Fokker E.V Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fokker E.V Eduard 1/48

Postprzez Adam » środa, 16 października 2013, 08:11

To rób Fokkera E.II, dla mnie może to być motywacja, aby też zabrać się za monopłata, bo jak wróbelki ćwierkają to na urodziny (8 grudzień) mogę coś zamówić z WNW, a chodzi za mną ten model. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Reklama

Postprzez xmald » piątek, 18 października 2013, 15:25

Adamie zobaczymy co będzie ale tak jak pisałem największą ochotę mam właśnie na E.II...
Tymczasem złożyłem to moje latadło do kupy. Krawędź natarcia trochę mi się starła (zapomniałem nakleić taśmy) - do poprawki. Muszę również pomalować naciągi. Z geometrią w tym modelu nie było żadnych problemów. Jedynie podwozie trochę trzeba było wyprostować - zrobiłem to przy pomocy naciągów właśnie- takie minimalne przesunięcie było.
Posklejałem Taurusowego Oberusela Ur. II - świetny model silnika polecam gorąco każdemu, kto jest w stanie go kupić (u Łukasza już niestety brak). Zdaję sobie sprawę, że z tego zestawu da radę wyciągnąć jakieś 100% więcej niestety moje możliwości są jakie są. Podziwiam Łukasza, że on te elementy tworzy od podstaw - mi posklejanie go jakoś sprawiało trudności - silnik jest tak zdetalowany a szczególiki są tak małe, że nie raz musiałem spędzać czas z nosem przy podłodze w poszukiwaniu niektórych elementów. Wrzucę jeszcze zdjęcia silnika przed założeniem obudowy a po przyklejeniu do kadłuba - może pogoda bardziej dopisze i będę mógł zrobić wtedy lepsze zdjęcia.
Figurant jest z zestawu Eduarda z figurkami dla RFC - niemieckich Eduarda nie można już kupić. Spróbowałem więc go przerobić - dorobiłem czapkę ze szpachli, wyciąłem żelazny krzyż z blaszki i polikwidowałem kieszenie na piersiach (niepotrzebnie bo z kieszeniami mundury też były - o czym dowiedziałem się po fakcie). Figurka jest jeszcze w trakcie obróbki także proszę jeszcze nie pisać, że wygląda jak kaszalot. Twarz będzie jeszcze dłubana trochę i malowana i ręce również. Dopóki sobie jakiejś żywicznej figurki nie kupię ten Niemiec musi wystarczyć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » sobota, 19 października 2013, 19:41

Cześć,
Trza będzie chyba trochę powiercić, żeby tego Taurusa przypasować..
Ale masz tempo :shock:
Narobiliście mi smaka na tego E.II..hehe
pozdrawiam,
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » środa, 23 października 2013, 09:44

Taurusowy silnik mieści się całkiem ładnie pod osłoną trzeba tylko ją trochę pocienić.
Śmigło jak zwykle drewniane. Zostało trochę pierdół do zrobienia, następna będzie pewnie już galeria.
Zmyję chyba trochę ster kierunku bo za bardzo ubrudziłem...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » środa, 23 października 2013, 09:47

Na 1 focie wygląda jakby mi się geometria posypała. W realu jest OK - sprawdzałem...
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » środa, 23 października 2013, 10:35

Cześć,
Nie wiem o co chodzi z tą geometrią, jest ok!
Jakieś obdrapanka na pokrywie silnika będziesz praktykował?
Fajny jest :mrgreen:
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » środa, 23 października 2013, 10:46

Mi też bardzo się podoba. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez waran » środa, 23 października 2013, 11:46

Gdybyś mógł jakimś filtrem stłumić soczystość tej lozengi i poprawić chłopka to było by już super.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez xmald » środa, 23 października 2013, 13:25

Dzięki! Fajnie, że wam się podoba - a i ja jestem raczej zadowolony ;o)
waran napisał(a):Gdybyś mógł jakimś filtrem stłumić soczystość tej lozengi i poprawić chłopka to było by już super.

Lozengi dostały cieniutką warstwę mocno rozcieńczonego koloru płótna i chyba żadnego filtra już nie nałożę - bałbym się, że przedobrzę. Podczas budowy podglądałem sobie tą replikę: http://www.collectors-edition.de/f-t-s_zeichnungen_FokkerDVIII_english.htm
tutaj też lozenge trochę po oczach wali.
Co do obić to może jakieś bardzo delikatne dam na osłonie silnika właśnie, ale minimalnie - w końcu te samoloty za dużo nie polatały... Jego zużycie polega głównie na błotku z lotniska i plamach oleju z chlapiącego silnika rotacyjnego.
Figurkę jeszcze podłubię żeby wyglądała bardziej po ludzku ;)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » poniedziałek, 28 października 2013, 15:49

Bardzo mi się podoba i czekam na galerię. Silnik robi wrażenie.

czekam na blachę do swojego w 72 :)
Voltan

Postprzez xmald » poniedziałek, 28 października 2013, 20:42

Czołem! Voltan fajnie, że będziesz robił szmatopłat! Cieszę się, że Ci się podoba. Silnik to zasługa Łukasza - Taurus Models!
Przed galerią, która nawiasem mówiąc będzie jutro najdalej w środę wyskrobałem sobie cysternę - żeby panowie mieli jak moje latadło przed lotem zatankować. W sumie to ciężko było mi znaleźć zdjęcia tankowania samolotów z IWŚ; znalazłem natomiast zestaw produkowany przez austriacką firmę przedstawiający zestaw do tankowania i wzorując się na nim starałem się zrobić. Ów zestaw jest oczywiście zdecydowanie ładniej zrobiony, ale cena mnie zniechęciła 15 Euro tym bardziej, że wielkim fanem dioramek nie jestem. Tutaj największym problemem były dla mnie koła - wyciąłem z hipsu i przykleiłem pręciki i piastę. Beczka zrobiona z kawałka długopisu, pompa to kawałki ramki i drucik. W realu nawet mi się podoba, na fotach zdecydowanie mniej...
Obrazek
Obrazek
Figurkę też poprawiłem - pierwszy raz malowałem twarz olejami. W realu wygląda fajnie. Talentu do figurek chyba jednak nie posiadam...
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Nacktgeboren » poniedziałek, 28 października 2013, 21:01

Beczka wygląda bardzo dobrze. Myślę, że zrobiony w warunkach polowych wózek wyglądałby właśnie tak, jak Twój. No i jak zawsze plus za malowanie.
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Adam » wtorek, 29 października 2013, 09:17

Wózek wyszedł moim zdaniem ładnie zwłaszcza, że to samoróbka.
Co do figurki to zgadzam się z tobą, ale jak poćwiczysz to może kiedyś ;o) pozytywnie nas zaskoczysz. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 29 października 2013, 09:42

Do figurki dołącz może klamrę paska z blaszki lub drucika. Ten element jakoś najbardziej mi się rzuca w oczy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez xmald » środa, 30 października 2013, 20:21

Serdecznie dziękuję wszystkim za komentarze i pomoc! Model można oglądać w galerii:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=46711
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat