S-3B VIKING 1/48 ESCI/Italeri

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: S-3B VIKING 1/48 ESCI/Italeri

Postprzez Solo » środa, 13 listopada 2013, 14:19

Nie chodzi o oddanie faktycznego zabrudzenia, tylko o kwestie światłocienia, jak trafnie określił to Piotr Dmitriuk.
Po to między innymi robi się washa.
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez 45Tomi » środa, 13 listopada 2013, 14:43

eeee... czepiacie się. Już kiedyś pisałem że "hiszpańska szkoła" staje się coraz bardziej sztuką samą w sobie a nie oddaniem realnego przedmiotu jakim jest samolot/pojazd etc. Reasumując - dla mnie ten Viking jako miniatura prawdziwego Vikinga jest rewelacyjny, zaś jako przedstawiciel "szkoły hiszpańskiej" (nota bene - przykładem tej szkoły dalece wykraczającym poza granice absurdu był pewien słynny PZL P-7) - prawdę mówiąc nie wiem i średnio mnie to obchodzi.
45Tomi

Postprzez Jurek Greinert » środa, 13 listopada 2013, 20:09

To ja poproszę przykład :!: zdjęciowy :!: washa w podwoziu który Wam się podoba. Jakaś "niezabawkowa" rakieta też się przyda.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Solo » środa, 13 listopada 2013, 20:25

Nieskromnie pokażę moją: nie rakietę tylko bombę, ale jest zrobiona tak jak - wydaje mi się - powinna być: czyściutka, ale delikatny wash w liniach podziału trochę nadał jej życia:

Obrazek
Solo

Postprzez Czesio » środa, 13 listopada 2013, 21:14

Przede wszystkim podstawowa różnica pomiędzy bombami a omawianą rakietą Harpoon jest taka że bomby wykończone są w macie, (a Twoja świeci się jak psu ja.. ) i mają odlewane korpusy które są chropowate, natomiast rakieta z racji prędkości które osiąga jak i procesów produkcyjnych jest gładka i się świeci (przynajmniej gdy jest nowa). Więc nie za bardzo wiem jak ma się ona zabrudzić skoro jest malowana błyszczącą farbą, a jedynym miejscem gdzie może się brud akumulować są śrubki i linie podziału, a że rakiety raczej długo na lotniskowcu nie zalegały to ma prawo być czysta.
Zrobił model taki jaki mu się podoba, i zrobił to bardzo dobrze. Model jest śliczny i niech pozostanie taki jaki jest.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 13 listopada 2013, 21:21

Gdybyś czytał od początku, to byś wiedział że mowa była nie o zabrudzeniach, a o efekcie światłocienia, jaki daje m.in. wash.
Dlatego pokazałem moją bombę, bo miałem ją pod ręką.
Nie jest pobrudzona, wash został użyty wyłącznie w zagłębieniach i liniach podziału, co dało jej nieco życia.
Solo

Postprzez Czesio » środa, 13 listopada 2013, 21:30

Solo napisał(a):Gdybyś czytał od początku, to byś wiedział że mowa była nie o zabrudzeniach, a o efekcie światłocienia, jaki daje m.in. wash.
Dlatego pokazałem moją bombę, bo miałem ją pod ręką.
Nie jest pobrudzona, wash został użyty wyłącznie w zagłębieniach i liniach podziału, co dało jej nieco życia.

To Pan Solo sobie wygoogluje fotki AGM-84 Harpoon i pokaże gdzie miałby się ten wash zagłębić. Poza śrubkami, których w modelu raczej na próżno szukać nie ma takiego miejsca. Ale na tym już koniec coby znowu moderatorzy roboty nie mieli. 8-)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 13 listopada 2013, 21:33

Jak rozumiem, linii podziału model tej rakiety nie ma?
Solo

Postprzez Czesio » środa, 13 listopada 2013, 21:41

Solo napisał(a):Jak rozumiem, linii podziału model tej rakiety nie ma?

Mieć ma, ale jeśli dobrze pamiętam jest to konstrukcja laminatowo-aluminiowa, a linie podziału są naprawdę delikatne. Nie chcę też wywoływać burzy, a moje posty nie mają nikogo urazić, po prostu mam dziś zły humor.. ;o)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 13 listopada 2013, 22:00

Skoro ma, to warto chyba je pobrudzić?
I nie mam tu na myśli tego, że oryginał w tych liniach ma jakiś brud, tylko że są jakieś cienie, załamania światła, coś co warto odtworzyć delikatnym washem w tym modelu.
Solo

Postprzez piotr dmitruk » środa, 13 listopada 2013, 22:47

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że nie piszę o brudzeniu, tylko o uwypukleniu pewnych drobnych elementów modelu.
I nie krytykuję modelu Jurka, który naprawdę jest zrobiony bardzo ładnie, lepiej niż zdecydowana większość modeli, jakie można zobaczyć w sieci. Brakuje mi tylko pewnej wisienki na torcie.

Nie jest łatwo znaleźć od ręki odpowiedni przykład, ale posłużę się tym sprzed kilku dni.
Oto model RAVa, zwróćcie uwagę na całość modelu- linie podziałowe, a zwłaszcza pokrywy podwozia głównego:
Obrazek
Obrazek

Samolot wygląda na czysty, nie ma tu brudu.

A oto taki sam mój model sprzed lat, gdzie wash nie został zastosowany.
Dla mnie te same elementy wyglądają po prostu płasko, przetłoczenia pokryw podwozia są praktycznie niezauważalne. A w ogóle widzicie tu powierzchnie sterowe?
Obrazek

Mam nadzieję, że wyjaśniłem kwestię.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez macias13_84 » środa, 13 listopada 2013, 22:52

Obrazek
macias13_84

Postprzez Jurek Greinert » środa, 13 listopada 2013, 23:04

Sorry że się włączam ale ten Harpoon z 30-letniego Esci nie ma linii podziałowych. Trochę detali przy statecznikach, zresztą złoszowanych. Wystarczy powiększyć zdjęcie. Jakbym wiedział jaką burzę spowoduję to pewnie bym coś naciął dla świętego spokoju :lol:
Co do wnęk, to jak mawiał Andrzej Ziober z prac którego staram się czerpać ( nie wiem czy dokładnie odtworzę) - "Jeśli w modelu widzisz pewne detale dopiero z bardzo bliska to to jest ideał"
To dla tych którym nie chciało nacisnąć się lupki mała pomoc. Jak dla mnie wystarczy podkreślenia detali.
Obrazek
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli