[F1] Ferrari 312 T3 (Tamiya 1/20)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

[F1] Ferrari 312 T3 (Tamiya 1/20)

Postprzez draz » wtorek, 16 grudnia 2008, 23:35

Postanowiłem przystąpić do projektu z modelem Tamiyi Ferrari 312 T3.

Obrazek

Po otwarciu pudełka nieco się zdziwiłem - znalazłem przewody, arkusz czegoś w stylu BMF do oklejenia całej struktury modelu oraz dwie instrukcje - jedna po japońsku, jedna po angielsku i niemiecku. Instrukcje bardzo stare, gdyż znajdują się jeszcze w nich zdjęcia z etapów budowy modelu.

Sam model też prezentuje poziom dalece odbiegający od tego co dziś oferuje Tamiya, ale też nie jest tak źle i da się z tego wystrugać fajny model. Jak pójdzie mi szybko i skończę go w jakimś rozsądnym czasie to zrobię jeszcze Ferrari 126 C2 San Marino z 1982r. z Fujimi (jeśli ktoś ma na stanie to chętnie przygarnę)

Model planowałem wykonać na szybko prosto z pudła, ale nie da się tak. Przeróbkom ulec będą musiały elementy silnika, dodać będę musiał przewody, parę blaszek, pasy bezpieczeństwa i coś jeszcze się znajdzie.

Udało mi się w przeciągu ostatnich dni poświęcić parę minut na podłubanie przy modelu, więc jest już czym się pochwalić.

Na pierwszy ogień poszła górna część kadłuba - odlana jest z przeźroczystego tworzywa, które kruchością i przezroczystością utrudnia pracę. Na przedzie znajdują się otworki, które Tamiya wykonała zamknięte, więc rozwierciłem je, od spodu zebrałem nadmiar plastiku żeby krawędź nie była zbyt gruba i nawierciłem też otwory pod nity. Przeryłem też linię podziałową na nosie choć zastanawiam się, czy tej części całkowicie nie odciąć.

Obrazek

Następnie zabrałem się za silnik. Złożyłem sobie cały blok i przy montowaniu wlotów powietrza okazało się, że przedpotopowe Tamiyowskie nadają się do wywalenia. Wyglądają tak:

Obrazek

Postanowiłem je zastąpić końcówkami do mocowania na przewodach elektrycznych.

Obrazek

Średnicę "rurki" mają jak te zestawowe, jednak lejek nieco mniejszy, co bardziej odpowiada oryginałowi. Dodatkowo przykryłem lejki siatką fototrawioną którą sobie na próbę wytłoczyłem. Póki co jest to tylko moje zestawienie jak to będzie wyglądało i czy da się to ładnie poskładać. Plastikowe elementy łączące wloty zastąpię blaszkami, a siatki dostaną charakterystyczne krzyżyki.

Obrazek

Dla porównania oryginał:

Obrazek
Zdjęcie z Ultimatecarpage.com
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [F1] Ferrari 312 T3 (Tamiya 1/20)

Postprzez portalus » środa, 17 grudnia 2008, 08:22

draz napisał(a):Model planowałem wykonać na szybko prosto z pudła, ale nie da się tak.

No nie da się tak - mam ten sam problem, obyśmy tylko nie ugrzęźli w modyfikacjach.
portalus

Postprzez draz » środa, 17 grudnia 2008, 08:26

Nie nie, nic z tych rzeczy. Tylko kilka blaszek, przewodów, złączek, pasy i parę innych dupereli i tyle. Chce go skończyć do końca stycznia.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Macio4ever » środa, 17 grudnia 2008, 08:32

draz napisał(a):Nie nie, nic z tych rzeczy. Tylko kilka blaszek, przewodów, złączek, pasy i parę innych dupereli i tyle. Chce go skończyć do końca stycznia.

Tak sie zawsze mówi :) Ja miałem dokładnie taki plan ja Ty - i co? Wychodzi na to, ze muszę ciąć podłogę, zmieniać zawiechę itd, itd. Pogódź się z Ciemną Stroną mocy...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez portalus » środa, 17 grudnia 2008, 08:35

Macio4ever napisał(a):Ja miałem dokładnie taki plan ja Ty - i co? Wychodzi na to, ze muszę ciąć podłogę, zmieniać zawiechę itd, itd.

Widocznie zły model wybrałeś.
portalus

Postprzez WestBikers » piątek, 2 stycznia 2009, 14:13

Malowałeś już czymś silnik?
WestBikers

Postprzez draz » piątek, 2 stycznia 2009, 20:25

Jeszcze nie. Malować będę Alcadem Aluminium i zabezpieczę werniksem - albo z Alclada albo z ModeMastera.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat