M-16...plaża

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: M-16...plaża

Postprzez ewpiga » niedziela, 14 października 2007, 14:41

Derdek napisał(a):Naprawdę piękne....nawet bez malowania. A siateczka to z czego?

Za późno już jakieś malowanie zrobiłem ale jak pięknie...to chyba tak zostawię. Siatka to blacha eduarda 35 662 // 13x18cm ładnie się układa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Yantom » niedziela, 14 października 2007, 20:07

Tylko tak dalej. Malowanko, stop, fotka, malowanko dalej. Przy okazji czegoś się nauczymy.
Nawierć lufy od km-ów. pozdr i czekam na ciąg dalszy
Yantom

Postprzez Akahoshi » niedziela, 14 października 2007, 20:19

Ech... Niesamowite, że za pomocą "głupiej" plasteliny można uzyskać tak realistyczną wodę. Patrząc na Twoją technikę ewpiga, można wpaść w kompleksy
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez ewpiga » niedziela, 14 października 2007, 22:23

Ee, tam panie przesadzacie. Każden modelarz zlepić z plasteliny potrafi jak nie ludziki to zwierzątka.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 15 października 2007, 09:26

Ja to nawet potrafię ludzika z kasztanów zrobić :D . A tak na serio świetna robota, czy plastelina jakoś nie reaguje z farbami ?
Marek Barański

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 15 października 2007, 22:55

Kasztanowego chłopka też umiem dziabnąć ale się nie biorę synuś lepszy jest :D
Nie plastelina wcale nie reaguje na farbę idzie wymalować ale najlepiej na początek prysnąć ja aero. na początku "świeci" się a późniejsze nakładanie już z pędzelka łatwiejsze kilka nałożonych warstw i świecenie ginie np. gdybyś zechciał wykonać fragment polnej drogi tu wiadomo szybciej wymodelujesz niźli np. gips przykleisz podsypki trochę zróżnicowanej grubości piasku i już po pierwszym malowaniu wszystko masz w macie.
Zaczyna rdzewieć...
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ROMAN » wtorek, 16 października 2007, 15:23

Tak obserwuje ten wątek od dłuższego czasu i powoli przekonuje się do plasteliny, bo efekt zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Dlatego, bo w kącie mam gdzieś sporej wielkości dioramę z desantu na Omaha z kupą ludków i dwoma łodziami desantowymi. W obecnej chwili i w pierwotnym założeniu woda miała być przezroczysta i zastosowałem żywicę, ale jak wiadomo fal z tego nie zrobimy. W międzyczasie doszło do mnie, że może fale zrobić z uformowanego przezroczystego uszczelniacza budowlanego, ale smrodu (w próbach) i kłopotu jest z tym co niemiara.....i tak patrząc na efekt Twojej pracy dochodzę do wniosku że samą górę żywicy pokryję plasteliną i nie będę się z tym certolił dalej, rezygnując z przezroczystości wody i truposzy w niej pływających.
Co do Twojej roboty to bardzo mi się podoba i bardziej mnie to wszystko przekonuje, niż to co kiedyś zaprezentowałeś w poradniku modelarskim (chyba Ty bo technika podobna a nazwiska autora tamtego artykułu nie pamiętam). Wtedy jakoś mnie efekt za bardzo nie ujął, może to była kwestia fotek, może opisu lub po prostu sam podświadomie nie byłem skłonny przyjąć plastelinowego rozwiązania problemu. Teraz jest to bardzo interesujące i efektowne mimo, że jeszcze do końca pracy szmat drogi.
Bardzo ciekawie prezentują się też "efekty upływu czasu" na pojeździe.

Obserwuje i zachęcam do jeszcze bardziej wytężonej pracy bym końcowemu efektowi czym prędzej mógł się przyjrzeć.

/J.Lu/
Ostatnio edytowano wtorek, 16 października 2007, 20:29 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez ewpiga » wtorek, 16 października 2007, 22:17

ROMAN napisał(a):Tak obserwuje ten wątek od dłuższego czasu i powoli przekonuje się do plasteliny, bo efekt zaczyna mi się coraz bardziej podobać.

Zachęcam do wypróbowania. I ja miałem ” gwoździa” w projekcie chodziło za mną wykonanie winietki desantu aliantów na jedną z plaż w Normandii problemem właśnie było wykonanie realistycznie wyglądających fal morskich. Wtedy gdy pomysł się rodził w mojej głowie nic konkretnego na rynku nie było a myślę ,że i teraz jest podobnie nie wliczając środków imitujących stojącą wodę. Padło na glinkę samoutwardzalną potem na plastelinę i od ładnych paru lat na tym właśnie materiale opieram swoje prace. Nie pomyślałem nigdy aby plastelinę wymalować żywicą to trzeba wypróbować sugestia może być trafna. Problemu z miękkością, rozłażeniem się na warstwy, topnieniem w upalne dni nie ma zresztą komu pozwalamy na dotykanie naszych modeli. Jednak nim postanowiłem wykonać morskie fale wypróbowałem jak się owy produkt zachowa czasowo –właśnie ta miękkość i późniejsza jej twardość. Zadowolony wykonałem to:Artykuł w poradniku miał na celu zaprezentowanie schematu powstania takiej wody czy kogoś to zainteresowało nie wiem jak dotąd nie wdziałem nigdzie nic podobnego.
Obrazek

ROMAN napisał(a):Bardzo ciekawie prezentują się też "efekty upływu czasu" na pojeździe.

Może zabrzmi to paradoksalnie, ale model pojazdu i efekty upływu czasu na nim maluję kredkami wodnymi po uprzednim zagruntowaniu aerografem. Końcowym efektem nie omieszkam się pochwalić.
Dziękuje za zainteresowanie Piotrek.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » niedziela, 21 października 2007, 17:25

Woda się zamalowała i finalnie tak to wygląda do wymalowania łachy mokrych plam na pojeździe i do galerii gotowców.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez draz » niedziela, 21 października 2007, 17:39

Jesteś geniuszem.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Przemekk » niedziela, 21 października 2007, 18:15

A jak te mokre plamy?
Przemekk

Postprzez Akahoshi » niedziela, 21 października 2007, 18:18

:shock:
I niech to wystraczy za komentarz...
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 21 października 2007, 18:46

Pięknie Piotrek, pięknie, co raz lepiej Ci idzie malarska robota. Bardzo sugestywnie wyszły te fale.
Radek
Radek Pituch

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 21 października 2007, 19:08

:shock: Brawo!
Paweł Leszczyński

Postprzez Timi » niedziela, 21 października 2007, 19:10

Gratulacją i zachwytom nie ma końca, więc i ja sie dołączę MISTRZU
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!