Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 15 listopada 2008, 12:10

Witajcie. Problemów ciąg dalszy. Po pomalowaniu golenii RLM02 olejnym MM rozcieńczanym benzyną lakową po kilku dniach stwierdziłem, że bolce golenii wchodzące w otwory we wnękach po prostu się skruszyły :( Podczas malowania bolce złapane zostały klamerką drewnianą, benzyna użyta do emalii osłabiła plastik. Moja wina tkwi w tym, że za długo trzymałem golenie ściśnięte klamerką (chyba z tydzień). Tak więc znowu zamiast do przodu cofam się do tyłu. W golenie wkręciłem igły lekarskie i odpowiednio przyciąłem końcówki. Mam nadzieję, że to pomoże i koła nie rozjadą się na boki podczas końcowego montażu.

Z prac nad modelem niewiele się zmieniło. Czekam ciągle na farbę. Pomalowałem sobie tylko koła. Felga czarna, bandaż przy użyciu masek i opona czarna + kilka kropelek białej, by nie było monotonnie. Na fotkach nie widać za bardzo tej różnicy w odcieniach czarnego, ale mam nadzieję, że w galerii końcowej będzie to widoczne, bo na żywo jest :->
Obrazek
Trochę więcej będzie pracy z bandażem na oponie kółka ogonowego, bo do niego masek nie mam. Trzeba będzie pędzlować chyba, że coś jeszcze wymyślę.
Na koniec jeszcze poglądowa fotka spodu
Obrazek

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jendrek » sobota, 15 listopada 2008, 12:56

Witam!
Mam wrażenie, że zbyt mocny ten preszejding na spodzie, zbyt mocno kontrastowy. Będziesz to jeszcze jakoś "równał"? :P
Jendrek

Postprzez Murek » sobota, 15 listopada 2008, 13:42

Z moich obserwacji benzyny lakowej/ekstrakcyjnej wynika, że nie szkodzi ona plastikowi przy KRÓTKOTRWAŁYM kontakcie. Jeżeli jednak wyleje się na część i nie odparuje szybko uszkodzi ją, rozpuści. To tak ku przestrodze, dla Ciebie i innych.
pozdrawiam
Murek

Postprzez Timi » sobota, 15 listopada 2008, 13:43

Ja myślę że umiejętnie zrobiony wash albo filtr zlikwiduje zbyt duży kontrast
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 15 listopada 2008, 16:01

Co do benzyny to wiem, że trwały kontakt uszkadza plastik. W moim przypadku farba była natryśnięta aerografem i miejsce, które uległo zniszczeniu prawie wogóle nie miało kontaktu z farbą. Musiało jednak coś tam się przedostać. Kolejna nauczka na przyszłość.

Co do cieniowania to gdzieniegdzie też mnie troszkę razi, ale z drugiej strony też nie chcę żeby wszystkie panele płatowca wyglądały jednakowo. Na przykład na granicy łączenia skrzydeł z klapami i lotkami specjalnie zostawiłem większy preshading bo jak wiadomo ruch tych elementów w trakcie lotu zmieniał przepływ strug powietrza wokół samolotu. Taką mam koncepcję :) Timi słusznie zauważył, że po washu kontrast może już nie być taki rażący. Przemyśle to jeszcze na spokojnie i najwyżej pociągne niektóre partie samolotu mocno rozcieńczoną RLM78.

Pozdro
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 15 listopada 2008, 18:34

Timi napisał(a):Ja myślę że umiejętnie zrobiony wash albo filtr zlikwiduje zbyt duży kontrast

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Timi słusznie zauważył, że po washu kontrast może już nie być taki rażący. Przemyśle to jeszcze na spokojnie i najwyżej pociągne niektóre partie samolotu mocno rozcieńczoną RLM78.

I to jest słuszna koncepcja Panowie :D
Daniel do wycinania masek na koła użyj cyrkla z zamocowanym ostrzem - Wojtek Fajga prezentował taki patent w jakimś temacie.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez c3p0 » sobota, 15 listopada 2008, 21:24

Darek Trzeciak napisał(a):Daniel do wycinania masek na koła użyj cyrkla z zamocowanym ostrzem - Wojtek Fajga prezentował taki patent w jakimś temacie.

Model składa się z części a każda potrafi zeszpecić efekt końcowy. Darek ma rację z tym Wojtkowym cyrklem. Postęp od pierwszego Twojego modelu na forum "do teraz" jest ................. zajefajny :mrgreen:
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 15 listopada 2008, 22:19

O cyrklu myślałem, tylko nie mam takiego dokładnego cyrkla jak Wojtek, także może być ciężko z wycięciem małego kółka. Gdybym miał wybijaki do skór, też by się coś pokombinowało :-/ Postaram się coś jutro zdziałać :->

Postęp od pierwszego Twojego modelu na forum "do teraz" jest ................. zajefajny

Dziękuje :oops: pamiętam Twoje pierwsze porady jeszcze ze starego PWM, gdy jakieś 3 lata temu zaczynałem swoją przygode z tym pięknym hobby. Jak ten czas leci... Dziś sam jestem dziadkiem i cóż mógłbym dać swojemu wnuczkowi jak nie pięknie zrobionego Emila...Rozkleiłem się trochę...Chlip :lol:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez RAV » sobota, 15 listopada 2008, 22:39

Daniel iceman Gronowski napisał(a):O cyrklu myślałem, tylko nie mam takiego dokładnego cyrkla jak Wojtek, także może być ciężko z wycięciem małego kółka.

Do skali 1/48? Żaden problem. Ja kółka, głównie do malowania felg w 1/72, wycinam takim oto wynalazkiem:
Obrazek

Wynalazek składa się ze standardowego cyrkla oraz odpowiednio spreparowanego (tarczką Dremela) ostrza nożyka. Ostrze obciąłem i zrobiłem szczelinę na śrubkę cyrkla. Wystaje tylko ok. 1,5 mm ostrza, dzięki czemu konstrukcja jest sztywna i wychodzą kółka, a nie spirale czy elipsy.
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 16 listopada 2008, 11:14

RAV świetny gadżet zmajstrowałeś. Muszę coś podobnego sobie zrobić.

Zdecydowałem poprawiłć jednak spód. Sam nie wiem czy nie przedobrzyłem, w każdym bądź razie i tak będzie postshading :)
Obrazek

Biorę się za malowanie kółka ogonowego.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 16 listopada 2008, 14:15

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Zdecydowałem poprawiłć jednak spód. Sam nie wiem czy nie przedobrzyłem, w każdym bądź razie i tak będzie postshading :)

Na razie wygląda zbyt monotonnie, być może to również kwestia zdjęcia. Postshading, wash i brudzenie powinny załatwić sprawę.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 16 listopada 2008, 15:44

Pomalowane kółko ogonowe. Jedna strona wyszła lepiej niż druga. Życie...

Obrazek
Obrazek
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez sławek68 » poniedziałek, 24 listopada 2008, 10:20

No nieźle się Emil prezentuje w tej fazie budowy :lol: . Widać że przyłożyłeś się do twego modelu, nie to co ja :oops: . Czekam na efekt końcowy .
sławek68

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 30 listopada 2008, 19:31

Dzięki Sławku.

Sagi ciąg dalszy. Czekałem na farbę, czekałem i się nie doczekałem (dostawca nawalił), więc lekko poirytowany rozjaśniłem RLM79 z Gunze mieszanką mocno rozcieńczonej białej i RLM04. Całkiem fajnie to wyszło. Następnie z ręki RLM80 (jak widać nie do końca bo aero zaczęło faflunić, więc dokończę jutro). Jak widać trzeba poprawić malowanie środka kabiny, ale to nie problem.

Obrazek

Obrazek

Następnie chcę wykonać:
- malowanie reszty oznaczeń od szablonów
- kalki
- brudzenie olejami
- postshading
- wash
- szczęśliwy montaż całości i galerię jeszcze przed końcem grudnia :)

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez sławek68 » wtorek, 2 grudnia 2008, 15:35

Nie sądzisz że te plamy kamuflażu są za bardzo rozmyte. Ja bym proponował zrobić szablon podkleić delikatnie patafixem i nałożyć na skrzydło modelu delikatnie dociskając tak aby była bardzo mała przerwa miedzy szablonem a powierzchnią skrzydła. Wtedy krawędzie nie będą aż tak rozmyte jak malowane z reki.

Obrazek

Ale to tylko moje zdanie na ten temat . Zrobisz jak będziesz uważał , i aby się Tobie podobało.
Ostatnio edytowano czwartek, 4 grudnia 2008, 11:50 przez sławek68, łącznie edytowano 5 razy
sławek68

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat