przez merlin_PL » czwartek, 17 października 2013, 09:07
Się odezwę .
Mam nieodparte wrażenie , że w całej tej dyskusji jest szukanie na siłę problemu.
Żaden sklep ( także chiński ) nie dysponuje pełnym asortymentem blach , żywic i podobnych wyrobów. j To jest fakt i ten fakt trzeba przyjąć do wiadomości. Oznacza to, że trzeba być przygotowanym , że na te , czy inne wyroby trzeba x czasu poczekać. Nieraz dość długo.
Żeby to czekanie nie było pustym jałowym czekaniem , w czasie którego jedyne co pozostaje to bicie piany na forum i klepanie postów, że czegoś nie ma w sprzedaży wystarczy przyjąć zasadę , że akcesoria do kolejnego modelu, który zamierzam robić kupuję / zamawiam wcześniej najlepiej jak robię inny model do którego nic już nie potrzebuję. W sklepach internetowych, na wystawach w sklepach stacjonarnych kupuję zwykle nie to co potrzebuję w danym momencie , ale to co mi się przyda do kolejnego modelu, który mam w planach w jakiejś nieodległej perspektywie. Nie kupuję na zasadzie bo za 5 lat go skleję.
Takie kupowanie powoduje, że zamawianie blaszki Eduarda i czekanie na nią nie jest dla mnie żądną dolegliwością, ani źródłem pisania kolejnych postów o niczym. Swoje blachy od Eduarda zamawiam i w Martoli i bezpośrednio w stacjonarnym sklepie Da - Ta w Łodzi zawczasu pytając kiedy oni będą składać zamówienie. Zamawiam i spokojnie czekam.
Co więcej ogromna część z nas ma na tyle duże zapasy modeli , że nawet jak czeka na dostawę to ma co robić , albo ma co rozgrzebać by ten czas czekania spokojnie bez nerwów przeżyć. Bez niepotrzebnych nerwów i zbędnej napinki.
Umiejętność organizowania sobie pracy modelarskiej, w tym zakupów jest taką sama umiejętnością jak umiejętność sklejania, malowania, czy kładzenia kalek.
Jak ktoś ma problem , że nie potrafi zająć się w tym czasie ( czekania na dostawę ) czymś innym, bo się ustawił , że będzie robił ten model , a nie inny i koniec, to :
- to jest wyłącznie JEGO problem i jego braku elastyczności.
W tym okresie oczekiwania może odpowiednio :
- doskonalić umiejętność malowania , kładzenia kalek - chociażby przez zakup prostego modelu lub wręcz zabawki w sklepie zabawkowym, ewentualnie gromadzić dokumentację , przeglądając internet ( w sytuacji gdy o niczym innym poza modelarstwem myśleć już nie można - i to też jest tej osoby bardzo poważny problem )
- zając się innymi sprawami ( rodzina , sport , inne hobby i formy aktywności życiowej )
P.S. Od x lat korzystam ze sklepów internetowych, zakupów na wystawach, aukcjach i stacjonarnych sklepach. Kupuję blachy Eduarda Jakoś nie marudzę i nie narzekam tylko rozwiązuje problem. Jakiś taki jestem.
Robią się różne rzeczy