Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 E-4 Trop 1/48 Hasegawa

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 2 grudnia 2008, 18:11

Masz w 100% rację. Na prawdziwym samolocie te plamy malowali raczej z "wolnej ręki" i ja tego się trzymam. Mnie nie razi aż tak bardzo to rozmycie, uważam wręcz, że ma swój urok. Malowanie od szablonu wygląda bardziej estetycznie i realistycznie, ale dla mnie nie ma klimatu jeżeli mogę to tak nazwać ;o) Fakt, faktem niektóre plamy wyszły mi za ciemne i je poprawiłem likwidując gdzieniegdzie także zbyt duży odkurz. Taki miałem pomysł na ten model i staram się go realizować :->

W tej chwili kończe malowanie krzyży od szablonów. Fotki postaram się jutro wrzucić.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 2 grudnia 2008, 23:50

Daniel iceman Gronowski napisał(a): Mnie nie razi aż tak bardzo to rozmycie, uważam wręcz, że ma swój urok.

Co więcej komentować...
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel iceman Gronowski » czwartek, 4 grudnia 2008, 20:30

Witam. Sciągnąłem maski ... razem z farbą :shock: Nie wiem wogóle o co chodzi. Klej na masce był osłabiony, ściągałem ją delikatnie, co mogłem zrobić źle? Jedyne co mi przychodzi do głowy to ten preshading olejnym humbrolem położony bezpośrednio na podkład, który długo schnął i możliwe, że do końca nie wysechł. Farba schodzi w okolicach linii podziałowych więc to chyba jedyne rozsądne wyjaśnienie.

Model jakiś strasznie pechowy dla mnie :? Boję się trochę malować od szablonu żółtej 13, żeby mi znowu farba nie zeszła :evil:
Odmaluję to co zeszło, zabezpieczę model bezbarwnym i może wtedy dopiero szablon, co wy na to? Pomoże to coś?

Obrazek
Obrazek
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Slash » czwartek, 4 grudnia 2008, 21:24

Z mojego doświadczenia z moimi maskami z mojego Bf-109 wynika, że jak mamy już tyle warstwa na modelu, których było by szkoda to warto maski odklejać w ciepłej wodzie.
Slash

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 5 grudnia 2008, 00:09

Slash napisał(a):Z mojego doświadczenia z moimi maskami z mojego Bf-109 wynika, że jak mamy już tyle warstwa na modelu, których było by szkoda to warto maski odklejać w ciepłej wodzie.

Pod warunkiem, że nie malujemy akrylami.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez xenomorph » piątek, 5 grudnia 2008, 06:28

Daniel iceman Gronowski napisał :
Model jakiś strasznie pechowy dla mnie :? Boję się trochę malować od szablonu żółtej 13, żeby mi znowu farba nie zeszła :evil:
Odmaluję to co zeszło, zabezpieczę model bezbarwnym i może wtedy dopiero szablon, co wy na to? Pomoże to coś?

No ja właśnie tak bym zrobił, przykryj to bezbarwnym, a potem delikatnie odklej maski.
Może woda, to zbyt groźny żywioł, ale delikatnie z wyczuciem suszarką, na ciepło ładnie się
odkleja.

Powodzonka życzę. 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 12 grudnia 2008, 21:30

Witam. Strasznie pechowa ta trzynastka :evil: Pokryłem model bezbarwnym i lipa. Nic nie pomogło. Farba nie trzyma od podłoża. Malowanie 13-tek od szablonów więc się nie powiodło. Zmazałem uszkodzony krzyż i pozostałości po trzynastkach. Czeka mnie teraz odtwarzanie kamuflażu w tych częściach i nałożenie kalkomanii. Zdjęć nie zamieszczam bo co tu pokazywać :roll:

Ps. Najchętniej rzuciłbym nim o glebę, ale szkoda mi poświęconego czasu na ten projekt. Nie dam szkopowi satysfakcji i go skończę :twisted:
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez bartek piękoś » sobota, 13 grudnia 2008, 23:10

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Nie dam szkopowi satysfakcji i go skończę

A jak! Nieee rzucim zieeemiiii skąd nasz róóóód!... :lol:

Trzymam kciuki!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Slash » sobota, 13 grudnia 2008, 23:35

bartek piękoś napisał(a):A jak! Nieee rzucim zieeemiiii skąd nasz róóóód!

Zwłaszcza japoński model, niemieckiego samolotu walczącego w Afryce... :mrgreen:
No, przypomina mi to problemy z moim ostatnim Beefem, ale się udało. Więc chyba i z tym da rade.
Slash

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 17 grudnia 2008, 23:42

Witajcie. Nie poddałem się. W ciągu 2 dni odtworzyłem malowanie, położyłem część kalkomanii i przybrudziłem już trochę Emilka. Tradycyjnie nie obyło się bez przygód. Zepsułem jedną swastykę :( Mam więc prośbę do kolegów z okazji zbliżających się świąt :lol: , jeżeli macie jeden zbędny symbol faszyzmu to chętnie odkupię :oops:
Obrazek
Wydawało mi się, że kalki na arkuszu lekko zżółkły. Błąd. Jak widać biel na krzyżu jest jak najbardziej ok i dobrze kryje nawet ciemne kolory.

Obrazek
Okopcenia jeszcze nie skończone. Narazie próbnie psiknąłem kilka razy Tamiya Smoke. Bardzo polubiłem akryle z Tamki. Świetnie mi się nimi maluje odkąd rozcieńczam je tanią wódą :lol:

Obrazek
Moje pierwsze starcie z olejami także nie bijcie. To nie jest produkt finalny ;o) (prawa lotka do poprawki)

Ps. Będe wdzięczny za pomoc ze sfastyką :-|
Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez gzt » czwartek, 18 grudnia 2008, 13:28

Fajnie wyglada. Ciekaw jestem jak sobie poradzisz z owiewka ... Ja bym ja wkleil przed malowaniem :)
Ja tez lubie tamiye and szkoda tylko ze nie ma takiego wyboru kolorow jak MM :(
Grzegorz
gzt

Postprzez siara1939 » czwartek, 18 grudnia 2008, 13:54

Poprawki wyszly dobrze- nie widac nic.
PS: Jaka jest roznica w rozcienczaniu T wodka, od zwyklej wody? Co to daje? Czas schniecia, gladkosc plaszczyzny, lepsze mieszanie? Przepraszam za OT- moglbys mnie uswiadomic? Wiem ze temat sie czesto przewija, ale jak do tej pory nikt nie wytlumaczyl dlaczego. Ja uzywam T thinnera i chcialbym wiedziec wiecej na temat wodki.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez shivadog » czwartek, 18 grudnia 2008, 14:05

siara1939 napisał(a):chcialbym wiedziec wiecej na temat wodki

Od wódki jest rozum krótki. Jedno jest pewne, po malowaniu nie wsiadaj do auta.

:)
shivadog

Postprzez Daniel iceman Gronowski » czwartek, 18 grudnia 2008, 16:07

Grzegorz :arrow: Ta ograniczona paleta to największy minus Tamki. Powinni coś z tym zrobić :) Co do owiewki to lubię ją zawsze na końcu wklejać. Nie wiem dlaczego, ale już tak mam. Spasowanie na sucho było ok, także nie powinno być problemów.

Siara :arrow: Co do rozcieńczania wódką, to nie wiem jakie są różnice w porównaniu do oryginalnego thinnera, ale porównując z wodą to powierzchnia jest bardziej gładka, wręcz satynowa, no i farba nie zasycha tak często na dyszy. Pozatym opary wdycha się przyjemniej :lol:

Miałem dzisiaj pracowity dzionek. Położyłem do końca kalki (użyłem poraz pierwszy chemii Gunze - świetna). Następnie mocno rozcieńczoną białą pojechałem po skrzydłach, sterach wysokości, grzbiecie i nosie Emila w celu uzyskania przepłowień powłoki malarskiej. Na koniec postshading smokiem po liniach podziału i po białych elementach samolotu. Na dzisiaj koniec :->

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Washa chyba nie będe kładł, ewentualnie w okolicach sterów, lotek i pozostałych zagłębieniach.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 18 grudnia 2008, 16:31

Jak dla mnie, postshading jest zdecydowanie za mocny.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat