Zlin 526F, 1:72, konwersja zestawu Aeroteam

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Zlin 526F, 1:72, konwersja zestawu Aeroteam

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 18 listopada 2008, 15:30

WOW :shock: Śliczne maleństwo powstaje! Mógłbyś jeszcze Piotrek wrzucić fotki z widoczną powierzchnią skrzydeł..? No chyba, że szykujesz niespodziankę do galerii ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 18 listopada 2008, 19:44

Skrzydła nie nadają się jeszcze do pokazania, wymagają pewnych poprawek.
Ponieważ było kilka pytań, chciałem napisać, że kalki zaprojektowałem sam w Corelu na podstawie zdjęć (wydaje mi się, że wiernie), i ten projekt mogę chętnym wysłać. Natomiast same kalki otrzymałem grzecznościowo, jeden egzemplarz wykonany na konającej drukarce OKI, od jednego kolegi, z prośbą o nierozpowszechnianie, bo drukarka nie wytrzyma zamówień od chętnych, rozumiem to i uszanuję. Bardzo mi przykro, gdybym mógł, sam bym drukował chętnym,
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » wtorek, 18 listopada 2008, 20:05

To może chociaż napisz, jaki to dokładnie typ drukarki i coś więcej o samej technice drukowania na biało.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 18 listopada 2008, 21:54

Drukarki nie widziałem na oczy, ale jedyną drukującą biały kolor jest taśmowa OKI (out of production). Każdy kolor jest na oddzielnej taśmie, stąd jest możliwość nadruku białego.
Szkoda że Techmod raczej tego nie wydrukuje (mogą być problemy z prawem autorskim).
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » wtorek, 18 listopada 2008, 22:53

piotr dmitruk napisał(a):Szkoda że Techmod raczej tego nie wydrukuje (mogą być problemy z prawem autorskim).

W sensie, że jak Żelaźni mają prawa do obrazka, to już nie można go wypuścić na kalkach? Bo chyba nie mówisz o swoich prawach do projektu kalek (pewnie dałbyś się przekonać do jego udostępnienia)... Dlaczego niby różne inne godła (także współczesne) można robić na kalkach, a tego akurat nie? Zresztą, o ile moje wrażenie nie jest mylne, to Żelaźni dbają o PR, więc zauważyliby korzyści płynące z tego, że ktoś chciałby zrobić kalki do ich Zlina - nie byłoby więc problemu z uzyskaniem zgody (o ile w ogóle jest potrzebna). Jedno, czego się obawiam, to to, że żaden producent kalek nie zauważy w tym interesu.

Jedno z moich największych modelarskich marzeń: żeby w każdym numerze "Skrzydeł z szachownicą" był komplet kalkomanii jako uzupełnienie artykułów...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Cichociemny » wtorek, 18 listopada 2008, 23:28

RAV napisał(a):W sensie, że jak Żelaźni mają prawa do obrazka, to już nie można go wypuścić na kalkach? Bo chyba nie mówisz o swoich prawach do projektu kalek (pewnie dałbyś się przekonać do jego udostępnienia)... Dlaczego niby różne inne godła (także współczesne) można robić na kalkach, a tego akurat nie? Zresztą, o ile moje wrażenie nie jest mylne, to Żelaźni dbają o PR, więc zauważyliby korzyści płynące z tego, że ktoś chciałby zrobić kalki do ich Zlina - nie byłoby więc problemu z uzyskaniem zgody (o ile w ogóle jest potrzebna). Jedno, czego się obawiam, to to, że żaden producent kalek nie zauważy w tym interesu.

Tyle tylko, że logo "Żelaznych" (jak i sama nazwa) nie jest tylko ich, a pochodzi od sponsora. Tym samym jest to pewnie znak towarowy zastrzeżony. Analogiczna sytuacja, jak w przypadku grupy akrobacyjnej Flying Bulls mającej na samolotach loga Red Bulla. Oczywiście, wypuszczanie kalek z takimi malowaniami, a potem same modele zrobione z ich wykorzystaniem pokazywane w internecie, prasie czy na konkursach, to darmowa reklama. Pytanie tylko czy firma mająca prawa do znaku to dostrzeże.

RAV napisał(a):Jedno z moich największych modelarskich marzeń: żeby w każdym numerze "Skrzydeł z szachownicą" był komplet kalkomanii jako uzupełnienie artykułów...

Znaczy "Lotnictwa z Szachownicą"? ;o) Marzenie niezłe, nie tylko Ty byś tak chciał...
Cichociemny

Postprzez Paweł Wymysłowski » piątek, 21 listopada 2008, 12:06

Cichociemny napisał(a):Tyle tylko, że logo "Żelaznych" (jak i sama nazwa) nie jest tylko ich, a pochodzi od sponsora.
Pochodzi od sponsora, ale czy ten sponsor ich nadal sponsoruje? Coś mi po głowie chodzi, że krótko po założeniu grupy zmarł właściciel firmy, zaczęły się jej kłopoty (upadłość?) i koniec ze sponsoringiem. Teraz gdy wejdzie się na stronę http://www.zelazny.pl/ (kiedyś stronę sieci sklepów Żelazny) otwiera się strona firmy Demart.

Cichociemny napisał(a):
RAV napisał(a):Jedno z moich największych modelarskich marzeń: żeby w każdym numerze "Skrzydeł z szachownicą" był komplet kalkomanii jako uzupełnienie artykułów...

Znaczy "Lotnictwa z Szachownicą"? ;o) Marzenie niezłe, nie tylko Ty byś tak chciał...

Chociaż raz do roku...
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Cichociemny » piątek, 21 listopada 2008, 12:34

Paweł Wymysłowski napisał(a):Pochodzi od sponsora, ale czy ten sponsor ich nadal sponsoruje? Coś mi po głowie chodzi, że krótko po założeniu grupy zmarł właściciel firmy, zaczęły się jej kłopoty (upadłość?) i koniec ze sponsoringiem. Teraz gdy wejdzie się na stronę http://www.zelazny.pl/ (kiedyś stronę sieci sklepów Żelazny) otwiera się strona firmy Demart.

Czy nadal sponsoruje- nie wiem. Jakieś ich strony można jeszcze znaleźć np. tu, ale nie sprawia to zbyt dobrego wrażenia. Sprawą otwartą pozostaje jednak, kto dysponuje prawami do logo.
Cichociemny

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 23 listopada 2008, 01:46

No tak.
Podziwiam takich, którym modele wychodzą tak łatwo i czysto jak z palca strzelił.
U mnie każdy model musi być z przebojami.
Już myślałem, że zbliżam się do końca.
Ale przyszło mi do głowy wyszlifować model po pierwszym lakierowaniu, w końcu to gładziutki akrobata.
No i poszło.
Zanim wyrównałem powierzchnię, w kilku miejscach przetarłem się przez kalkę i lakier, i w ogóle wyszły spod farby białe pryszczyki nierówności podkładu, natomiast w liniach podziałowych osiadł biały osad i ani myśli wyjść. Po myciu wodą znika, a po wyschnięciu znów mam białą kratkę. Czyściłem szczotką do zębów, ale przez to spłynęły mi dwie mniejsze kalki, a efekt jest niewielki. Jak się tego cholerstwa pozbyć? Jest szansa, że zniknie po polakierowaniu?
Nawet mi się nie chce robić fotek.
Masakra.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 23 listopada 2008, 07:56

piotr dmitruk napisał(a):... w liniach podziałowych osiadł biały osad i ani myśli wyjść. Po myciu wodą znika, a po wyschnięciu znów mam białą kratkę. Czyściłem szczotką do zębów, ale przez to spłynęły mi dwie mniejsze kalki, a efekt jest niewielki. Jak się tego cholerstwa pozbyć? Jest szansa, że zniknie po polakierowaniu?

Tak, jest duże prawdopodobieństwo, że warstwa lakieru zlikwiduje takie miejsca. Często coś takiego mi się zdarza przy lakierowaniu modeli samochodów jak jeszcze poprawiam igłą linie podziałowe, w miejscach gdzie wlało się zbyt dużo lakieru. Wg mojej teorii jest to bardzo drobny pył które osiadł w nierównościach linii podziałowych lub/i mikro zadrapania. Jak w takie miejsce trafi świeży lakier, to najczęściej zabielenie znika.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 23 listopada 2008, 09:47

piotr dmitruk napisał(a):Ale przyszło mi do głowy wyszlifować model po pierwszym lakierowaniu, w końcu to gładziutki akrobata.
No i poszło.
Zanim wyrównałem powierzchnię, w kilku miejscach przetarłem się przez kalkę i lakier, (...)
Zawsze szlifuję i też czasem się przeciera. Może o tym wiesz, ale proponuję używać troszkę grubszego papieru, ja używam ok. 800. Jak się używa 2000 - 1500, to papier jakby prześlizguje sie po krawędzi kalkomanii i nierównościach, i wyciera wszystko obok. A taką 800 tką wystarczy lekko przytrzeć nierówność i nastepna warstwa lakieru. I do skutku.

piotr dmitruk napisał(a): (...) natomiast w liniach podziałowych osiadł biały osad i ani myśli wyjść. Po myciu wodą znika, a po wyschnięciu znów mam białą kratkę.
Tak się zawsze robi, to pył zeszlifowanego lakieru, nie do usunięcia. Z reguły znika po lakierowaniu, tylko jak się lakieruje cienką warstwą, to trzeba pamiętać, żeby lakierować prostopadle do linii, żeby lakier tam się dostał. Jak się nie uda, to można cienkim pędzielkiem i mocno rozcieńczonym lakierem zapuścić linie (jak wash).
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez xenomorph » niedziela, 23 listopada 2008, 10:21

Takie linie najlepiej zrobić jak mówi Wojtek, z tym, że używając wykałaczki
odpowiednio naostrzonej, dobrze jest właśnie na mokro.

Życzę powodzenia. 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 6 grudnia 2008, 23:26

Poradziłem sobie z tym (chyba jestem jedynym modelarzem, który malował pędzelkiem linie podziałowe) i polakierowałem model.
A potem kolejny zonk.
Po wyschnięciu lakieru zdejmowałem maski i w tym momencie kabinka prztyk :!: , wyskoczyła mi z rąk i wpadła prosto w plamkę cjanoakrylu :evil:
Zamierzam właśnie wypróbować debonder.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 7 grudnia 2008, 10:08

piotr dmitruk napisał(a):Zamierzam właśnie wypróbować debonder.

Próbowałem, ślady zostają.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 7 grudnia 2008, 13:03

Pewnie na polistyrenie, a to jest vacu.
Zmyłem i nie wyszło tak źle, troszkę podpoleruję i rzucę wosk.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat