F-16C block 40 1:32 Academy

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F-16C block 40 1:32 Academy

Postprzez nobie1973 » piątek, 18 października 2013, 15:52

Czarny, Szanowny kolego ! Zupełnie nie rozumiem tonu twoich wypowiedzi ? Ja modele buduję dla siebie i tylko dla siebie… kiedyś dawno temu robiłem to również pod konkursy modelarskie. To że wykonałem ten model tak, a nie inaczej jest moją decyzją. To że pozostawiłem dyszę wylotową silnika w takim stanie, a nie innym jest również moją decyzją. Fakt jest czysta, powiedzmy “dziewicza” ale tak wygląda ta dysza kiedy następuje wymiana silnika w samolocie. To że tak może być jest jak najbardziej logiczne ponieważ resurs płatowca samolotu czy też czas pomiędzy odnawianiem powłoki lakierniczej samolotu jest o wiele dłuższy od resursu silnika ! Zdjęcia dyszy wylotowej które wstawiłem nie są po to aby się nimi chwalić, tylko aby pokazać że dysza może też wyglądać jak nowa nie “śmigana”.
Przyznam szczerze że osobiście mam zupełnie inne spojrzenie i opinie na temat malowania modeli lotniczych. Niestety zbyt dużo się podczas mojej pracy w lotnictwie naoglądałem rzeczywistych statków powietrznych że np. jakiekolwiek cieniowanie, głębokie zapuszczanie linii podziału blach, rozjaśnianie powierzchni czy tez inne podobne zabiegi rodem z pojazdów i figurek zupełnie do mnie nie trafiają… dlaczego ? Z prostej przyczyny, oryginalny samolot czy tez śmigłowiec tak nie wygląda ! Realistyczne odzwierciedlenie w modelu stanu zużycia emalii lakierniczych, ślady eksploatacji i inne tego typu niuanse, a jego tylko proste wycieniowanie to dwie zupełnie inne sprawy. No ale to jest temaaaat rzeka i ilu modelarzy tyle będzie opinii… :mrgreen: .
Co do malowania mojego F-16 to popatrz na te zdjęcia które same mówią za siebie:
Tu przejście kolorów jest takie jak w moim modelu:

Obrazek

Ale może wyglądać również tak…

Obrazek

… albo i tak:

Obrazek

Natomiast ślady eksploatacji w moim modelu wykonałem bazując głównie na tych dwóch zdjęciach:

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia: USAF

Ale zapewniam cię że można wybrać wiele różnych kombinacji i kiedyś na innej mojej F-16 w skali 1:48 zrobiłem tak:

Obrazek

Nie twierdzę że mój model jest The Best, ponieważ znam również sporo moim zdaniem lepszych modeli samolotu F-16 w innym wykonaniu. Ilu modelarzy tyle może być wersji… :roll: .

Jednakże cieszę się że wywiązała się ta ciekawa dyskusja która może być zawsze dobrą okazją do wymiany poglądów, aby tylko prowadzić ją w dobrym tonie. Chociaż obecnie bardzo rzadko bywam na konkursach modelarskich w Polsce to mam nadzieję że będzie okazja się kiedyś spotkać i podyskutować szerzej przy szklaneczce “złocistego nektaru Bogów”… ;o) (mam taki plan aby wybrać się w 2014 na zawody do Bytomia lub Torunia i trzymam kciuki żeby mi się udało).
nobie1973

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez FloggerFAN » piątek, 18 października 2013, 23:11

Model fajny,a nawet bardzo. Ale chętnie się wybiorę do Torunia, aby się z Tobą spotkać i choć chwilę pogadać.
FloggerFAN

Postprzez nobie1973 » piątek, 18 października 2013, 23:27

FloggerFAN napisał(a):Model fajny,a nawet bardzo. Ale chętnie się wybiorę do Torunia, aby się z Tobą spotkać i choć chwilę pogadać.

Nie ma problemu ! Chętnie podyskutuję i podzielę się moimi doświadczeniami… :mrgreen: . Niestety na dzień dzisiejszy nie wiem dokładnie gdzie będę, ale raczej bardziej na Toruń… ;o) patriotyzm lokalny... :) . Jak coś to zapraszam na PW, a i organizator zawsze pomaga w organizacji wieczorka integracyjnego… :roll: . Pozdro dla ciebie Marek !!! Zwłaszcza za te niezapomniane wieczorki...
nobie1973

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli