Kaman K-Max, 1:72, Attack Squadron

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Kaman K-Max, 1:72, Attack Squadron

Postprzez piotr dmitruk » środa, 9 października 2013, 01:36

Skoro się już ujawniłem z tym modelem, to wypadałoby zrobić jakiś warsztat.
Mały in-box:
Obrazek

Szkło bardzo ładne, przezroczyste, choć nie wszystkim będzie odpowiadać vacu
Obrazek

Części bardzo ładnie odlane, zaledwie kilka bardzo drobnych dziurek. W moim egzemplarzu ścianki kabiny i środkowej części kadłuba były trochę zniekształcone. Pomogło nagrzanie suszarką i prostowanie na kawałku blaszki.
Przed odcięciem od klocków wlewowych należy dobrze się przyjrzeć i przemyśleć cięcie, bo niektóre części mają specjalne wypustki, dzięki którym dają się składać jak klocki Lego.
Obrazek

Dołożono też kolorowe, przejrzyste części na oświetlenie. Kalki niestety tylko w wersji wojskowej, choć jest to jeden z najbardziej "pstrych" typów śmigłowców.
Obrazek

Instrukcja montażu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tyle udało mi się dotąd skleić. Części na ogół pasują wyśmienicie, wystarczy tylko zalanie szczelin płynną szpachlówką.
Fotel jest odlany razem z tylną ścianką kabiny. Czy to gorzej? Nie wiem, miejsca jest dość dużo na pomalowanie go już w kabinie. W każdym razie przed montażem należy wkleić jedną z blaszek do wnętrza.
Obrazek

Jeżeli dopasuje się górną część kadłuba z tylną ścianką wnętrza kabiny, za tą częścią powstanie niewielka szczelina na kadłubie. Wypełniłem ją patyczkiem Plastructa.
Widać też otwór, jaki zrobiłem, żeby trochę odciążyć kadłub do tyłu od środka ciężkości.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kaman K-Max, 1:72, Attack Squadron

Postprzez RAV » środa, 9 października 2013, 09:22

piotr dmitruk napisał(a):Kalki niestety tylko w wersji wojskowej, choć jest to jeden z najbardziej "pstrych" typów śmigłowców.

I z tego powodu go sobie odpuszczę. Ale jeśli kiedyś powstanie coś weselszego, to chętnie wysupłam co nieco. Jest z czym poszaleć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez waran » środa, 9 października 2013, 10:40

Do takich malowań to raczej maski były by bardziej przydatne.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 10:44

Fotel jest tylko włożony czy już wklejony?
No bo chyba nie będziesz go malować w tej pozycji?
I skąd Ty bierzesz takie dziwadła? :)
Solo

Postprzez tytus » środa, 9 października 2013, 10:49

Solo napisał(a):Fotel jest tylko włożony czy już wklejony?

piotr dmitruk napisał(a):Fotel jest odlany razem z tylną ścianką kabiny.

Solo napisał(a):No bo chyba nie będziesz go malować w tej pozycji?

piotr dmitruk napisał(a):... miejsca jest dość dużo na pomalowanie go już w kabinie.
tytus

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 10:52

Sorry, nie doczytałem.
Solo

Postprzez Puskal » środa, 9 października 2013, 11:10

Jeżeli dopasuje się górną część kadłuba z tylną ścianką wnętrza kabiny, za tą częścią powstanie niewielka szczelina na kadłubie. Wypełniłem ją patyczkiem Plastructa.

Górę kadłuba (cz.4) należy wkleić właśnie tak żeby oparła się o tył otworu w dole kadłuba (cz.1), tak że nie powinno być z tyłu szczeliny. Nie należy równać przodu głównej częsci góry kadłuba (cz.4) z górą ściany kabiny (cz.23).

Obrazek

Tutaj masz zaznaczoną część przednią góry kadłuba (cz.3), widać jak nachodzi na główny element kadłuba i jak podparcie oszklenia się kończy odpowiedni wcześniej.
Przy takim montażu jak u Ciebie może wystąpić potem problem z geometrią oszklenia. Mam nadzieję że uda się zrobić krok wstecz.
Puskal

Postprzez piotr dmitruk » środa, 9 października 2013, 13:04

No tak, ale wtedy tylna ściana w kabinie będzie miała uskok między częścią górną i dolną. Pasowałem do niej właśnie.
Przesuwanie już nie wchodzi w grę. Zobaczę jak to wyjdzie z oszkleniem. Różnica jest rzędu ułamków mm, więc może nie będzie tak źle.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - warsztat