem ręcznie. Jak wyszło oceńcie sami. Nie mogę porównać z oryginałem bo go brak :mrgreen: . Oglądając zdjęcia zauważyłem, że w tylnej części jest jeszcze pierścień, który postanowiłem dorobić z kawałka karty kredytowej. I znowu obróbka... :-/

Obrazek

Wątek uważam znowu za otwarty :D

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 23 kwietnia 2008, 00:03

W końcu Caudron skończony :D
Obrazek
Więcej zdjęć w galerii ukończonych. Został jeszcze Dewoitine :lol:

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bond » środa, 23 kwietnia 2008, 19:30

Ooooooo! :-o Aleeeee Faaaaaajny!

Gratulacje MAriusz, super modelik!
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Dominik » środa, 16 lipca 2008, 21:54

Mam pytanko dotyczące D.520. Jakim kolorem pomalować tą część kabiny pod tymi małymi tylnymi szybkami? Kolor kokpitu czy kamuflażu?
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez lodzianin » sobota, 23 sierpnia 2008, 12:41

Ja się przymierzam do kupna Bregueta 27 z Azura i Dewoitine 510 z Pavli w 1/72 .

Mam pytanie - w jaki sposób malowane były wnętrza samolotów francuskich z wczesnych lat trzydziestych ??

?? Bleu nuit ??.
lodzianin

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 24 sierpnia 2008, 21:46

Powracam jak syn marnotrawny. Trzeba skończyć co rozgrzebane. Wziąłem się za maskowanie owiewki maskami Montexu i nie polecam. Znacznie odbiegają od wymiarów owiewki modelu Tamiyi. Zaden element nie pasuje :evil: Coś mi się obiło od oczu że w jakiejś książce są zdjęcia D-520 M. Mumlera. Czy ktoś mgły poratować bo robię przymiarki do tego malowania

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 26 sierpnia 2008, 18:57

Niedoczekawszy się odzewu postanowiłem nałożyć pierwsze dwa kolory:
Obrazek
Obrazek
Jak widzę mnogość maszyn użytkowanych w lotnictwie francuskim nie jest tak popularna jak jeden P-40 ale postaram się aby ten wątek nie spadał poniżej :mrgreen: Przy okazji pytanie/prośba: ma ktoś na zbyciu książkę z serii Mushrooma "Marcel Bloch 151/152" ?

100-lecie Niepodległości

Postprzez LazyCat » niedziela, 9 listopada 2008, 22:57

Od poniedzialku sie przylaczam z D-520 w 1/72. To bedzie bardzo "rozrywkowy" model.
Malowanie Wloskie, jak do tej pory mam "na oku" samolot w malowaniu dla Luftwaffe czerwona 2 z 82 sqadriglia.
Tutaj jest mam pytanie: czy samoloty produkowane dla Luftwaffe byly malowane Niemieckimi farbami?
Jakos nigdzie sie doczyac nie moge :oops:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 22:07 przez LazyCat, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
LazyCat

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 10 listopada 2008, 09:41

LazyCat napisał(a):czy samoloty produkowane dla Luftwaffe byly malowane Niemieckimi farbami?

Tak
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 10 listopada 2008, 22:13

Jacek Bzunek napisał(a):
LazyCat napisał(a):czy samoloty produkowane dla Luftwaffe byly malowane Niemieckimi farbami?

Tak

Dziekuje, to mi ulatwi zycie. Wiadomosci sa skape ale samolot ladny.
LazyCat

Postprzez LazyCat » środa, 12 listopada 2008, 22:35

"Mile zlego poczatki"

Obrazek

Obrazek

Jesli dostane dodatkowe informacje - to bedzie ten:

Obrazek
Obrazek
LazyCat

Postprzez LazyCat » czwartek, 13 listopada 2008, 06:53

Fotel pilota musialem "poprawic"

Obrazek
Obrazek
LazyCat

Postprzez caughtinthemiddle » czwartek, 13 listopada 2008, 21:53

LazyCat, przyjrzyj się zdjęciom kokpitu przed użyciem blaszki ;o)
Nie wiem, czy masz możliwość dostać w Twojej okolicy, ale zdecydowanie polecam wyrób Parta - kiedy zaczniesz umieszczać drobnicę na burtach, zauważysz, że wiele części nie ma zbyt dużo wspólnego z rzeczywistością, a jedna z nich jest wręcz debilnie zaprojektowana :D Nie wiem doprawdy, o co chodziło twórcom tego zestawu, to już drugi pełen baboli Edek (po blaszce do Me 262), jakiego użyłem.
Co do malowania, trochę wgryzłem się w literaturę przed rozpoczęciem swojego D.520 i na dobrą sprawę nie ma zgodności choćby do barw kokpitu. Maszyny montowane pod okiem Niemców to jeszcze inna para kaloszy, ja w swoich Dewoitine'ach zdecydowałem się na kokpit w Bleu de Nuit czy jak się to francuskie mazidło zwało, wnęki podwozia natomiast w RLM 02 (nawiasem mówiąc, to co umieściła tam Hawa to żenada, warto użyć fragmentu dużej blaszki Edka, choć nie jest to również rewelacja, wygląda jednak na bardziej zbliżony do formy rzeczywistej). Podobnie z kolorami zewnętrznymi - maszyną, którą zacząłem dłubać, jest SV+GB i spotkałem się bodaj z 4 różnymi intepretacjami kolorystycznymi, zresztą zdjęcia innych maszyn wskazują, że niektórych Niemcy nawet nie przemalowali w całości, pozostawiając je we francuskich barwach. We włoskie jeszcze się nie wgryzałem, a kalki i drugi model posiadam (a jeszcze Bułgar w planach ;o) ), ciekaw więc jestem, do czego Ty dotrzesz. Powodzenia!
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie