RF-4E Phantom II (Hase 1:48)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: RF-4E Phantom II (Hase 1:48)

Postprzez Arcturus » niedziela, 17 listopada 2013, 22:34

Dzięki, choć na pewno można by je zrobić dużo lepiej...
Tak sobie patrzę na zdjęcia oryginałów i zaczyna mi się wydawać, że odtwarzanie uszczelek na oszkleniu byłoby chyba sztuką dla sztuki... Wydaje się, że wystaje ona minimalnie spod ram. Choć na drugim zdjęciu ciut bardziej.
ObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez HK1885 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 18:03

Artur - strasznie dużo ględzisz. ;o)
Weź się za robotę proszę, bo ciekaw jestem tego paskudztwa w Twoim wykonaniu.
Arcturus napisał(a):Dzięki, choć na pewno można by je zrobić dużo lepiej...

No tak... spłoniona dziewica zasłoniła lico rąbkiem spódnicy. :lol:
HK1885

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:11

HK1886 napisał(a):Artur - strasznie dużo ględzisz. ;o)
Weź się za robotę proszę, bo ciekaw jestem tego paskudztwa w Twoim wykonaniu.

No właśnie skończyłem ględzić i okleiłem owiewki paskami taśmy, żeby natrysnąc uszczelkę. Ciekawe czy to zda egzamnin :) Najbardziej boję się tego, czy wyjdzie mniej więcej równej grubości, ale raz kozie (właściwie capowi) śmierć.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » piątek, 22 listopada 2013, 08:41

Uporałem się jakoś z owiewką, uszczelki wyszyły nienajgorzej, poza przednią szybą wiatrochronu, ale to poprawi się na końcu. Grunt że bryła praktycznie gotowa, poprawić trochę linii, poszlifować i podkład. Z podwieszanymi zbiornikami było trochę zabawy, bo podobnie zresztą jak stateczniki miały wypukle linie podziału i trzeba było przeryć.

Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » piątek, 22 listopada 2013, 10:12

Jeżeli chodzi o rury to dla mnie Phantom jest najpiękniejszy. Ja kocham :oops: się jeszcze w szmatopłatach i tu dla mnie prym wiedzie Albatros.
Będę tu kibicował, choć te z Wietnamu są bliższe mojemu sercu.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez HK1885 » piątek, 22 listopada 2013, 11:55

No to jest git Artur.
A ja sobie poczekam na nowego F-4C.
Phantom mnie od zawsze kręcił, a już na pewno od czasu monografii w pierwszym numerze Aerohobby. Jakoś tak się to chyba nazywało.
HK1885

Postprzez Arcturus » sobota, 23 listopada 2013, 10:05

HK1886 napisał(a):No to jest git Artur.
A ja sobie poczekam na nowego F-4C.
Phantom mnie od zawsze kręcił, a już na pewno od czasu monografii w pierwszym numerze Aerohobby. Jakoś tak się to chyba nazywało.

Dzięki, mam nadzieję że na końcu jakoś to będzie wyglądało, bo to trochę karkołomne przesięwzięcie z kabiną przed malowaniem całości. 4 części owiewki też wcale dokłądnie nie pasowały do siebie przy montażu. Ogólnie, chyba przez duże rozmiary modelu i pewnie mój niechlujny montaż, obróbki całości jest sporo.
Jak to zwykle bywa, właśnie dziś wreszcie znalazłem zagubioną płytkę z Aeroplanu o Phantomie :) Pooglądałem ładną kolekcję zdjęć RF-4E tam zawartą i niektóre wprawiły mnie w lekkie zakłopotanie. Trzeba będzie parę rzeczy może lekko poprawić w bryle płatowca, choć już częściowo pokryta surfacerem. Aha, i zakupiłem zestaw toczonych: rurki Pitota i sond od Mastera. Mała i niedroga rzecz, a cieszy.
Mnie Phantom kręci od czasów gry USAF, w któej pomykało się Phantomem nad wietnamską dżunglą ;)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 23 listopada 2013, 23:44

Phantom mnie od zawsze kręcił, a już na pewno od czasu monografii w pierwszym numerze Aerohobby

Ciekawe...bo mam dokładnie tak samo :)

Myślę Arturze, że nie chodzi o Twoją niechlujną pracę, Hasegawa ma parę niedokładności w swym modelu...też z nimi aktualnie walczę. Jak dobrze pójdzie jutro pokażę moje postępy.
Pytanie: będziesz poprawiał wlot powietrza u nasady statecznika pionowego?

Działaj dalej, trzymam kciuki
Maciej Gruca

Postprzez potez » sobota, 23 listopada 2013, 23:58

Phantom mnie od zawsze kręcił, a już na pewno od czasu monografii w pierwszym numerze Aerohobby

To tak jak mnie, właśnie lezy przede mną w pudełku F-4B z Academy i dzisiaj przyszly kalki z Furballa do malowania z orłem, tym samym, które było na okładce :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Arcturus » niedziela, 24 listopada 2013, 10:09

Maciej Gruca napisał(a):Jak dobrze pójdzie jutro pokażę moje postępy.

Pokaż! :)

Maciej Gruca napisał(a):Pytanie: będziesz poprawiał wlot powietrza u nasady statecznika pionowego?

Dzięki za zwrócenie uwagi, nie zauważyłem tego wcześniej, dopiero po Twoim poście sprawdziłem zdjęcia oryginału. Faktycznie, niby to drobiazg i nikt nie zwróci uwagi, ale chyba niewielkim nakładem sił można by to poprawić - wyciąć to co jest w zestawie i zastąpić zrobionym z blaszek. Zobaczymy...

potez napisał(a):To tak jak mnie, właśnie lezy przede mną w pudełku F-4B z Academy i dzisiaj przyszly kalki z Furballa do malowania z orłem, tym samym, które było na okładce :mrgreen:

Fajnie masz, ja go zakupię jak dotrze do Polski :)

Co gorsza, wczoraj chyba zgubiłem jeden z wlotów powietrza do chłodzenia przedziału eletkroniki. Z porządków w domu i pracowni jednak nigdy nie wynika nic dobrego... Pozostaje albo dokupić żywiczne zamienniki (zresztą byłem bliski ich zamówienia, ale stwierdziłem że nie będę ślepym narzędziem w rękach speców od modelarskiego marketingu ;o) ), albo spróbować go dorobić, albo rozpytac na forach - jeśli ktoś użył żywicznych, to pewnie mu zostały (element Q10).
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ralf_S » niedziela, 24 listopada 2013, 11:32

Arcturus napisał(a):
potez napisał(a):To tak jak mnie, właśnie lezy przede mną w pudełku F-4B z Academy i dzisiaj przyszly kalki z Furballa do malowania z orłem, tym samym, które było na okładce :mrgreen:

Fajnie masz, ja go zakupię jak dotrze do Polski :)

F-4B z Academy to jest w Polsce z pół roku. Teraz czekamy na F-4C :lol:
We wtorek będzie w KS-Model 8-)
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Arcturus » niedziela, 24 listopada 2013, 12:28

Oczywiście, walnęły mi się wersje - czekam na E :)
Przerobiłem wlot u nasady statecznika pionowego: w zestawie jest tak (bije w oczy za gruba przegroda pionowa):
Obrazek
Przerobiłem na:Obrazek
Stan obecny:
ObrazekObrazekObrazek
Wciąż mnóstwo drobnych poprawek, więc nie śpieszę się do malowania.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » niedziela, 1 grudnia 2013, 10:57

Wieści dobre:
Skończyłem obróbkę bryły; zamówione żywiczne wloty okazały się kompletnie czym innym niż się spodziewałem - do tej pory nie wiem co to jest, jak się komuś przyda to odstąpię za bezcen:
Obrazek
Musiałem więc poskraczować:
Obrazek
Obrazek
W przypadku światełka na krawędzi natarcia statecznika również:
Obrazek
Zaplanowany wzór malowania:
Obrazek
Preshading:
ObrazekObrazek
No i tu zaczął się dramat. Katalogowo ten jasnożółty kolor znalazłem tylko w ofercie Lifecolor. Zdarzało mi się używać tych farb, więc nabyłem w dobrej wierze. No i za diabła nie mogę sobie poradzić. Mimo używania dedykowanego rozcieńczalnika i wiadra retardera mam tylko dwa stany - albo lanie ledwo zabarwioną wodą, albo zatykanie dyszy połączone z pluciem kłaczkami farby. Ręce mi opadły i cały entuzjazm do malowania poszedł się... czesać. Wychodzi na to, że będę malował małymi partiami, starając się używać mocno rozcieńczonej farby. Ale czarno to widzę. Robota która zajęłaby godzinę przy użyciu Tamiyi albo Mr.Color zajmie parę razy więcej bez żadnej gwarancji przyzwoitego i kontrolowanego efektu.
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 1 grudnia 2013, 16:30

Nie poddawaj się! Nie zostawiaj mnie samego na placu boju ;o) Zainwestuj w farby Tamyii i wymaluje...na pewno będzie dobrze!
Trzymam kciuki :D
Ps. A odnośnie wlotów, to należało się spodziewać, że te tradycyjne nie będą pasowały do rozpoznawczych wersji.
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » niedziela, 1 grudnia 2013, 17:22

Maciej Gruca napisał(a):Nie poddawaj się! Nie zostawiaj mnie samego na placu boju ;o) Zainwestuj w farby Tamyii i wymaluje...na pewno będzie dobrze!
Trzymam kciuki :D
Ps. A odnośnie wlotów, to należało się spodziewać, że te tradycyjne nie będą pasowały do rozpoznawczych wersji.

Nie spodziewałem się takich problemów, inaczej dobrałbym na oko coś z Tamiyi albo Gunze. Pozostałe kolory mam już na szczęście z tych "modnych" ;)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat