Kjubua_Modelarz napisał(a):Kalkomania na ostatnim zdjęciu trochę się błyszczy ale oprócz tego model wygląda fajniutko
Dzięki ! W końcu to już drugi "pierwszy raz"
Moderator: xenomorph
Kjubua_Modelarz napisał(a):Kalkomania na ostatnim zdjęciu trochę się błyszczy ale oprócz tego model wygląda fajniutko

Kjubua_Modelarz napisał(a):Pierwszy wash świetny washnaprawdę model wygląda naprawdę fajnie
Andrzej Wasilewski napisał(a):Niestety wygląda jakbyś go zapaćkał brązową farbą. Przede wszystkim wash nakłada się na błyszczący lakier bo na macie robi się filtr a nie wash.

mcwaw napisał(a):Proszę o ewentualne komentarze i rady na przyszłość - dla jasności jeszcze raz powiem, że przez cały czas nie użyłem lakierów /ani błyszczącego ani matowego/, a wszystkie materiały "farbiarskie" były akrylowe.
Sebastian napisał(a):Mam pytanko ten model stanie na jakiejś dioramie? Bo jak dla mnie to gąski są za rude. No chyba że to w realu inaczej wygląda.
merlin_PL napisał(a):Jak na pierwszy raz ( nawet jak to jest drugi pierwszy raz ) jest przyzwoicie . To wg mnie miarodajna ocena.
na plus
- skończony model
- pomalowany lepiej, gorzej podstawowymi kolorami
- położone kalki ( świecą się , ale położone )
- wyciągasz wnioski , jesteś samodzielny , nie zawracasz za bardzo ludziom gitary.
na minus
- nie wyszedł wash
- gąski za zardzewiałe wyszły
- trochę jeszcze warstwa farby za grubo ze spreju wyszła.
Do zrobienia i przemyślenia
- wziąć kolejny prosty model ( może dla odmiany na przykład jeden z KW Trumpetera ) i utrwalić na nim dotychczasowe umiejętności
- skoro nie malujesz aero to :
- dalej analizować i testować wszelkie lakiery i podkłady w spreju ( ja używam czarnego chaos black i można go połoźyć znacznie cieniej niż tobie poszło ) . Jest jeszcze skull white tej firmy . Będziesz miał ewentualny podkład i bazę do malowania pędzlami ,
- zastanowić się nad zakupem lakieru błyszczącego w spreju pod washa i kalki
- podpatrywać innych i nie próbować wszystkich rzeczy nauczyć się na raz.
- zaopatrzyć się w dobre farby do pędzli ( polecam Vallejo )
I tyle. I będzie coraz lepiej.
dkfan napisał(a):Sebastian napisał(a):Mam pytanko ten model stanie na jakiejś dioramie? Bo jak dla mnie to gąski są za rude. No chyba że to w realu inaczej wygląda.
Z pewną dozą dobrej woli można założyć, że po prostu utaplał się w takim błotku bo jak widać na dolnej płycie autor też uwzględnił taki kolorek. Może taki wyszedł na zdjęciach, a może taki miał być, w naturze taki kolor też się spotyka.
Uważam, że jak na pierwszy raz jest bardzo fajnie.
Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości